Αίτημα στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση και σε αυτές των κρατιδίων, να μην λαμβάνουν συμβολικά μέτρα για τον περιορισμό της διάδοσης της επιδημίας του κορονοϊού στους εσωτερικούς χώρους, κατέθεσαν κορυφαίοι ερευνητές της επιστήμης αερολυμάτων της Γερμανίας. Όπως σημείωσαν, ο κίνδυνος βρίσκεται ακριβώς εκεί εάν οι χώροι αυτοί δεν εξαερίζονται επαρκώς.

«Αν θέλουμε να ελέγξουμε την πανδημία, πρέπει να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες ότι ο κίνδυνος κρύβεται στο ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ. Θεωρείται βέβαιο ότι ο κορονοϊός εξαπλώνεται κυρίως μέσω του αέρα. Τα συμβολικά μέτρα στους εσωτερικούς χώρους δεν επαρκούν», προειδοποιούν με επιστολή τους προς την ομοσπονδιακή και τις κρατιδιακές κυβερνήσεις, η οποία βρίσκεται στη διάθεση του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa).

«Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, τα βασικά ευρήματα του ερευνητικού μας έργου δεν έχουν μεταφραστεί σε πρακτική δράση. Θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά μέτρα σε σπίτια, γραφεία, αίθουσες διδασκαλίας, συγκροτήματα κατοικιών και εγκαταστάσεις αποκατάστασης και φροντίδας» ασθενών και ηλικιωμένων, τονίζουν οι υπογράφοντες την επιστολή.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι επιστήμονες προειδοποιούν επίσης ότι «η μετάδοση του ιού γίνεται σε εσωτερικούς χώρους παρότι δεν υπάρχει άμεση επαφή με μολυσμένο άτομο, αλλά το άτομο αυτό βρίσκεται σε χώρο ο οποίος δεν εξαερίζεται καλά. Αντιθέτως, οι συζητήσεις σχετικά με τους περιπάτους στις όχθες ποταμών, την παραμονή σε υπαίθριες μπιραρίες, το τζόκινγκ ή την ποδηλασία, είναι αντιπαραγωγικές», καταλήγουν.

«Να εστιάσουμε πιο προσεκτικά στον κόσμο της εργασίας»

Υπέρ της μεγαλύτερης προστασίας στον κόσμο της εργασίας και του περιορισμού των ιδιωτικών συναντήσεων τα βράδια τάσσονται ερευνητές κινητικότητας του Πολυτεχνείου του Βερολίνου, προκειμένουν να αναχαιτισθεί η εξάπλωση του κορονοϊού.

«Κατά την άποψή μας, πολύ λίγα γίνονται στον τομέα της εργασίας. Πρέπει να εστιάσουμε πιο προσεκτικά στον κόσμο της εργασίας για τον περιορισμό του κορονοϊού. Σε γραφεία με πολλά άτομα, για παράδειγμα, πρέπει να επιτρέπεται η προσέλευση μόνο με ένα έγκυρο γρήγορο διαγνωστικό τεστ ή μετά από εμβολιασμό – διαφορετικά όλοι θα πρέπει να φορούν μάσκα FFP2.

Συγκριτικά, έχει ληφθεί ένας σχετικά μεγάλος αριθμός μέτρων για τα σχολεία, ίσως μερικές φορές ακόμη και λίγο μεγαλύτερος από ό, τι θα έπρεπε», δήλωσε ο Κάι Νάγκελ, επικεφαλής του τμήματος συστημάτων προγραμματισμού κυκλοφορίας και τηλεματικής κυκλοφορίας του Πολυτεχνείου του Βερολίνου στο ραδιοφωνικό σταθμό Βερολίνου- Βρανδεμβούργου (RBB).

Σε γραπτή ανακοίνωσή της, η επιστημονική ομάδα του καθηγητή τάσσεται υπέρ «της εκτεταμένης προστασίας από τις λοιμώξεις σε όλους τους τομείς της ζωής. Αυτό είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από το να καταπολεμά κανείς τις μολύνσεις σε ορισμένες μόνο περιοχές, για παράδειγμα μέσω κλεισίματος», όπως αναφέρουν.

Σύμφωνα με τα μοντέλα που μελετά το Πολυτεχνείο του Βερολίνου, ιδίως οι μη προστατευμένες επαφές σε εσωτερικούς χώρους είναι εκείνες οι οποίες αποτελούν πρόβλημα στην πανδημία, γι αυτό και συνιστά «την υιοθέτηση του περιορισμού που ισχύει για την πόλη του Βερολίνου», να μην επιτρέπονται δηλαδή ιδιωτικές συναντήσεις με άτομα από άλλα νοικοκυριά μεταξύ 9:00 μ.μ. και 5:00 π.μ.

Με βάση τα μοντέλα τους, οι ερευνητές φοβούνται ότι «οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας θα επιβαρυνθούν στην Γερμανία περισσότερο από ό, τι στις αρχές Ιανουαρίου σύμφωνα με σχεδόν κάθε υπολογισμένο συνδυασμό. Τότε, περισσότεροι από 5.700 ασθενείς με Covid-19 νοσηλεύονταν σε αυτές, δηλαδή έφτασαν ένα πρωτοφανές υψηλό επίπεδο.

Πολύ αποτελεσματική θα ήταν μια σχεδόν πλήρης απαγόρευση των ιδιωτικών επισκέψεων. Μόνο αυτό το μέτρο θα μείωνε σημαντικά τον αριθμό των λοιμώξεων εντός τριών εβδομάδων», τονίζουν στην ανακοίνωσή τους.