Το Τμήμα Ελάχιστα Επεμβατικής Νευροχειρουργικής Εγκεφάλου και Σπονδυλικής Στήλης του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών συμπλήρωσε, με απόλυτη επιτυχία, τα 200, πολύπλοκα και μεγάλης χειρουργικής βαρύτητας περιστατικά, στο πλαίσιο της διαρκούς του δέσμευσης του, να προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες στους ασθενείς.

Το Τμήμα που λειτουργεί υπό τη Διεύθυνση του Βασίλειου Βουγιούκα,  MD, PhD, Νευροχειρουργού, αντιμετωπίζει τις συνήθεις, αλλά και σπανιότερες παθολογικές καταστάσεις που αφορούν στον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη. Η ομάδα αποτελείται από αναγνωρισμένους νευροχειρουργούς και καταξιωμένους επιστημονικούς συνεργάτες, με μεγάλη εμπειρία.

Το τμήμα δομήθηκε, οργανώθηκε και λειτουργεί βασισμένο στα, πλέον, σύγχρονα διεθνή πρότυπα. Εξειδικεύεται στην ελάχιστα επεμβατική αντιμετώπιση ογκολογικών παθήσεων του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης και σε εκφυλιστικές και τραυματικές παθολογίες που αφορούν στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Στο πλαίσιο της εξατομικευμένης παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας, η χειρουργική εμπειρία των μελών της ομάδας, συμπληρώνεται από απεικονιστική τεχνολογία αιχμής, όπως ο Νευροπλοηγός και ο Διεγχειρητικός αξονικός τομογράφος O-Arm, ενώ πρόσφατα, το τμήμα ενισχύθηκε με την προμήθεια του νέου συστήματος Ο-Arm II και του Νευροπλοηγού, S8, για το κομμάτι της  διεγχειρητικής απεικόνισης.

Τα πλεονεκτήματα που παρουσιάζει το νέο σύστημα Ο-Arm II είναι πολλαπλά. Μεταξύ άλλων, διαθέτει τη δυνατότητα λήψης πολλαπλής πληροφορίας, ανά ανατομικά σημεία, συνδέοντας όλες τις πληροφορίες, σε μία, μόνο απεικόνιση, ενώ, ταυτόχρονα, ο ασθενής εκτίθεται σε πολύ μικρό ποσοστό ακτινοβολίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το επίπεδο εκπομπής της ακτινοβολίας είναι τόσο χαμηλό, που καθιστά το σύστημα ιδανικό για χρήση σε παιδιατρικές περιπτώσεις. Ταυτόχρονα, ο Νευροπλοηγός S8 προσφέρει βελτιωμένη ακρίβεια τοποθέτησης εμφυτευμάτων, μεγαλύτερη ευελιξία διαδικασίας για τη διαχείριση πολύπλοκων περιπτώσεων, ενώ έχει αποδειχθεί, ότι η ορθή χρήση του συστήματος από έμπειρη και εξειδικευμένη χειρουργική ομάδα, παρέχει μειωμένη χειρουργική αναθεώρηση.

Οι ελάχιστες επεμβατικές τεχνικές στον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη, με τη βοήθεια του νευροπλοηγού και του διεγχειρητικού αξονικού τομογράφου, αποσκοπούν στη μείωση της νοσηρότητας που σχετίζονται με την χειρουργική προσπέλαση και τη χειρουργική ακρίβεια. Με τη χρήση της τεχνολογίας της χειρουργικής πλοήγησης, ο χειρουργός αποκτά ολοκληρωμένη και πληρέστερη  απεικόνιση εξετάσεων, προεγχειρητικό σχεδιασμό της χειρουργικής επέμβασης, διεγχειρητική πλοήγηση και αρχειοθέτηση δεδομένων.

Στον τομέα της απεικόνισης, ο χειρουργός, διαθέτει, πλέον, τη δυνατότητα εντοπισμού και αντιμετώπισης του συνόλου των βλαβών, σε ποσοστό που αγγίζει το 100%. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, η απεικόνιση είναι τρισδιάστατη και διενεργείται σε πραγματικό χρόνο, ώστε να μην υπάρχουν τεχνικές δυσκολίες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται ο απαιτούμενος χρόνος της χειρουργικής επέμβασης, να εξαλείφεται ο διεγχειρητικός κίνδυνος και να αυξάνεται το προσδόκιμο επιβίωσης των ασθενών.

Για τον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών, πέραν της παροχής υπηρεσιών υγείας υψηλού επιπέδου, κορυφαία προτεραιότητα παραμένει η ασφάλεια των ασθενών, του προσωπικού και των ιατρών του. Για το σκοπό αυτό, εφαρμόζονται πλήρως τα αυστηρά μέτρα και πρωτόκολλα εισαγωγής και παραμονής που έχουν θεσπιστεί, συμπεριλαμβανομένης της υποχρεωτικής  διενέργειας μοριακού ελέγχου για τον ιό, όλων των ασθενών και των συνοδών τους.

Για περισσότερα ιατρικά νέα πατήστε εδώ