Όσοι υγιείς προσέλθετε… Το Ινστιτούτο Τζένερ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης αναζητά 60 υγιείς εθελοντές, ηλικίας από 18 έως 50 ετών, για να συμμετάσχουν σε μια δοκιμή ενός πειραματικού εμβολίου για τον ιό του Έμπολα, ανακοίνωσε ο διευθυντής του, ο Άντριαν Χιλ.

Ταυτόχρονα, η φιλανθρωπική οργάνωση Wellcome Trust ανακοίνωσε ότι στις δοκιμές του εμβολίου, που αναμένεται ότι θα επιταχυνθούν από τον Σεπτέμβριο, θα συμμετάσχουν εθελοντές από τη Βρετανία, την Γκάμπια και το Μαλί.

Η φαρμακευτική εταιρεία GlaxoSmithKline (GSK) αναπτύσσει αυτό το εμβόλιο σε συνεργασία με τις αμερικανικές υπηρεσίες υγείας (NIH) ενώ η Wellcome Trust συμβάλει στη χρηματοδότηση των δοκιμών.

«Μια επιχορήγηση ύψους 2,8 εκατομμυρίων λιρών (3,5 εκ. ευρώ) θα επιτρέψει στην ομάδα του καθηγητή Χιλ να ξεκινήσει τη δοκιμή του εμβολίου παράλληλα με παρόμοιες δοκιμές» που θα γίνουν στις ΗΠΑ, σημείωσε η οργάνωση. Οι πρώτοι εθελοντές ενδέχεται να εμβολιαστούν ακόμη και στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Χάρη στη χρηματοδότηση της Wellcome Trust, του Συμβουλίου Ιατρικών Ερευνών και της βρετανικής υπηρεσίας διεθνούς ανάπτυξης (DFID) η GSK θα μπορέσει, ταυτόχρονα με τις δοκιμές, να παρασκευάσει και 10.000 δόσεις του εμβολίου. Εφόσον οι δοκιμές αποδειχτούν επιτυχείς, οι δόσεις αυτές θα διατεθούν άμεσα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας που με τη σειρά του θα αναλάβει να τις προωθήσει στις ζώνες υψηλού κινδύνου.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΠΟΥ, σε τέσσερις χώρες της Δυτικής Αφρικής έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής 3.069 κρούσματα του Έμπολα και έχουν πεθάνει σχεδόν οι μισοί από τους ασθενείς, συνολικά 1.552.
Έκκληση ΠΟΥ να συνεχιστούν οι πτήσεις

Ο ΠΟΥ έκανε έκκληση να ξαναρχίσουν οι διεθνείς αεροπορικές εταιρείες τα δρομολόγιά τους προς τις τέσσερις αφρικανικές χώρες. Η ενέργεια αυτή κρίνεται «ζωτικής σημασίας» από τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή του Οργανισμού, Δρ. Μπρους Έιλγουορντ ο οποίος παρουσίασε τον «οδικό χάρτη» για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

«Σήμερα, υπάρχει τεράστιος κίνδυνος οι προσπάθειες που καταβάλουμε για να αντιμετωπίσουμε την κρίση να αποτύχουν (. . .) απλώς και μόνο επειδή δεν έχουμε αρκετές θέσεις στα αεροπλάνα για να μεταφέρουμε ανθρώπους και αντικείμενα», τόνισε.

Η Air France ήταν η τελευταία εταιρεία που ανακοίνωσε χθες ότι «διακόπτει προσωρινά» τις πτήσεις της προς τη Φριτάουν, την πρωτεύουσα της Σιέρα Λεόνε, αλλά θα συνεχίσει τα δρομολόγια προς τη Γουινέα και τη Νιγηρία. Η Σιέρα Λεόνε και η Λιβερία εξυπηρετούνται πλέον μόνο από δύο εταιρείες: τη Royal Air Maroc (RAM) και την Brussels Airlines και η τελευταία δεν έχει τακτικά δρομολόγια.

Η περιφερειακή διευθύντρια του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (ΠΕΠ) του ΟΗΕ Ντενίζ Μπράουν, μετά την αυτοψία που πραγματοποίησε στη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε δήλωσε επιστρέφοντας στη Σενεγάλη ότι οι προσπάθειες που καταβάλλονται για να σταματήσει η επιδημία μοιάζουν με «το να βουτάει κανείς στο κέντρο του τσουνάμι».

«Κανείς από εμάς (…) το ΠΕΠ δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ μια τέτοια κρίση σε τέτοια κλίμακα», υπογράμμισε η Μπράουν. «Ξέρουμε τι να κάνουμε στις συγκρούσεις, στους σεισμούς και στα τσουνάμι. Εδώ, είναι σαν να βουτάμε στο κέντρο του τσουνάμι την ώρα που το κύμα έχει φτάσει στο υψηλότερο σημείο του» συνέχισε, τονίζοντας ότι είναι επιτακτική ανάγκη όλες οι υπηρεσίες να συνεργαστούν και να κατανοήσουν τη σημασία αυτής της συλλογικής δράσης.