Πόσους έχει σκοτώσει ο κορονοϊός σε σχέση με άλλους θανατηφόρους ιούς – Τα νούμερα που ζαλίζουν

Ισπανική γρίπη, Έμπολα, γρίπη των χοίρων, AIDS άφησαν πολλά θύματα στο πέρασμά τους


ΥΓΕΙΑΚΟΡΟΝΟΪΟΣ
12:09
25/09/2020
Πόσους έχει σκοτώσει ο κορονοϊός σε σχέση με άλλους θανατηφόρους ιούς - Τα νούμερα που ζαλίζουν
18
loading

Καλπάζει ο κορονοϊός σε ολόκληρο τον πλανήτη. Από τον Δεκέμβριο του 2019, που πρωτοεμφανίστηκε στην Κίνα, μέχρι και σήμερα έχει σκοτώσει στο πέρασμά του 983.065, αριθμός πολύ μεγαλύτερος σε σχέση με τους θανάτους που προκάλεσαν άλλοι νέοι ιοί, που έκαναν τα τελευταία χρόνια την εμφάνισή τους. Μάλιστα ο αριθμός αυτός είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν της ισπανικής γρίπης πριν από έναν αιώνα.

Ιοί που εμφανίστηκαν τον 21ο αιώνα

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός των νεκρών από τον ιό SARS-CoV-2 ξεπερνά ήδη αυτόν που προκάλεσαν άλλοι νέοι ιοί που πρωτοεμφανίστηκαν τον 21ο αιώνα.

Η επιδημία της γρίπης Α (Η1Ν1), η λεγόμενη και «γρίπη των χοίρων», προκάλεσε το 2009 παγκόσμιο συναγερμό. Επισήμως 18.500 άνθρωποι πέθαναν από αυτή σε όλο τον κόσμο. Αργότερα το επιστημονικό περιοδικό The Lancet αναθεώρησε προς τα πάνω τον αριθμό των θανάτων από τη γρίπη Α, εκτιμώντας ότι κυμαίνονται μεταξύ 151.700 και 575.400.

Ο πρώτος κορονοϊός που προκάλεσε παγκόσμια ανησυχία και που επίσης προήλθε από την Κίνα προκάλεσε την περίοδο 2002-2003 την επιδημία Sars (Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο) και σκότωσε 774 ανθρώπους.

Επιδημίες γρίπης

Αρκετοί είναι αυτοί που συγκρίνουν τους νεκρούς από COVID-19 με αυτούς από την εποχική γρίπη, η οποία σκοτώνει χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο.

«Σε παγκόσμιο επίπεδο οι ετήσιες επιδημίες της γρίπης προκαλούν περίπου 5 εκατομμύρια σοβαρές περιπτώσεις και 290.000 με 650.000 θανάτους», σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Τον 20ο αιώνα δύο μεγάλες πανδημίες γρίπης που συνδέονται με νέους ιούς (και όχι με τον εποχικό τύπο), αυτή του 1957-58, η λεγόμενη και ασιατική γρίπη, και αυτή του 1968-70, η γρίπη του Χονγκ Κονγκ, προκάλεσαν η κάθε μία περίπου 1.000.000 θανάτους σε παγκόσμιο επίπεδο, βάσει απολογισμών που έγιναν μετά την εξάλειψή τους.

Ωστόσο εμφανίστηκαν σε εντελώς διαφορετικές συνθήκες. Έκτοτε λόγω της παγκοσμιοποίησης οι οικονομικές συναλλαγές και οι μετακινήσεις των ατόμων και άρα των ιών είναι πολύ περισσότερες και πιο έντονες μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο το AFP.

Η ισπανική γρίπη του 1918-19  (η οποία επίσης προκλήθηκε από έναν νέο ιό) είχε τρομακτικές επιπτώσεις: σε τρία κύματα σκότωσε συνολικά 50 εκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στις αρχές του 2000.

Τροπικοί ιοί

Ο απολογισμός των θανάτων από τον νέο κορονοϊό είναι ήδη μεγαλύτερος από αυτόν του ιού Έμπολα, ο οποίος πρωτοεμφανίστηκε το 1976.

Το πιο πρόσφατο κύμα Έμπολα προκάλεσε τον θάνατο σχεδόν 2.300 ανθρώπων στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό την περίοδο μεταξύ του Αυγούστου του 2018 και τα τέλη Ιουνίου 2020.

Αν σε αυτό τον αριθμό προστεθούν οι νεκροί από τις διάφορες επιδημίες Έμπολα εδώ και σαράντα χρόνια, συνολικά έχουν χάσει τη ζωή τους από τον ιό αυτό περίπου 15.000 άνθρωποι, αποκλειστικά στην Αφρική.

Ωστόσο το ποσοστό θνησιμότητας του Έμπολα είναι πολύ πιο υψηλό από του SARS-CoV-2, καθώς περίπου το 50% των ατόμων που μολύνονται πεθαίνουν, ενώ σε κάποιες επιδημίες το ποσοστό έφτασε το 90%, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Ο ιός του Έμπολα όμως είναι λιγότερο μεταδοτικός σε σχέση με άλλες ιογενείς ασθένειες: μεταδίδεται μόνο από την άμεση και στενή επαφή με έναν ασθενή και όχι μέσω του αέρα.

Άλλοι τροπικοί ιοί, όπως ο δάγκειος πυρετός, η πιο σοβαρή μορφή του οποίου μπορεί να προκαλέσει θάνατο, είναι λιγότερο θανατηφόροι. Η ασθένεια αυτή που μεταδίδεται από τα κουνούπια προκαλεί μερικές χιλιάδες θανάτους κάθε χρόνο (4.032 το 2015).

