Το Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας «Γκαμαλέι» της Ρωσίας έχει ήδη κάνει μια τροποποίηση του εμβολίου Sputnik-V κατά της μετάλλαξης Όμικρον, η οποία βρίσκεται στην πρώτη φάση των κλινικών δοκιμών, όπως δήλωσε την Τρίτη ο διευθυντής του, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι «Ρωσία 24».

«Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η Όμικρον θα εκτοπίσει την παραλλαγή Delta. Ενδεχομένως το εμβόλιο θα πρέπει να είναι σε δύο δόσεις ώστε να προστατεύει και από την παραλλαγή του στελέχους Delta και από την παραλλαγή του στελέχους Όμικρον…» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Αλεξάντρ Γκίντσμπουργκ.

Ρωσικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα πρώτα δεδομένα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου Sputnik-V κατά της παραλλαγής Όμικρον ενδεχομένως να υπάρχουν την επόμενη εβδομάδα, μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Εάν η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της εν λόγω παραλλαγής είναι κατά δύο με έξι φορές χαμηλότερη από ότι κατά του στελέχους της Ουχάν, τότε δεν θα χρειασθεί να τροποποιηθεί το σκεύασμα του εμβολίου, πρόσθεσε ο Γκίντσμπουργκ.