Η εικόνα των ελέγχων για τη μετάλλαξη Όμικρον σε πέντε μεγάλες περιοχές της χώρας – την Πάτρα, τη Θεσσαλία, την Κρήτη, την Αττική και τη Θεσσαλονίκη – δείχενι πως ο μέσος όρος των κρουσμάτων κορονοϊού αγγίζει στο 70%, κατά τις τελευταίες δειγματοληψίες στην κοινότητα, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης, κατά την αποψινή ενημέρωση για τον κορονοϊό.

Παράλληλα, τα στοιχεία από τις νοσηλείες στην Αττική δίνουν μία παρόμοια εικόνα, όπως είπε, καθώς το 70% των εισαγωγών στα νοσοκομεία για Covid-19 αφορά στην Όμικρον.

Ο ίδιος επισήμανε πως ο έλεγχος επί του στελέχους των φορέων του ιού στα νοσοκομεία εκκίνησε την περασμένη Παρασκευή, απαντώντας σε ερώτημα για την ενδεχόμενη καταγραφή θανάτου ασθενούς με τη νέα παραλλαγή στη χώρα μας.

Προηγουμένως, η ταυτοποίηση του στελέχους γινόταν κυρίως με δειγματοληπτικούς ελέγχους στην κοινότητα.

Εξάλλου, ο κ. Ζαούτης ανέφερε πως μελέτη του ΕΟΔΥ έδειξε ότι το 95% των κρουσμάτων που εντοπίστηκαν με τα μοριακά τεστ (PCR) είχαν θετικά rapid test, πράγμα που υποστηρίζει την αξιοπιστία των τελευταίων, για τη διάγνωση του ιού.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ δεν παρέλειψε να αναφερθεί, τέλος, στο γεγονός της ταλαιπωρίας των πολιτών στην προσπάθεια τους να επικοινωνήσουν με τον Οργανισμό τις τελευταίες μέρες, λέγοντας πως η «πρωτόγνωρη έκρηξη» που βιώνουμε είχε τον αντίκτυπο της και στην υπηρεσία, ενώ δεσμεύτηκε να προβεί σε ενέργειες για την αναβάθμιση του τηλεφωνικού κέντρου το προσεχές διάστημα.