Όσοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου μπορούν να προστατευθούν άμεσα από τη γρίπη που μας απειλεί κυρίως τους χειμερινούς μήνες.

Τα αντιγριπικά εμβόλια είναι πλέον διαθέσιμα από τα ιδιωτικά φαρμακεία και μόνο όσοι ασφαλισμένοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου μπορούν να τα προμηθεύονται δωρεάν.

Στις ομάδες υψηλού κινδύνου ανήκουν οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά αλλά και οι χρονίως πάσχοντες.

Ποια είναι τα συμπτώματα της γρίπης;

Συνήθως ξεκινούν απότομα με αδυναμία, κόπωση , ψηλό πυρετό, ρινική καταρροή, ξηρό βήχα, μυϊκούς πόνους, κεφαλαλγία, συμπτώματα που αρχίζουν 1-3 ημέρες μετά την προσβολή από τον ιό και διαρκούν 2-7 ημέρες, ο βήχας όμως μπορεί να επιμένει για αρκετό χρονικό διάστημα.

Η γρίπη διαφέρει από το κοινό κρυολόγημα, το οποίο προκαλείται από πλήθος άλλων ιών. Τα συμπτώματά του συνήθως είναι πιο ήπια και διαρκούν λιγότερο, ενώ σπάνια υπάρχουν επιπλοκές. Σε αντίθεση με τη γρίπη, η οποία μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσηση και επιπλοκές που καμιά φορά μπορεί να είναι θανατηφόρες. Σε κάθε περίπτωση η συμβουλή του γιατρού είναι αναγκαία.

Υπάρχουν κάποια συμπτώματα που όταν εμφανιστούν θα πρέπει άμεσα ο ασθενής να επικοινωνήσει με τον γιατρό του: υψηλός και πολυήμερος πυρετός, δύσπνοια, πόνος ή αίσθημα πίεσης στο στήθος, απώλεια αισθήσεων, πολλοί ή παρατεινόμενοι έμετοι.

Εάν ο ασθενής πάσχει από κάποιο χρόνιο νόσημα, καλό είναι να συμβουλευτεί γιατρό αμέσως μόλις εμφανίσει συμπτώματα γρίπης, επειδή οι πιθανότητες να παρουσιάσει επιπλοκές αυξάνονται.

Πηγή: Iatropedia.gr