«Μετεωρολογικό δελτίο» χαρακτηρίζουν πολλοί άνθρωποι οι οποίοι έχουν στο παρελθόν υποστεί σοβαρούς τραυματισμούς τα τραύματά τους. Όπως λένε το σώμα τους δεν πέφτει ποτέ έξω και είναι αυτό που τους ειδοποιεί για το εάν θα βρέξει καθώς όταν ο καιρός ετοιμάζεται να αλλάξει και πριν πέσουν οι πρώτες ψιχάλες νιώθουν ενοχλήσεις και πονούν.

Αντιδρά το ανθρώπινο σώμα στις μεταβολές της θερμοκρασίας; «Προειδοποιεί» για τα έντονα καιρικά φαινόμενα; «Νιώθει» την υγρασία που αυξάνεται όταν έρχεται η βροχή; Πώς αντιδρά και γιατί;

Στα ερωτήματα του Newsbeast απαντά ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης αναλύοντας το πώς επιδρούν στον ανθρώπινο οργανισμό οι καιρικές αλλαγές.

καιρός βροχή

«Δεν είναι λίγοι αυτοί οι οποίοι όταν πλησιάζει μία αλλαγή στον καιρό παραπονιούνται για πόνους στο σώμα, στα κόκαλα ή τις αρθρώσεις. Η εξήγηση σε αυτό το ”φαινόμενο” κατά κύριο λόγο μπορεί να βασίζεται στη μεταβολή της ατμοσφαιρικής πίεσης» μας λέει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

«Καθώς πλησιάζει μία κακοκαιρία αρχίζει σιγά – σιγά η βαρομετρική πίεση να ελαττώνεται με αποτέλεσμα να εκδηλώνονται αυτοί οι πόνοι στο σώμα και τις αρθρώσεις» συμπληρώνει.

Τι είναι όμως η βαρομετρική πίεση και πώς αυτή επηρεάζει τους ανθρώπους

Όπως υπογραμμίζει ο μετεωρολόγος του Open «όταν λένε ατμοσφαιρική ή αλλιώς βαρομετρική πίεση εννοούμε τη δύναμη που ασκεί ο ατμοσφαιρικός αέρας στην επιφάνεια του εδάφους καθώς και σε κάτι τι που βρίσκεται πάνω σε αυτή όπως είναι για παράδειγμα και ο ίδιος ο άνθρωπος».

Όταν έρχεται μία κακοκαιρία αρχίζει η βαρομετρική πίεση να ελαττώνεται, αναφέρει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

καιρός πόνος στη μέση

«Αποτέλεσμα είναι οι ιστοί που περιβάλλουν μία άρθρωση να βρίσκουν περισσότερο χώρο ώστε να επεκταθούν και έτσι λοιπόν με τη σειρά τους ασκούν μεγαλύτερη πίεση στις αρθρώσεις. Αυτό βέβαια εκδηλώνεται με πόνους» σημειώνει.

«Αντίθετα στον καλό καιρό αρχίζει η βαρομετρική πίεση και αυξάνει και αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ιστοί που περιβάλουν μία άρθρωση να είναι πιο περιορισμένοι και έτσι δεν εκδηλώνονται πόνοι στο σώμα» συμπληρώνει ο μετεωρολόγος.

«Η μία παράμετρος λοιπόν για τους πόνους που μπορεί ορισμένοι άνθρωποι να νιώθουν στο σώμα τους, στα κόκαλα και στις αρθρώσεις τους είναι οι αλλαγές της βαρομετρικής πίεσης που μπορούν να προκαλέσουν κάποια προβλήματα στον ανθρώπινο οργανισμό, ιδιαίτερα σε ανθρώπους που εμφανίζουν ευαισθησία και έχουν κάποιο τραύμα από το παρελθόν» συνοψίζει ο μετεωρολόγος.

Ο ρόλος της υγρασίας και τι μπορεί να προκαλέσει στον οργανισμό

Παράλληλα ο μετεωρολόγος του Open μιλώντας στο Newsbeast επισημαίνει πως μία άλλη παράμετρος η οποία μπορεί να επηρεάσει τον ανθρώπινο οργανισμό είναι η υγρασία.

«Όταν πλησιάζει μία κακοκαιρία αρχίζει η υγρασία και αυξάνεται με αποτέλεσμα και πάλι να μπορούν να εκδηλωθούν πόνοι στον οργανισμό του ατόμου» δηλώνει.

