Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο εμφάνισης μια νέας μετάλλαξης του κορονοϊού η πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη. «Ο ιός δεν θα φύγει θα είναι εδώ. Μπορεί να παρουσιαστούν κι άλλες υποπαραλλάγες κανένας δεν το αποκλείει, οι κορονοϊοί είναι γεμάτοι εκπλήξεις» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ωστόσο, εξήγησε πως χάρη στα «όπλα» που είναι διαθέσιμα για τον περιορισμό της πανδημίας, δεν θα προκύψει κίνδυνος. «Αυτά όμως θα είναι αντιμετωπίσιμα από εδώ και πέρα. Υπάρχουν οι κατάλληλες μελέτες, ενώ έχουμε τα φάρμακα και τα εμβόλια» σημείωσε.

Για την κατάσταση που επικρατεί στο ΕΣΥ, η γιατρός δήλωσε πως η υποχώρηση της μετάλλαξης Δέλτα αποτελεί ένα πολύ θετικό γεγονός: «Σχεδόν τελείωσε η Δέλτα και αυτό για εμάς είναι ό,τι καλύτερο. Πάμε καλά προς το παρόν, αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να εξυπηρετηθούν οι non covid ασθενείς».

Όσον αφορά στους ανεμβολίαστους πολίτες, η Ματίνα Παγώνη έκανε έκκληση σε όσους είναι επιφυλακτικοί, να εμβολιαστούν με τα πρωτεϊνικά εμβόλια που φτάνουν στη χώρα μας, ωστόσο εξήγησε πως υπάρχει «ένας σκληρός πυρήνας» που δεν πρόκειται εμβολιαστεί.

Την εκτίμηση ότι μέχρι το καλοκαίρι θα εμφανιστεί μια νέα μετάλλαξη του κορονοϊού εξέφρασε και ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης. «Ας είμαστε προσεκτικοί. Εγώ περιμένω μια ακόμα έκπληξη από τον ιό, μια νέα μετάλλαξη μέχρι το καλοκαίρι, που ελπίζουμε να είναι η τελευταία», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Ωστόσο, η κοινωνία έχει πλέον τα όπλα να αντιμετωπίσει τον ιό και να επιστρέψει στην κανονικότητα». 

Σε ό,τι αφορά στις μάσκες, ο κ. Τζανάκης τόνισε ότι το σενάριο να τις πετάξουμε το καλοκαίρι συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, ωστόσο σε εσωτερικούς χώρους θα διατηρηθούν για αρκετό καιρό ακόμα.