Τα δάχτυλα των χεριών αποτελούνται από τρεις φάλαγγες το καθένα, πλην του αντίχειρα, που έχει δύο.

Γράφει ο Ιωάννης Η. Βλάχος, ορθοπαιδικός-χειρουργός

Τα μικρά αυτά οστάρια, οι φάλαγγες, μπορούν να υποστούν κάταγμα σε πτώση, ή σύνθλιψη από πέσιμο βάρους, ή απότομη υπερέκταση από απόκρουση μπάλας.

Διακρίνονται σε κατάγματα δίπλα στην άρθρωση, που αποσπάται ένα μικρό κομμάτι οστού μαζί με τον σύνδεσμο που το τραβάει (απόκρουση) και σε κατάγματα της διάφυσης (πτώση – σύνθλιψη). Αυτό φαίνεται σε ακτινογραφία.

Θεραπεία

Στα κατάγματα κοντά στην άρθρωση, ακινητοποιούμε το δάκτυλο δένοντάς το με το διπλανό και κρατώντας το σε ελαφρά κάμψη για 15 ημέρες μόνο, μετά αρχίζουμε κίνηση.

Στα κατάγματα της διάφυσης χρειάζεται μακρότερη ακινητοποίηση με μεταλλικό νάρθηκα (zimmer) για διάστημα 20-30 ημερών, αναλόγως με το κάταγμα.

Όταν βρισκόμαστε μακριά από νοσοκομείο, ακινητοποιούμε το δάκτυλο με το διπλανό του.

Λέξεις κλειδιά:

– κάταγμα δακτύλου
– φάλαγγες δακτύλων
– νάρθηκας zimmer

* Το παραπάνω θέμα του newsbeast.gr αποτελεί μέρος της συλλογής «100 ερωτήσεις και 100 απαντήσεις» για ορθοπεδικά θέματα για τα σημαντικότερα προβλήματα που μας απασχολούν Κάθε Πέμπτη θα μπορείτε να μαθαίνετε για κάθε ορθοπεδικό πρόβλημα τα αίτια, τα συμπτώματα, την διάγνωση, τον έλεγχο και την θεραπεία. Επιπροσθέτως μπορείτε μέσα από τον μηχανισμό των σχολίων να θέτετε τα δικά σας ερωτήματα.