Νέα δεδομένα από τη φαρμακευτική εταιρεία Novo Nordisk αποκαλύπτουν ότι μια έκδοση χαπιών του Ozempic φαίνεται αποτελεσματική στο να βοηθά τους ανθρώπους να χάσουν βάρος. Η σεμαγλουτίδη, το φάρμακο στο Ozempic και Wegovy, χορηγείται επί του παρόντος στο σώμα μέσω ενέσεων. Ωστόσο, οι φαρμακευτικές εταιρείες δοκιμάζουν μια από του στόματος μορφή χαπιού αυτού του φαρμάκου για απώλεια βάρους με πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα.

Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 25 Ιουνίου, οι ερευνητές ανακοίνωσαν πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα σε μια δοκιμή φάσης 3 που αξιολογούσε την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια μιας εκδοχής σεμαγλουτίδης σε χάπι.

Το χάπι Ozempic φαίνεται αποτελεσματικό στην πρώιμη έρευνα

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό The Lancet περιελάμβανε 667 ενήλικες με παχυσαρκία ή υπέρβαρους. Διαπιστώθηκε ότι η από του στόματος μορφή 50 mg σεμαγλουτίδης είχε ως αποτέλεσμα 15,1% απώλεια βάρους μετά από 68 εβδομάδες. Αυτό σε σύγκριση με μόλις 2,4% στην ομάδα του ενεσίμου φαρμάκου.

Βρήκαν ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν κοινές με το 80% των ατόμων που λάμβαναν σεμαγλουτίδη δηλαδή ήπια έως μέτρια γαστρεντερικά συμπτώματα. Ο Martin Holst Lange, εκτελεστικός αντιπρόεδρος Ανάπτυξης στη Novo Nordisk που κατασκευάζει τις Ozempic και Wegovy, δήλωσε τον Μάιο ότι ήταν ικανοποιημένος με τα αποτελέσματα και «η επιλογή μεταξύ ενός ημερήσιου δισκίου ή μιας εβδομαδιαίας ένεσης για την παχυσαρκία έχει τη δυνατότητα να προσφέρει στους ασθενείς και την υγεία στους γιατρούς τη δυνατότητα να επιλέξουν αυτό που ταιριάζει καλύτερα στις ατομικές προτιμήσεις θεραπείας» σημείωσε.

Ο Δρ. Louis J. Aronne, Διευθυντής του Κέντρου Περιεκτικού Ελέγχου Βάρους στο Weill Cornell Medicine βρίσκει την από του στόματος επιλογή συναρπαστική και δημιουργεί μεγαλύτερη προσέγγιση. «Πολλοί άνθρωποι προτιμούν τη χορήγηση από το στόμα. Οι ενέσεις μία φορά την εβδομάδα, ωστόσο, είναι πολύ απλές στη χορήγηση και κατά κάποιο τρόπο πιο βολικές. Η από του στόματος δόση αυξάνει το εύρος των ανθρώπων που μπορούν να θεραπευθούν με αυτά τα φάρμακα», είπε σε συνέντευξή του τον Μάιο, μεταδίδει το Health Line.

Ozempic

Νέα φάρμακα θα μπορούσαν να αλλάξουν το παιχνίδι με τη παχυσαρκία

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, περίπου το 69% των ενηλίκων στις ΗΠΑ θεωρείται ότι είναι υπέρβαροι. Η CDCTrusted Source αναφέρει ότι από το 2000 έως το 2020 η σοβαρή παχυσαρκία αυξήθηκε από 4,7% σε 9,2%. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η παχυσαρκία και το υπερβολικό βάρος αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού και διαβήτη και μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης ορισμένων μορφών καρκίνου. Η σεμαγλουτίδη είναι ένα φάρμακο που αναπτύχθηκε για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 διεγείροντας την έκκριση ινσουλίνης και μειώνοντας την έκκριση γλυκαγόνης. Μπορεί επίσης να μιμηθεί μια ορμόνη που ονομάζεται GLP-1 επίσης μπορεί να πει στον εγκέφαλο ότι το στομάχι είναι γεμάτο, ακόμα κι αν δεν είναι, με αποτέλεσμα μειωμένη όρεξη, λιγότερη επιθυμία για φαγητό και τελικά απώλεια βάρους.

Το Ozempic είναι επί του παρόντος εγκεκριμένο για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2, αλλά το Wegovy – το οποίο χρησιμοποιεί το ίδιο φάρμακο σεμαγλουτίδη, έχει εγκριθεί για απώλεια βάρους.

