Η σοκαριστική είδηση των 92 θετικών στον κορονοϊό υγειονομικών στον Ευαγγελισμό –που αυτή τη στιγμή που μιλάμε έχουν ξεπεράσει τους 110 σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων εκεί- είναι σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο ακόμα πιο σοκαριστική δεδομένου ότι άλλα δύο νοσοκομεία της Αττικής έχουν μεγαλύτερη θετικότητα ανά υγειονομικό ενώ σε απόσταση αναπνοής ακολουθεί το μεγαλύτερο αντικαρκινικό νοσοκομείο της Αττικής.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο λοιπόν, πριν από τον Ευαγγελισμό… προηγείται το μαιευτήριο «Έλενα» με την θετικότητα στους εργαζόμενους να φτάνει το 4,2 % με 37 υγειονομικούς να νοσούν, δεύτερο είναι το Γεννηματάς με 3,6 % θετικότητα και 79 εργαζόμενους να νοσούν και τρίτος είναι ο Ευαγγελισμός με 2, 9% θετικότητα και πάνω από 100 υγειονομικούς να νοσούν. Στον δε «Άγιο Σάββα» η θετικότητα είναι στο 2, 7% με 30 εργαζόμενους θετικούς στον κορονοϊό.

Όπως μας περιγράφει ο κος Γιαννάκος τη δραματική κατάσταση: «Αυτή τη στιγμή πάνω από 2.000 υγειονομικοί σε όλη την Ελλάδα λείπουν από τα νοσοκομεία αλλά κάθε μέρα προστίθενται δεκάδες καινούριοι. Για να σας δώσω ένα ενδεικτικό νούμερο, χθες 3 Ιανουαρίου μόνο από τα νοσοκομεία της 1ης ΥΠΕ, δηλαδή ένα κομμάτι μόνο των νοσοκομείων της Αττικής, 512 υγειονομικοί είχαν βγει εκτός– 643 αν συνυπολογίσουμε και τα κέντρα υγείας.

Καταλαβαίνει κανείς ότι και οι 2.000 τώρα που μιλάμε μπορεί να είναι παρελθοντικό νούμερο. Συνυπολογίστε και τους 7.000 υγειονομικούς που βρίσκονται σε αναστολή και τις 2.000 συνταξιοδοτήσεις για να καταλάβετε πως λειτουργούν τα νοσοκομεία εν μέσω επέλασης της Όμικρον.
Μόνο χθες, στο Αττικόν μπήκαν 80 ασθενείς με κορονοϊό, προσήλθαν 600 πολίτες και η ΜΕΘ γέμισε.

Συνάδελφοι επιστρέφουν στα νοσοκομεία στις 5 ημέρες, όσο διαρκεί δηλαδή η νέα καραντίνα, ενώ είναι ακόμα θετικοί και αρχίζουν να μεταδίδουν στους ασθενείς. Άλλοι, αναφέρουν ότι ήρθαν σε επαφή με θετικό κρούσμα, κάνουν τεστ μέσα στο νοσοκομείο αλλά αυτό βγαίνει μετά από 2 και 3 μέρες λόγω φόρτου εργασίας. Μέχρι τότε εργάζονται κανονικά! Συνέβη αυτό με εργαζόμενο στην Χαλκίδα- εργαζόταν κανονικά μέχρι να βγει το τεστ θετικό ενώ είχε αναφέρει ότι έχει συμπτώματα. Έχουν αφήσει δηλαδή επίσημα πια τους γιατρούς να μετατρέπονται άθελά τους σε υγειονομικές βόμβες.

Πρέπει οι υγειονομικοί να επιστρέφουν μόνο με αρνητικό τεστ και πρέπει να επανέλθει και ο εβδομαδιαίος έλεγχος μια φορά την εβδομάδα. Με δύο λόγια: αποδεχτήκαμε την ανοσία της αγέλης στο υγειονομικό προσωπικό. Και όλα αυτά μέσα σε νοσοκομεία όπου υπάρχουν ασθενείς με πολύ βαριές παθήσεις. Ο Ευαγγελισμός αποφάσισε να κόψει τα επισκεπτήρια. Λογικό μεν αλλά ποιος θα φροντίσει τους κατάκοιτους ασθενείς; Ο ένας νοσηλευτής για 40 νοσηλευόμενους;»

«Συνάδελφοι καταγγέλλουν ότι υπάρχει αρνητική στάση στο να κάνουν τεστ»

Στον Ευαγγελισμό, από τον οποίο αναδείχτηκε και το πρόβλημα της μεγάλης έλλειψης που αρχίζει να υπάρχει λόγω νόσησης των υγειονομικών, ο πρόεδρος των εργαζομένων και καρδιολόγος Γιώργος Φερεντίνος καταγγέλλει πως υπάρχουν μέχρι και πιέσεις ή αποθάρρυνση να μην διενεργούνται τεστ από τους υγειονομικούς για να μη φεύγουν και άλλοι από τα πόστα τους. Όπως λέει ο ίδιος στο Newsbeast: «Συνάδελφοί μας οι οποίοι δεν θέλουν να εκτεθούν καταγγέλλουν ότι υπάρχει πίεση από υπεύθυνους και τομεάρχες να μη πολυψάχνονται στο τι τους συμβαίνει με τον κορονοϊό για να μην υπάρχει μετά και πρόβλημα στα τμήματα.

Αυτή τη στιγμή που σας μιλάω, επιβεβαιωμένοι με κορονοϊό είναι 110 υγειονομικοί στο νοσοκομείο μας αλλά η ιχνηλάτηση είναι σε εξέλιξη. Όσο για την ανακοίνωση του διοικητή, αυτή εμμέσως πλην σαφώς λέει ότι οι υγειονομικοί κολλούν τον κορονοϊό από την κοινότητα αλλά οποιοσδήποτε έρθει και δει πως δουλεύουν τα επείγοντα, ο ένας πάνω στον άλλο και χωρίς να υπάρχει για εμάς διαγνωστικός έλεγχος καταλαβαίνει ότι οι γιατροί δεν κολλούν μόνο ή κατά βάση από την κοινότητα. Να σας δώσω ένα παράδειγμα για το που μπορεί να κολλάμε τον ιό: ένας πολίτης που θα έρθει εδώ για να κάνει διαγνωστικές εξετάσεις όπως ένα τεστ κοπώσεως, θα έρθει χωρίς επίδειξη τεστ, όμως ενόσω κάνει την εξέταση ο ίδιος εκπέμπει αερόλυμα και την ίδια στιγμή μπορεί να είναι ασυμπτωματικός, θετικός στον κορονοϊό. Άλλο παράδειγμα είναι η γαστροσκόπηση, εξέταση που γίνεται χωρίς μάσκα και σε κοντινή απόσταση από τον χειριστή του μικροσκοπίου.

Όσο για την απαγόρευση των επισκεπτών μετά από τα κρούσματα ας αναλογιστούμε ότι οι επισκέπτες εξυπηρετούν τις λειτουργικές ανεπάρκειες του νοσοκομείου. Οι επισκέπτες κάνουν τους νοσηλευτές γιατί ξέουν ότι αν δεν τους κάνουν, μπορεί ο συγγενής τους που δεν είναι αυτοεξυπηρετούμενος να περιμένει 3 ώρες για να πιει νερό».