Ο χειμώνας πλησιάζει στο τέλος του όμως ακόμα το κοινό κρυολόγημα φαίνεται ότι ταλαιπωρεί πολύ κόσμο, όπως και το πεσμένο ανοσοποιητικό σύστημα. Η ξεκούραση, η κατανάλωση υγρών και τα φάρμακα είναι σημαντικά για το κρυολόγημα. Η βιταμίνη C, ο ψευδάργυρος, η εχινάκεια, τα σκευάσματα από μούρα, ο χυμός παντζαριού και τα προβιοτικά ροφήματα μπορούν επίσης να βοηθήσουν τα συμπτώματα να εξαφανιστούν νωρίτερα.

Ακόμα δεν υπάρχει θεραπεία για το κοινό κρυολόγημα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Healthline, μπορείτε όμως να περιορίσετε τις μέρες που είστε άρρωστοι δοκιμάζοντας συμπληρώματα διατροφής και προσέχοντας τον εαυτό σας. Αν πάτε σε ένα φαρμακείο θα βρείτε πληθώρα σκευασμάτων που ισχυρίζονται ότι μειώνουν τη διάρκεια του κρυολογήματος, υπάρχουν όμως κάποια που κάνουν την ουσιαστική διαφορά στο πόσο κρατάει το κρυολόγημα.

Βιταμίνη C

Βιταμίνη C, Εσπεριδοειδή

Αν πάρετε ένα συμπλήρωμα βιταμίνης C δεν θα αποτρέψετε το κρυολόγημα, ωστόσο μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να μειώσουν τη διάρκειά του. Μελέτες που έγιναν το 2013 έδειξαν ότι η συχνή λήψη συμπληρώματος βιταμίνης C (90mg στους άνδρες, 75 στις γυναίκες) μείωσε τη διάρκεια του κρυολογήματος κατά 8% στους ενήλικες και 15% στα παιδιά και τη σοβαρότητά του. Οι δόσεις που ξεπερνούν τα 2000mg μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες.

Είναι σημαντικό να ξέρετε ότι δεν πρέπει να πάρετε τη βιταμίνη C μόλις εμφανιστούν τα συμπτώματα, αλλά κάθε μέρα, για να μεγιστοποιήσετε την αποτελεσματικότητά της.

Ψευδάργυρος

Σχεδόν τρεις δεκαετίες ερευνών για το κρυολόγημα και τον ψευδάργυρο έχουν δώσει ανάμεικτα αποτελέσματα, αλλά μια ανασκόπηση μελετών του 2017 έδειξε ότι οι παστίλιες ψευδαργύρου μπορεί να σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε ένα κρυολόγημα πιο γρήγορα, μειώνοντας τη διάρκεια του κρυολογήματος κατά 33%.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι δόσεις σε αυτές τις μελέτες, 80 έως 92 mg ημερησίως, είναι πολύ υψηλότερες από το μέγιστο ημερήσιο όριο που συνιστάται από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας. Η ανασκόπηση του 2017 επισημαίνει, ωστόσο, ότι δόσεις έως και 150 mg ψευδαργύρου ημερησίως λαμβάνονται συνήθως για μήνες σε ορισμένες καταστάσεις, με λίγες παρενέργειες. Προσοχή! Αν παίρνετε αντιβιοτικά, πενικιλίνη για την αρθρίτιδα ή διουρητικά πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας πριν πάρετε ψευδάργυρο καθώς μπορεί να μειώσει τη δράση των άλλων φαρμάκων.

Εχινάκεια

Η εχινάκεια σε χάπια ή εκχύλισμα μπορεί να αποτρέψει ή να μειώσει τις μέρες που διαρκεί το κρυολόγημα. Ορισμένοι άνθρωποι, όμως, που παίρνουν εχινάκεια αναφέρουν ανεπιθύμητες παρενέργειες, όπως ναυτία και διάρροια.

Σιρόπι μούρου

Οι μελέτες για το σιρόπι μούρου είναι περιορισμένες, αν και μία από αυτές, αναφέρει το Healthline, έδειξε ότι η λήψη του μείωσε τη διάρκεια του κρυολογήματος κατά μέσο όρο τέσσερις μέρες. Το σιρόπι είναι συμπυκνωμένο γι’ αυτό προτείνεται να μην το αναμειγνύεται με ωμά μούρα ή σπόρους γιατί μπορεί να γίνει τοξικό.

Χυμός παντζαριού

Μια μελέτη του 2019 παρακολούθησε 76 φοιτητές που κινδύνευαν να κρυολογήσουν κατά τη διάρκεια μιας αγχωτικής περιόδου εξετάσεων. Εκείνοι που έπιναν μια μικρή ποσότητα χυμού παντζαριού επτά φορές την ημέρα παρουσίασαν λιγότερα συμπτώματα κρυολογήματος από εκείνους που δεν έπιναν. Στη μελέτη, το φάρμακο ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο για τους μαθητές με άσθμα.