Στην τρέχουσα μορφή, αυτά τα φάρμακα χορηγούνται επί του παρόντος μέσω ένεσης στη μέση, στο μηρό ή ακόμα και στο άνω μέρος του βραχίονα μία φορά την εβδομάδα. Μερικές φορές αυτό μπορεί όχι μόνο να είναι άβολο για τους ασθενείς, αλλά δημιουργεί και μεγαλύτερο δισταγμό στη λήψη των φαρμάκων.

Το χάπι Semaglutide είναι ήδη διαθέσιμο αλλά δεν είναι αποτελεσματικό

Μια από του στόματος μορφή σεμαγλουτίδης είναι ήδη διαθέσιμη με διαφορετική εμπορική ονομασία, Rysbelsus. Ωστόσο, στη δόση που έχει συνταγογραφηθεί, δεν έχει δείξει αποτελεσματικότητα όσον αφορά την απώλεια βάρους. Αυτό το φάρμακο συνταγογραφείται το μέγιστο σε 14 mg και σε αυτή τη δόση, δεν βοηθά στην απώλεια βάρους. Η πρόσφατη δοκιμή του από του στόματος φαρμάκου από τη Novo Nordisk έδειξε αποτελέσματα απώλειας βάρους στα 50 mg.

«Είναι πιθανό ότι υψηλότερες δόσεις που λαμβάνονται από το στόμα σε αντίθεση με την υποδόρια ένεση μπορεί να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη γαστρεντερική διαταραχή σε ορισμένους ασθενείς, αλλά αυτό μένει να φανεί μόλις το φάρμακο βγει στην αγορά», δήλωσε ο Δρ. Sahar Takkouche, επικεφαλής ειδικός στο Βαριατρική και Παχυσαρκία και Επίκουρος Καθηγητής στον Τομέα Διαβήτη, Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Vanderbilt στο Τενεσί. «Μερικοί ασθενείς μπορεί να είναι πιο ανεκτικοί από άλλους όταν πρόκειται για παρενέργειες» σημείωσε.

Παρενέργειες της φαρμακευτικής αγωγής

Παρά τη νέα δημοτικότητα αυτών των φαρμάκων, έρχονται με παρενέργειες, τόσο στην ένεση όσο και στην από του στόματος μορφή. Η δοκιμή έδειξε ότι η πιο κοινή παρενέργεια που σχετίζεται με αυτά τα φάρμακα είναι η γαστρεντερική διαταραχή. Ωστόσο, τα γαστρεντερικά προβλήματα σχετίζονται επίσης με μορφές ένεσης, όπως ναυτία, δυσκοιλιότητα, διάρροια, έμετος, ρέψιμο και γενικευμένο κοιλιακό άλγος.

Νέα φάρμακα στον ορίζοντα

Και άλλες εταιρείες αγωνίζονται να δημιουργήσουν από του στόματος φάρμακα για το διαβήτη και την απώλεια βάρους. Η Pfizer αναπτύσσει επί του παρόντος το danuglipron, ένα άλλο από του στόματος φάρμακο για τον διαβήτη και την απώλεια βάρους. Η εταιρεία δημοσίευσε πρόσφατα μια μελέτη στο περιοδικό JAMA Network OpenTrusted Source σχετικά με ένα δισκίο δύο φορές την ημέρα που λέγεται ότι μπορεί να λαμβάνεται με τροφή, η οποία είναι διαφορετική από τις από του στόματος μορφές σεμαγλουτίδης.

Ομοίως, με τη σεμαγλουτίδη, αυτό το φάρμακο μιμείται το GLP-1 όχι μόνο για να βοηθήσει στη ρύθμιση της ινσουλίνης αλλά και για να πει στον εγκέφαλο ότι το στομάχι είναι γεμάτο και βοηθά στη ρύθμιση της απώλειας βάρους. «Οι καλύτεροι υποψήφιοι για αυτό το φάρμακο είναι ασθενείς με ΔΜΣ πάνω από 30 ή ΔΜΣ πάνω από 27 συν μια συννοσηρότητα που σχετίζεται με την παχυσαρκία, όπως ο διαβήτης τύπου 2, η υπέρταση, η υπερλιπιδαιμία, η αποφρακτική άπνοια ύπνου ή το λιπώδες ήπαρ», εξήγησε ο Takkouche.