Το σύνδρομο Μινχάουζεν είναι μια σπάνια ψυχική διαταραχή, η οποία εντοπίζεται σπάνια και συνήθως απασχολεί την κοινή γνώμη από ακραίες υποθέσεις που απασχολούν τον Τύπο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το άτομο που πάσχει από το σύνδρομο, εμφανίζει μεν στοιχεία προβληματικής συμπεριφοράς, αλλά σπάνια οδηγείται στο να διαπράξει απόπειρα δολοφονίας

Όπως αναφέρει το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας στην επίσημη σελίδα nhs.uk, το σύνδρομο Μινχάουζεν είναι μια ψυχολογική διαταραχή όπου κάποιος προσποιείται ότι είναι άρρωστος ή εσκεμμένα προκαλεί συμπτώματα ασθένειας στον εαυτό του.

Η κύρια πρόθεσή τους είναι να αναλάβουν τον «ρόλο του αρρώστου», ώστε οι άνθρωποι να τους φροντίζουν και να είναι το επίκεντρο της προσοχής.

Παρόλα αυτά, υπάρχει και ένας δεύτερος τύπος της διαταραχής, το σύνδρομο Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου. Αυτό σημαίνει ότι ένα άτομο προσποιείται ή προκαλεί ασθένεια σε κάποιον άλλον, που βρίσκεται υπό τη φροντίδα του.

Μάλιστα, οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούν μια μητέρα και το παιδί της.

Σε ποιος εμφανίζεται

Η συγκεκριμένη ψυχική διαταραχή έχει λάβει το όνομα της από τον Γερμανό βαρώνο Κάρολο Φρειδερίκο Ιερώνυμο φον Μινχάουζεν, ο οποίος έγινε γνωστός τον 18ο αιώνα για τις απίστευτες ιστορίες του.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι αντιμετώπισε κροκόδειλους σε ποτάμια της Δυτικής Ευρώπης, πως ταξίδεψε στη Σελήνη, ενώ κουβαλούσε το άλογο του, που είχε κοπεί στη μέση, το οποίο «ένωσε» ξανά με κλαδιά και λάσπη.

Με βάση λοιπόν όσα είναι γνωστά, φαίνεται να επηρεάζει κυρίως δύο κατηγορίες ανθρώπων:

  • Γυναίκες 20 έως 40 ετών, συχνά με εμπειρία στον τομέα της υγείας
  • Ανύπαντροι άνδρες 30 έως 50 ετών

Παρόλα αυτά, δεν είναι σαφές γιατί αυτές οι δύο ομάδες τείνουν να επηρεάζονται. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι το σύνδρομο υποδιαγιγνώσκεται επειδή πολλοί άνθρωποι καταφέρνουν να εξαπατήσουν το ιατρικό προσωπικό.

Οι περίεργες συμπεριφορές

Όποιος νοσεί από το σύνδρομο Μινχάουζεν, εμφανίζει μερικές περίεργες συμπεριφορές, οι οποίες αφορούν την υγεία του κυρίως, όπως:

  • Να προσποιείται ότι έχει ψυχολογικά συμπτώματα (για παράδειγμα, να ισχυρίζεται ότι ακούει φωνές ή ότι βλέπει πράγματα που δεν υπάρχουν)
  • Να προσποιούνται ότι έχουν σωματικά συμπτώματα (πόνο στο στήθος ή πόνο στο στομάχι)
  • Να προσπαθούν να αρρωστήσουν σκόπιμα

Μάλιστα, ορισμένοι μπορεί να περάσουν χρόνια πηγαίνοντας από νοσοκομείο σε νοσοκομείο προσποιούμενοι ένα ευρύ φάσμα ασθενειών. Όταν ανακαλυφθεί ότι λένε ψέματα, μπορεί να φύγουν ξαφνικά από το νοσοκομείο και να μετακομίσουν σε άλλη περιοχή.

Τα άτομα που νοσούν μπορεί να γίνουν πολύ χειριστικά και στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να υποβληθούν σε επώδυνη και μερικές φορές απειλητική για τη ζωή χειρουργική επέμβαση, παρόλο που γνωρίζουν ότι δεν είναι απαραίτητη.

Τρόποι αντιμετώπισης

Το NHS σημειώνει για το σύνδρομο Μινχάουζεν, πως η θεραπεία μπορεί να είναι δύσκολη, επειδή τα περισσότερα άτομα δεν παραδέχονται ότι έχουν πρόβλημα και αρνούνται να συνεργαστούν.

Ορισμένοι ειδικοί συνιστούν στους επαγγελματίες υγείας να υιοθετήσουν μια ήπια προσέγγιση χωρίς σύγκρουση, υποδηλώνοντας ότι το άτομο μπορεί να επωφεληθεί από την παραπομπή σε ψυχίατρο.

Εάν ένα άτομο παραδεχτεί τη συμπεριφορά του, μπορεί να παραπεμφθεί σε ψυχίατρο για περαιτέρω θεραπεία. Στην αντίθετη περίπτωση όμως, οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι ο γιατρός που είναι υπεύθυνος για τη φροντίδα του ασθενούς, θα πρέπει να ελαχιστοποιήσει την ιατρική επαφή μαζί του.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η σχέση γιατρού-ασθενούς βασίζεται στην εμπιστοσύνη και εάν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ασθενής δεν μπορεί πλέον να είναι αξιόπιστος, ο γιατρός δεν μπορεί να συνεχίσει τη θεραπεία του.