Επειδή ο χυμός παντζαριού έχει υψηλή περιεκτικότητα σε διαιτητικά νιτρικά άλατα, αυξάνει την παραγωγή νιτρικού οξειδίου από τον οργανισμό, το οποίο μπορεί να σας βοηθήσει να προστατευτείτε από τις λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος. Όσοι έχουν πέτρες στους νεφρούς είναι προτιμότερο να μην πίνουν τον συγκεκριμένο χυμό γιατί συμβάλει στον σχηματισμό πέτρας.

Προβιοτικά ποτά

Αν και οι μελέτες σχετικά με τα προβιοτικά και το κρυολόγημα είναι περιορισμένες, τουλάχιστον μία έδειξε ότι η κατανάλωση ενός προβιοτικού ποτού που περιέχει γαλακτοβάκιλλους, L. casei 431, μπορεί να μειώσει τη διάρκεια του κρυολογήματος, ιδίως όσον αφορά τα αναπνευστικά συμπτώματα. Τα προβιοτικά βακτήρια διαφέρουν από προϊόν σε προϊόν, οπότε ελέγξτε την ετικέτα για να ξέρετε ποιο αγοράζετε.

Ξεκούραση

Κοπέλα κοιμάται αγκαλιά με ένα μαξιλάρι

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων συνιστούν να ξεκουράζεστε περισσότερο όταν έχετε κρυολόγημα. Αν και μπορεί να πιστεύετε ότι η άσκηση θα ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι μάλλον καλύτερο να την αποφύγετε για λίγες ημέρες.

Μέλι

Αν το παιδί σας δυσκολεύεται να κοιμηθεί καλά για να ξεπεράσει το κρυολόγημα, δοκιμάστε το μέλι, μια από τις πιο αξιόπιστες θεραπείες για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος. Μια μελέτη του 2012 έδειξε ότι μια κουταλιά μέλι την ώρα που τα παιδιά πάνε για ύπνο μπορεί να μειώσει τον νυχτερινό βήχα, ηρεμώντας τον λαιμό.

Μη συνταγογραφούμενα φάρμακα

Τα συμπτώματα του κρυολογήματος, όπως ο βήχας, το φτέρνισμα, η ρινική καταρροή, η συμφόρηση, ο πονόλαιμος και ο πονοκέφαλος, μπορεί να κάνουν δύσκολη τη μέρα και τη νύχτα σας. Τα αποσυμφορητικά, τα παυσίπονα όπως η ιβουπροφαίνη ή η ακεταμινοφαίνη, τα αντιβηχικά και τα αντιισταμινικά μπορούν να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα ώστε να νιώσετε καλύτερα γρηγορότερα, ακόμη και αν η ιογενής λοίμωξη παραμένει. Καλό θα ήταν πρώτα να μιλήσετε με τον γιατρό σας τόσο για εσάς, όσο και για τα παιδιά σας.

Πολλά υγρά

Γυναίκα πίνει νερό

Το να πίνετε πολλά υγρά είναι πάντα καλό όταν προσπαθείτε να απαλλαγείτε από ένα κρυολόγημα. Το ζεστό τσάι, το νερό, η κοτόσουπα και άλλα υγρά θα σας κρατήσουν ενυδατωμένους, ειδικά αν έχετε πυρετό. Μπορούν επίσης να χαλαρώσουν τη συμφόρηση στο στήθος και μύτη σας, ώστε να μπορείτε να αναπνέετε.

Αποφύγετε όμως την καφεΐνη και το αλκοόλ, επειδή μπορεί να σας αφυδατώσουν και να επηρεάσουν τον ύπνο και την ξεκούραση που χρειάζεστε για την ανάρρωση.

Πότε να πάτε στον γιατρό

Τα κρυολογήματα που δεν υποχωρούν γρήγορα μπορεί να οδηγήσουν σε άλλες ασθένειες, όπως πνευμονία, λοιμώξεις των αυτιών και των ιγμορείων. Επισκεφθείτε το γιατρό σας εάν:

  • τα συμπτώματά σας διαρκούν περισσότερο από 10 ημέρες
  • έχετε πυρετό πάνω από 38,5°C
  • αρχίζετε να κάνετε εμετό
  • τα ιγμόρειά σας πονάνε
  • ο βήχας σας αρχίζει να ακούγεται σαν συριγμός
  • αισθάνεστε πόνο στο στήθος σας
  • έχετε δυσκολία στην αναπνοή