Η διαθεσιμότητα ενός εμβολίου κατά του κορονοϊού θα αλλάξει πραγματικά τα δεδομένα για τη γερμανική οικονομία, ενισχύοντας σημαντικά την ανάπτυξη, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Ινστιτούτου του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία (IfW).

«Ένα αποτελεσματικό εμβόλιο με λίγες παρενέργειες αλλάζει τα πάντα», δήλωσε ο Γκάμπριελ Φελμπερμάιρ στο Reuters, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ένα επιθετικό δεύτερο κύμα μολύνσεων και ένα νέο, μερικό lockdown προκειμένου να ανακοπεί η εξάπλωση της επιδημίας έχουν σκιάσει τις αναπτυξιακές προοπτικές της Γερμανίας.

Η Γερμανία έχει κλείσει τα μπαρ, τα εστιατόρια, τους κινηματογράφους και τα γυμναστήρια για ένα μήνα έως τα τέλη Νοεμβρίου. Τα σχολεία και τα καταστήματα παραμένουν ανοικτά υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Ο Φελμπερμάιρ δήλωσε ότι εάν, ως ένα πρώτο βήμα, ένα εμβόλιο θα μπορεί να προστατεύσει ευπαθείς ομάδες ανθρώπων, μπορούν να εκκινήσουν και πάλι πολλές πολιτιστικές δραστηριότητες και να ανοίξουν τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία. Θα είναι δυνατόν να χαλαρώσουν οι περιορισμοί όσο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, είπε.

Μόλις εμβολιαστεί το 50-60% του γερμανικού πληθυσμού, θα μπορούν να αρθούν όλοι οι περιορισμοί, δήλωσε ο ίδιος.

Η Pfizer ανακοίνωσε χθες ότι το πειραματικό εμβόλιο που αναπτύσσει με τη γερμανική BioNTech είναι πάνω από 90% αποτελεσματικό στην πρόληψη της COVID-19, βάσει των αρχικών δεδομένων από μια μεγάλη μελέτη, γεγονός που δημιούργησε ελπίδες σε όλο τον κόσμο.

Το IfW αναμένει ότι το κατά κεφαλή εισόδημα στη Γερμανία θα αυξηθεί κατά 4-5% μόλις τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία, κάτι που το ινστιτούτο προβλέπει να γίνει από την άνοιξη της επόμενης χρονιάς.

Αυτή η υπόθεση μοιάζει τώρα ολοένα και πιο ρεαλιστική, σύμφωνα με τον Φελμπερμάιρ.

«Η προϋπόθεση είναι το εμβόλιο πράγματι να παραχθεί και να χορηγηθεί σε πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο», δήλωσε.