Μια πρωτότυπη ιδέα για να καταγράψουν την κατάσταση της υγείας ενός ατόμου σκέφτηκαν ερευνητές στην Βραζιλία, καθώς δημιούργησαν το «τεστ Φλαμίνγκο», το οποίο μέσα σε δέκα δευτερόλεπτα, θα αποκαλύψει εάν κάποιος πρόκειται να πεθάνει τα επόμενα επτά χρόνια.

Σύμφωνα με την nypost.com, στο British Journal of Sports Medicine δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα της σχετικής μελέτης, όπου αναφέρουν ότι η ετήσια φυσική κατάσταση ενός ατόμου παρέχει «χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τον κίνδυνο θνησιμότητας σε μεσήλικες και ηλικιωμένους άνδρες και γυναίκες».

Οι επιστήμονες λοιπόν, ζήτησαν από 1.702 Βραζιλιάνους μεταξύ 51 και 75 ετών να υποβληθούν σε μια σύντομη φυσική εξέταση και στη συνέχεια παρακολούθησαν την υγεία τους τα επόμενα χρόνια.

Κάθε συμμετέχοντας λοιπόν, έπρεπε για 10 δευτερόλεπτα να σταθεί ξυπόλητος στο ένα πόδι, να έχει σηκωμένο και λυγισμένο στον αέρα το άλλο πόδι, ενώ το σώμα πρέπει να είσαι ίσιο, με τα χέρια στο πλάι και το κεφάλι να κοιτάει ευθεία. Δηλαδή η στάση του σώματος του να παραπέμπει σε Φλαμίνγκο.

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν, συνολικά το 20% δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει το τεστ. Πιο ειδικά όμως, το 5% των συμμετεχόντων μεταξύ 51 και 55 ετών απέτυχε στο τεστ, ενώ στα άτομα 71-75 ετών, το ποσοστό αποτυχίας άγγιξε το 54%.

Μετά την ολοκλήρωση του τεστ λοιπόν, οι επιστήμονες παρακολούθησαν την υγεία των συμμετεχόντων για τα επόμενα επτά χρόνια.

Έτσι, μετά από μια επταετία, το 7% των συμμετεχόντων πέθανε, με το 17,5% να είναι άτομα που απέτυχαν στο τεστ, σε αντίθεση με το 5% που αφορούσε όσους το είχαν περάσει με επιτυχία.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπήρχε «84% υψηλότερος κίνδυνος θνησιμότητας» για τα άτομα που δεν μπορούσαν να ολοκληρώσουν το «τεστ Φλαμίνγκο», «ακόμη και όταν ελήφθησαν υπόψη άλλες δυνητικά συγχυτικές μεταβλητές όπως η ηλικία, το φύλο και ο ΔΜΣ…».

Επίσης, οι ειδικοί σημείωσαν ότι όσα άτομα απέτυχαν το τεστ και είχαν αυξημένες πιθανότητες θανάτου, είτε πέθαναν μετά από επτά χρόνια, ήταν άτομα υπέρβαρα και που είτε έπασχαν, είτε είχαν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη.