Η κατανάλωση πολλών και διαφορετικών τροφών που διαθέτουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες χαρίζει υγεία και χρόνια, υποστηρίζουν έρευνες από τη Σουηδία. Τα λαχανικά, τα φρούτα, τα δημητριακά ολικής αλέσεως διαθέτουν συστατικά που προστατεύουν τον άνθρωπο από καρδιακές παθήσεις και εμποδίζουν την εμφάνιση διαφόρων ασθενειών όπως είναι ο διαβήτης.

Πολλοί άνθρωποι γνωρίζοντας τις ευεργετικές ιδιότητες των τροφών αυτών επιλέγουν να καταναλώνουν κάποιες από αυτές σε σταθερή βάση. Αποτελεσματικότερη όμως είναι η κατανάλωση όσο το δυνατόν περισσότερων τέτοιων τροφών, επισημαίνουν επιστήμονες του Κέντρου Αντιδιαβητικής Διατροφής του Πανεπιστημίου Lund στη Σουηδία. Ένα διαιτολόγιο που περιέχει τροφές με αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες μπορεί να ελαχιστοποιήσει τα επίπεδα της χοληστερόλης κατά 30% όπως επίσης και την αρτηριακή πίεση.

Η Ίνγκερ Μπγιορκ, επικεφαλής του Κέντρου Αντιδιαβητικής Διατροφής δήλωσε στη Daily Telegraph ότι «Δεν είχε υπάρξει προηγούμενη έρευνα επάνω στις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στον ανθρώπινο οργανισμό μια διατροφή που να βασίζεται σε μεγάλη ποικιλία ωφέλιμων τροφών. Ομολογούμε ότι τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά και ξεπέρασαν τις προσδοκίες μας. Αν και δεν μπορέσαμε να διακρίνουμε ποιες από τις ωφέλιμες τροφές έχουν το μεγαλύτερο βαθμό θετικής δράσης στον οργανισμό σε σχέση με τις άλλες, εν τούτοις είναι φανερό ότι η ποικιλία είναι αυτή που προσφέρει μεγαλύτερη υγεία και περισσότερα χρόνια ζωής».