Το σύνδρομο Μινχάουζεν είναι μια ψυχική διαταραχή η οποία συνήθως απασχολεί την δημοσιότητα, γιατί συνδέεται ή σχετίζεται συνήθως με αποτρόπαιες υποθέσεις παιδοκτονίας. Σύμφωνα με την ιατρική κοινότητα είναι ένα σπάνιο σύνδρομο, το οποίο δεν εμφανίζεται συχνά, ενώ μέχρι στιγμής υπάρχουν λίγα στοιχεία μεν, αλλά αρκετά ώστε να διαφωτίσουν, το τι είναι η συγκεκριμένη ψυχιατρική διαταραχή.

Χαρακτηριστικά, το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας αναφέρει στην επίσημη σελίδα του επίσημη σελίδα nhs.uk, πως το σύνδρομο Μινχάουζεν φέρεται να επηρεάζει κυρίως δύο κατηγορίες ανθρώπων:

  • Γυναίκες 20 έως 40 ετών, συχνά με εμπειρία στον τομέα της υγείας
  • Ανύπαντροι άνδρες 30 έως 50 ετών

Μέχρι στιγμής, δεν έχει διευκρινιστεί γιατί αυτές οι δύο ομάδες τείνουν να επηρεάζονται, ενώ σύμφωνα με ορισμένους γιατρούς το σύνδρομο αυτό υποδιαγιγνώσκεται, επειδή πολλοί άνθρωποι καταφέρνουν να εξαπατήσουν το ιατρικό προσωπικό.

Διάδρομος νοσοκομείου

Περίεργες συμπεριφορές

Μάλιστα, όπως αναφέρει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, τα άτομα που πάσχουν από Μινχάουζεν εμφανίζουν περίεργες συμπεριφορές όπως:

  • Να προσποιείται ότι έχει ψυχολογικά συμπτώματα (για παράδειγμα, να ισχυρίζεται ότι ακούει φωνές ή ότι βλέπει πράγματα που δεν υπάρχουν)
  • Να προσποιούνται ότι έχουν σωματικά συμπτώματα (πόνο στο στήθος ή πόνο στο στομάχι)
  • Να προσπαθούν να αρρωστήσουν σκόπιμα

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ορισμένα άτομα που νοσούν με την συγκεκριμένη ψυχιατρική διαταραχή, μπορεί να περάσουν χρόνια πηγαίνοντας από νοσοκομείο σε νοσοκομείο προσποιούμενοι ένα ευρύ φάσμα ασθενειών. Όταν ανακαλυφθεί ότι λένε ψέματα, μπορεί να φύγουν ξαφνικά από το νοσοκομείο και να μετακομίσουν σε άλλη περιοχή.

Παράλληλα, μπορεί να γίνουν πολύ χειριστικά και στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να υποβληθούν σε επώδυνη και μερικές φορές απειλητική για τη ζωή χειρουργική επέμβαση, παρόλο που γνωρίζουν ότι δεν είναι απαραίτητη.