«Επίσης, η αυξημένη σχετικά υγρασία μπορεί να επηρεάσει και το αναπνευστικό σύστημα. Καθώς τα υδροσταγονίδια τα εισπνέουμε εισέρχονται στο αναπνευστικό μας σύστημα. Άρα λοιπόν όταν υπάρχει μία ευαισθησία μπορεί να επιδεινωθεί μία νόσος η οποία προϋπάρχει όπως για παράδειγμα είναι το βρογχικό άσθμα ή και κάποια ρινίτιδα» λέει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

αλλεργία βήχας

«Αλλαγές στο ανθρώπινο σώμα μπορεί να προκληθούν σε συγκεκριμένες καιρικές περιόδους ειδικά για όσους έχουν αλλεργίες. Τα συμπτώματα γίνονται πιο έντονα ειδικότερα κατά τη διάρκεια της άνοιξης όταν έχουμε τη γύρη στην ατμόσφαιρα αλλά και τις υψηλές συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης. Οι όλες αυτές καταστάσεις μπορεί να οδηγήσουν στην έναρξη ή και στην επιδείνωση μίας αλλεργίας» συμπληρώνει.

«Όλα αυτά αποτελούν κάποιες παραμέτρους που στην ουσία επιδρούν στο ανθρώπινο σώμα και είναι αντικείμενο μελέτης της βιομετεωρολογίας του κλάδου της επιστήμης που στην ουσία εξετάζει τις καιρικές μεταβολές και το πώς αυτές επιδρούν στον οργανισμό αλλά και στην ψυχική υγεία» τονίζει ο μετεωρολόγος του Open εξηγώντας πως οι ειδικοί «αναπτύσσουν κάποιους δείκτες που χρησιμοποιούνται στο να μας δώσουν εικόνα σχετικά με το πώς επιδρά γενικότερα ο καιρός στο ανθρώπινο σώμα».

Όπως όμως ξεκαθαρίζει «όταν έχουμε καλό φωτεινό καιρό η διάθεση ανεβαίνει σε αντίθεση με όταν έχουμε μουντό καιρό που ψυχολογικά είμαστε πιο πεσμένοι».

Τι θα φέρει στην Ελλάδα η κλιματική αλλαγή – «Η θερμοκρασία από τους 22 βαθμούς μπορεί να πέφτει στους 8»

καιρός ήλιος

Αναφερόμενος στην κλιματική αλλαγή ο Κλέαρχος Μαρουσάκης επισημαίνει: «Εάν θεωρήσουμε ότι λαμβάνει χώρα που για αυτό ακόμη η επιστήμη μας δεν έχει αποφανθεί, δεν καταλήξει δηλαδή σε κάποιο συμπέρασμα, στο μέλλον σημαίνει πως θα έχουμε πιο ακραίες μεταβολές σε ό,τι έχει να κάνει με τον καιρό».

«Εκεί δηλαδή που θα κάνει πολλή ζέστη θα πηγαίνουμε στο κρύο και εκεί που θα έχουμε ξηρασία θα ξεκινούν οι βροχές. Αυτό καταλαβαίνουμε ότι θα δημιουργεί μία απότομη αλλαγή στις μετεωρολογικές παραμέτρους και έτσι η υγρασία, η βαρομετρική πίεση, οι βροχές και τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα επηρεάζουν με τη σειρά τους και την ανθρώπινη υγεία.

Αποτέλεσμα θα είναι τα προβλήματα που τυχόν υπάρχουν στην υγεία ενός ατόμου να γίνονται πιο έντονα ή ακόμη και να εκδηλωθούν από την αρχή» μας λέει ο μετεωρολόγος.

Κλέαρχος Μαρουσάκης
Ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης

«Εάν αυτές οι καιρικές μεταβολές στο μέλλον αυξήσουν τη συχνότητά τους θα έχουν επίδραση στην υγεία του ανθρώπου. Οι μελέτες δείχνουν ότι οδηγούμαστε σε πιο ξηρό και παράλληλα σε πιο θερμό κλίμα. Φαίνεται δηλαδή ότι οι ζώνες της Αφρικής, ο αφρικανικός καιρός τείνει ανεβαίνει πιο βόρεια και σε μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη. Άρα λοιπόν εάν πούμε ότι επαληθευτούν οι μελέτες, που για αυτό βέβαια υπάρχουν πολλά ερωτηματικά, θα πάμε σε πιο θερμό και ξηρό καιρό.

Τα καλοκαίρια θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια, θα είναι πιο ξηρά, πιο θερμά και θα έχουμε μεγαλύτερες περιόδους με αυξημένες θερμοκρασιακές τιμές. Και τον χειμώνα όμως, όπως δείχνουν μελέτες, όποιες αλλαγές συμβαίνουν θα γίνονται με απότομο τρόπο, δηλαδή μπορεί μία μέρα το θερμόμετρο να δείχνει 22 βαθμούς Κελσίου και την επόμενη 8 βαθμούς Κελσίου» αναφέρει κλείνοντας ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.