Η καταρροή, ο πονόλαιμος και ο πονοκέφαλος θα έπρεπε να προστεθούν στη λίστα με τα συμπτώματα του κορονοϊού στη Βρετανία, προτείνουν γιατροί.

Σύμφωνα με το εθνικό σύστημα υγείας της Βρετανίας (NHS), υπάρχουν τρία κύρια συμπτώματα της Covid-19: ο πυρετός, ο βήχας και η απώλεια γεύσης ή όσφρησης, όπως γράφει η Daily Mail. Ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και αξιωματούχοι στις ΗΠΑ αναγνωρίζουν άλλα λιγότερο συνηθισμένα συμπτώματα όπως η διάρροια και ο μυϊκός πόνος.

Μια ομάδα 140 οικογενειακών γιατρών στο Λονδίνο έχει ζητήσει από τους υπευθύνους να διευρύνουν τον αριθμό των συμπτωμάτων που αναγνωρίζονται. Όπως λένε, πολλοί ασθενείς με πιο ήπια σημάδια δεν έχουν σκεφτεί καν ότι μπορεί να έχουν κορονοϊό και δεν έχουν αυτό-απομονωθεί και μάλιστα όταν είναι περισσότερο μεταδοτικοί.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, χρειάζεται να ενθαρρύνουν τους ασθενείς να πουν ψέματα για να κάνουν τεστ, τα οποία είναι διαθέσιμα μόνο για εκείνους με τα τρία αναγνωρισμένα συμπτώματα.

Η διεύρυνσή τους με την καταρροή μέσα στον χειμώνα πιθανότατα θα αυξήσει ακόμη περισσότερο την πίεση στο βρετανικό σύστημα ελέγχου και εντοπισμού.

Κορυφαίοι επιστήμονες ζητούν η επίσημη λίστα να διευρυνθεί εδώ και μήνες, μετά την προειδοποίηση ότι δεν εντοπίζονται αρκετές μολύνσεις στα αρχικά στάδια της νόσου.

Η Dr Alex Sohal σημειώνει πως στο ιατρείο της έχει συχνά ασθενείς με καταρροή, πονόλαιμο μυϊκό πόνο, κόπωση και πονοκεφάλους που στη συνέχεια βγαίνουν θετικοί στον κορονοϊό.