Την ώρα που η μετάλλαξη Όμικρον έχει σημάνει παγκόσμιο συναγερμό, ένα από τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι εάν αυτή ανιχνεύεται από τα τεστ κορονοϊού. Την απάντηση στο κρίσιμο ερώτημα έδωσε ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εμβολιασμών (Stiko) στη Γερμανία, Τόμας Μέρτενς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα συνήθη τεστ κορονοϊού – μοριακά και αντιγόνου – ανιχνεύουν και τη νέα παραλλαγή. «Είναι μια πολύ καλή είδηση», δήλωσε ο κ. Μέρτενς στη Schwäbische Zeitung και σημείωσε ότι κρούσματα της συγκεκριμένης παραλλαγής έχουν ήδη εντοπιστεί στη Γερμανία, αλλά χρειάζεται ακόμη παρακολούθηση των κρουσμάτων – κυρίως των πιο ηλικιωμένων και όσων πάσχουν από υποκείμενη νόσο – προκειμένου να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. «Θα πάρει χρόνο μέχρι να ξεκαθαρίσει η εικόνα», προειδοποίησε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σε ό,τι αφορά την τρέχουσα έξαρση της πανδημίας, ο κ. Μέρτενς τόνισε ότι «το μόνο που μπορεί να βοηθήσει άμεσα είναι η δραστική μείωση των επαφών». Αυτή τη στιγμή, πρόσθεσε, «η μετάδοση του ιού γίνεται κυρίως μεταξύ των ανεμβολίαστων ωστόσο, έστω και σε περιορισμένο βαθμό, σε αυτή τη μετάδοση συμμετέχουν και οι εμβολιασμένοι».