Οι άνθρωποι που έχουν πολλούς, αν και σύντομους σε διάρκεια ύπνους, στη διάρκεια της ημέρας, παρουσιάζουν μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν υπέρταση και να υποστούν έμφραγμα ή και εγκεφαλικό, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Aυτό είναι το συμπέρασμα των επιστημόνων που ανέλυσαν τα στοιχεία που συγκέντρωσαν και τα δημοσίευσνα στο περιοδικό Hypertension, της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Σύμφωνα με τον ειδικό σε θέματα ύπνου, κλινικό ψυχολόγο Μάικλ Γκράντερ, του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, ο συχνός ύπνος κατά τη διάρκεια της ημέρας σημαίνει κακό ή μη επαρκή νυχτερινό ύπνο, ο οποίος δεν αναπληρώνεται με τα ημερήσια διαλείμματα ύπνου.

Υπενθυμίζεται ότι ο κακός ύπνος έχει συνδεθεί με μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγεία, όπως ο υψηλότερος κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη, παχυσαρκίας και άνοιας.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα, οι οποίοι κοιμόντουσαν κατά τη διάρκεια της ημέρας, είχαν 12% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν υψηλή αρτηριακή πίεση με την πάροδο του χρόνου και 24% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό, σε σύγκριση με εκείνους οι οποίοι δεν είχαν κοιμηθεί ποτέ κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Εάν το άτομο ήταν κάτω των 60 ετών, ο μεσημεριανός ύπνος αύξησε τον κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης κατά 20% σε σύγκριση με άτομα που δεν κοιμούνται ποτέ ή σπάνια.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι επιστήμονες απέκλεισαν άτομα υψηλού κινδύνου για υπέρταση, όπως άτομα με διαβήτη τύπου 2, υπάρχουσα υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη, διαταραχές ύπνου και άτομα που εργάζονταν τις βραδινές ώρες.

Η μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα από 360.000 συμμετέχοντες που είχαν δώσει πληροφορίες για τις συνήθειες του ύπνου τους από το 2006 έως το 2010 στην UK Biobank, μια μεγάλη βιοϊατρική βάση δεδομένων. Η μελέτη συνέλεξε τη συχνότητα του μεσημεριανού ύπνου και όχι τη διάρκεια.