Το Ozempic είναι ένα φάρμακο για τον διαβήτη τύπου 2 που βοηθάει στον έλεγχο των επιπέδου του σακχάρου στο αίμα, αρκετοί όμως το παίρνουν καθώς βοηθάει στην απώλεια βάρους. Πρόσφατα το hashtag #Ozempic προβλήθηκε στο TikTok 450 εκατομμύρια φορές, ωστόσο μια παρενέργεια που προκαλεί ανησυχία. Το φάρμακο λαμβάνεται εβδομαδιαίως με ένεση στο μηρό, το στομάχι ή το χέρι.

Ο όρος «Ozempic face» (το πρόσωπο του Ozempic) χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις πολλές ρυτίδες και τα βαθουλώματα που αποκτά το πρόσωπο από τη μεγάλη απώλεια βάρους. Η απώλεια όγκου στο πρόσωπο μπορεί να κάνει τα χαρακτηριστικά του να φαίνονται πιο έντονα και το ίδιο το πρόσωπο να φαίνεται «κοκαλιάρικο».

«Το Ozempic λειτουργεί αυξάνοντας την ορμόνη γλυκαγόνη που επιβραδύνει την πέψη και μας κάνει να αισθανόμαστε χορτάτοι. Αυτό θα οδηγήσει στην κατανάλωση μικρότερων μερίδων και στον χαλιναγώγηση της λιγούρας», δήλωσε στο Healthline η Dr. Alicia Shelly, γιατρός στο Wellstar Douglasville Medical Center στο Douglasville της Τζώρτζια.

Η κύρια αιτία είναι η ακραία απώλεια βάρους. «Η απώλεια λιπώδους ιστού από το πρόσωπο είναι πολύ συχνή σε οποιαδήποτε απώλεια βάρους, ειδικά όταν είναι μεγάλη (15 ή >20 % του σωματικού βάρους). Έτσι, οι άνθρωποι που χάνουν βάρος μπορεί να φαίνονται ρυτιδιασμένοι και γερασμένοι», δήλωσε η Δρ Silvana Obici, επικεφαλής του τμήματος ενδοκρινολογίας και μεταβολισμού στο Stony Brook Medicine.

Ένας τρόπος να αντιμετωπίσετε την κατάσταση είναι τα fillers (μέθοδος γεμίσματος των ρυτίδων) σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογικής Εταιρείας. Υπάρχουν αρκετά είδη fillers, κάποια διαρκούν μήνες και άλλα είναι μόνιμα.

Άλλες παρενέργειες

Γυναίκα σε ζυγαριά

Τα γαστρεντερικά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένης της ναυτίας, της διάρροιας, του εμέτου, του πόνου στην κοιλιά και της δυσκοιλιότητας, είναι οι πιο συχνές παρενέργειες. Λιγότερο συχνά οι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν εξανθήματα ή κνησμό στο σημείο της ένεσης, εξήγησε ο Dr. Chris Damman, MD, γαστρεντερολόγος και κλινικός αναπληρωτής καθηγητής γαστρεντερολογίας και ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον.

Αν σταματήσετε να παίρνετε το φάρμακο και δεν διαμορφώσετε ανάλογα την καθημερινότητά σας τότε θα πάρετε βάρος.

«Είναι δυνατόν να πάρετε βάρος μετά τη διακοπή του Ozempic. Ένας τρόπος να διατηρήσετε τον μεταβολισμό σας περιλαμβάνει μια υγιεινή διατροφή με φυσικούς διεγέρτες του GLP-1. Οι φυσικοί διεγέρτες περιλαμβάνουν πολλά από τα συστατικά των τροφίμων που δεν καταναλώνονται επαρκώς λόγω της επεξεργασίας των τροφίμων, όπως τα υγιή ακόρεστα λίπη, το κάλιο και οι πρεβιοτικές ίνες. Η αύξηση των τροφίμων ολικής αλέσεως μπορούν να ελέγξουν την όρεξη», δήλωσε ο Damman.