Μελέτη Σουηδών ερευνητών καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η εξωσωματική γονιμοποίηση και γενικά οι θεραπείες γονιμότητας μπορεί να μη συνδέονται με τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου παρά τις ορμόνες που χρησιμοποιούνται.

Προηγούμενες μελέτες είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα φάρμακα για την γονιμότητα μπορεί να συνδέονται με την εμφάνιση ορισμένων τύπων καρκίνου όπως του μαστού, της μήτρας και των ωοθηκών.

Στην έρευνα συμμετείχαν 24.000 γυναίκες, οι οποίες γέννησαν το διάστημα 1982-2006, έχοντας υποβληθεί σε εξωσωματική γονιμοποίηση.

Οι γιατροί συνέκριναν τα ιατρικά στοιχεία αυτών των γυναικών με το ιατρικό ιστορικό 1.4 εκατομμυρίων γυναικών από τον γενικό πληθυσμό της χώρας που επίσης γέννησαν την ίδια περίοδο.

Ποσοστό μικρότερο του 2% από τις γυναίκες που απέκτησαν παιδί με εξωσωματική γονιμοποίηση εμφάνισαν έναν ή περισσότερους τύπους καρκίνου κατά την επόμενη οκταετία, σε σχέση με σχεδόν 5% γυναικών από την άλλη ομάδα.

Ως παράγοντες κινδύνου εξετάστηκαν η ηλικία κατά την οποία η γυναίκα απέκτησε παιδί, πιθανές προηγούμενες εγκυμοσύνες και το αν ήταν καπνίστρια και διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου ήταν κατά 25% χαμηλότερος για τις γυναίκες που είχαν κάνει εξωσωματική.