Το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) εξετάζει ενδελεχώς την, όπως λέει, σπάνια περίπτωση ενός 64χρονου άνδρα από το Τέξας, που νοσηλεύεται στην εντατική καθώς νοσεί με τη μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού. Όπως αναφέρει το Heatlhstories.gr, ο ασθενής είχε κάνει το εμβόλιο της Johnson & Johnson τον Μάρτιο και άρχισε να αισθάνεται άρρωστος τρεις μήνες μετά, τον Ιούνιο και στην αρχή θεώρησε ότι πρόκειται για κάποιου είδους αλλεργία, όμως μετά από λίγες ημέρες αρρώστησε, μπήκε στο νοσοκομείο και πλέον υποστηρίζεται με αναπνευστήρα.

Ο Άιζακ Κάρι, όπως είναι το όνομα του ασθενούς, θεωρείται σπάνια περίπτωση, γι’ αυτό και οι γιατροί προσπαθούν να διαπιστώσουν τι ακριβώς έχει συμβεί. Όπως αναφέρει το CDC, «είναι αναμενόμενο τα εμβόλια να έχουν σε ορισμένες περιπτώσεις κάποιες ανεπιθύμητες ενέργειες καθώς κανένα εμβόλιο δεν είναι 100% αποτελεσματικό». Έως τις 28 Ιουνίου περισσότερα από 154 εκατομμύρια άτομα στις ΗΠΑ είχαν εμβολιαστεί πλήρως κατά της νόσου. Εντοπίστηκαν 4.686 σπάνιες περιπτώσεις, οι οποίοι νοσηλεύτηκαν ή πέθαναν, σύμφωνα με το CDC.

Η απάντηση της εταιρείας

«Το εμβόλιο της Johnson & Johnson έχει βρεθεί ότι είναι 85% αποτελεσματικό κατά της σοβαρής μορφής της ασθένειας», αναφέρει σε δελτίο τύπου η φαρμακευτική εταιρεία, προσθέτοντας ότι «το εμβόλιο έχει δείξει ισχυρή αντίσταση έναντι της μετάλλαξης Δέλτα». Γενικά οι επιστήμονες συμφωνούν ότι οι εμβολιασμένοι περνούν πιο ελαφρά τη λοίμωξη, ωστόσο αυτό δεν μειώνει σε καμία περίπτωση τη σοβαρότητα του εν λόγω περιστατικού, που χρήζει διερεύνησης σε κάθε περίπτωση.

«Τα εμβόλια φαίνεται να λειτουργούν. Πρόκειται για μια σπάνια περίπτωση, αλλά πιστεύουμε ότι το εμβόλιο «φρέναρε» την επιδείνωση της κατάστασής του, θα μπορούσε να είναι πολύ χειρότερα», καταλήγει με νόημα μια φίλη του 64χρονου.