Ο συνολικός αριθμός των νέων κρουσμάτων στην επικράτεια σημείωσε εκρηκτική αύξηση της τάξεως του 290%, ωστόσο ο αριθμός των θανάτων δείχνει σταθεροποίηση, καθώς καταγράφηκε μικρή μείωση της τάξης του 1%, επισήμανε κατά την αποψινή ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα, ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης.

Πρόσθεσε ότι η πίεση στο σύστημα υγείας παραμένει υψηλή, με αύξηση στις εισαγωγές και σταθεροποίηση, ωστόσο, στους λεγόμενους σκληρούς δείκτες. Μεταξύ άλλων: Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έδειξε μείωση 4%, ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid έδειξε σημαντική επιδείνωση της τάξης του 34%, το ισοζύγιο εισιτηρίων-εξιτηρίων ανέβηκε στο 1,4.

Η πανδημία της Όμικρον βρίσκεται πλέον σε πλήρη εξέλιξη στην Ευρώπη για τρίτη εβδομάδα, ωστόσο, προς το παρόν, συνεχίζεται η μείωση του ρυθμού θανάτων από την νόσο, είπε το μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων.

«Υπάρχει ένα μικρό φως αισιοδοξίας ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υποτιμήσουμε την μαζική διασπορά που προκαλείται από την “όμικρον” και η οποία μπορεί να επηρεάσει την ομαλή λειτουργία κρίσιμων δομών και να αποβεί θανατηφόρα σε μη εμβολιασμένους», σημείωσε ο ίδιος.

Ο κ. Μαγιορκίνης υπογράμμισε ότι και σε αυτό το κύμα αναδεικνύεται η σημασία του εμβολιασμού τόσο για την ατομική μας προστασία αλλά και την ομαλή λειτουργία των κοινωνικών και επαγγελματικών μας δραστηριοτήτων, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Αναφερθείς, εξάλλου, στον αυριανό εορτασμό των Θεοφανίων, ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι οι πολίτες θα πρέπει να ακολουθήσουν τις οδηγίες και να τηρήσουν τα μέτρα προστασίας, δηλαδή:

  • μάσκα υψηλής προστασίας, ή διπλή,
  • αποστάσεις
  • και να κάνουν και self test πριν πάνε σε αυτές τις εκδηλώσεις.

«Η καλύτερη λύση είναι, κάποιος που είναι ανεμβολίαστος να μην πάει καθόλου», συνέστησε ακόμα ο ίδιος, κάνοντας λόγο για «μια περίοδο που όλοι πρέπει να βάλουμε την λογική και να αποφύγουμε αυτές τις συναθροίσεις».

Στις 276.000 τα κρούσματα που «εντοπίστηκαν» μέσω self test

Σχετικά με την παρέμβαση δημόσιας υγείας για προσυμπτωματικό έλεγχο με τα αντιγονικά self test, μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί 87 εκατ. συσκευές σε περίπου 7,8 εκατ. πολίτες, ενημέρωσε επίσης ο καθηγητής.

Σημείωσε, δε, πως οι δηλώσεις που έχουν περάσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι 67 εκατ. και το σύνολο των θετικών που έχουν επιβεβαιωθεί από επαγγελματία υγείας είναι 276.000.