Άλλες ιογενείς επιδημίες

Άλλος ένας ιό που σκοτώνει, ο HIV που προκαλεί το AIDS και για τον οποίο ακόμη δεν υπάρχει εμβόλιο, προκάλεσε πραγματική εκατόμβη νεκρών την περίοδο 1980 με 2000.

Χάρη στην επέκταση των αντιρετροϊκων θεραπειών πλέον ο ετήσιος αριθμός των ανθρώπων που πεθαίνουν από AIDS μειώνεται σταθερά από το 2004, όταν κορυφώθηκε με 1,7 εκατομμύρια νεκρούς. Το 2019, 690.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον HIV, σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για το AIDS.

Από την εμφάνισή του, το AIDS έχει προκαλέσει τον θάνατο σχεδόν 33 εκατομμυρίων ατόμων.

Οι ιοί που προκαλούν την ηπατίτιδα Β και C σκοτώνουν ετησίως περίπου 1,3 εκατομμύριο ανθρώπους, συνήθως σε πιο φτωχές χώρες, λόγω κύρωσης ή καρκίνου του ήπατος (900.000 από ηπατίτιδα Β και 400.000 από ηπατίτιδα C).

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

18
σχόλια
 1. avatar Βαφτίζουμε το κρέας, ψάρι

  Ανόητοι και αμόρφωτοι.
  Αν κάναμε τεστ ερπητοϊού στην Ελλάδα, το 90% του πληθυσμού θα έβγαινε θετικό. Τι θα σήμαινε; Πως το 90% των θανάτων οφείλεται σε αυτόν;
  Το έχει πει ο απατεώνας ο Τσιόδρας τόσους μήνες και ακόμα δεν έχει βρεθεί ένας εισαγγελέας να τους συλλάβει.
  Ανεξάρτητα από τι πέθανε κάποιος, αν ήταν θετικός στον κοροδοϊό, εμείς βάζαμε πως πέθανε από κοροδοϊό. Αυτή είναι η οδηγία που ακολουθούν όλα τα λαμόγια παγκοσμίως.
  Προφανώς και κορονοϊός υπάρχει, εδώ και δεκάδες χρόνια, αλλά δεν οφείλονται όλοι αυτοί οι θάνατοι σε αυτόν και σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει πανδημία (ειδικά στην Ελλάδα) με 3 (μαϊμού) θανάτους ανά 100.000 κατοίκους.
  Τι δεν καταλαβαίνετε επιτέλους;
  Το έχετε κάψει τελείως με την προπαγάνδα;
  Οι τύποι θέλουν κρέμασμα.

  1. avatar Πανδημία ψεύδους και αντισυνταγματικότητας

   Δεν χρειάζεται να έχεις ιδιαίτερες επιστημονικές γνώσεις για να αντιληφθείς πως μας δουλεύουν κανονικά.
   Όταν με βάση την επίσημη έκθεση του ΕΟΔΥ για την εποχιακή γρίπη στην Ελλάδα, η θνησιμότητα από αυτήν είναι 9,8 θάνατοι ανά 100.000 και από τον κορονοϊό, 3 βαφτισμένοι θάνατοι ανά 100.000, καταλαβαίνει και ο τελευταίος πολίτης τι ακριβώς συμβαίνει.
   Η έκθεση βρίσκεται στον παρακάτω ιστότοπο
   https://eody.gov.gr/wp-content/uploads/2019/01/etisia_ekthesi_gripis_2018_2019.pdf
   Στη Σελίδα 21 αναφέρεται η θνησιμότητα για την εποχιακή γρίπη.
   Η θνησιμότητα για τον κορονοϊό υπολογίζεται πολύ εύκολα, διαιρώντας τον αριθμό των νεκρών που έχει επισήμως αποδοθεί στον κορονοϊό με τον πληθυσμό της Ελλάδας.
   Οι εισαγγελείς της χώρας πρέπει να επιληφθούν άμεσα. Το αφήγημα περί πανδημίας στην Ελλάδα έχει οδηγήσει σε καταφανέστατη καταστρατήγηση του Συντάγματος, ελευθεριών και σε πρωτοφανή τέλεση σωρείας κακουργημάτων πράξεων εις βάρος των Ελλήνων πολιτών.

 2. avatar Καρβας

  Δεν είναι μόνο οι ιοι αλλά και αλλά θανατηφόρα νοσήματα:
  1. Καρκίνος
  2. Διαβήτης
  3. Καρδιακά
  4. Φυματιώσεως και πνευμονικές

  Αλλά και αλλά θανατηφόρες αιτίες
  1. Τροχαία
  2. Ναρκωτικά
  3. Ασιτία

  Γιατί μας έχουν πρήξει τα συκώτια με τον κορονοιο;

  1. avatar Dinos A.

   Ναι ναι καλά τα λες μπάρμπα. Γιατί ο καρκίνος, διαβήτης, τροχαία είναι μεταδοτικά πολύ. Μην σου τύχει και βήξει άνθρωπος με καρκίνο δίπλα σου, κόλλησες. Πέρυσι θυμάμαι έβηξα σε ένα μαγαζί και τις επόμενες μέρες κόλλησαν ναρκωτικά και διαβήτη 15 άτομα και άκουσα ότι άλλα 23 άτομα κόλλησαν τροχαίο.

  2. avatar @ Καρβας

   Γιατί κάποιοι έχουν βαλθεί να εμβολιάσουν όλο τον πλανήτη για κάτι από το οποίο δεν κινδυνεύει.
   Ούτε 10 άνθρωποι δεν έχουν πεθάνει στην Ελλάδα λόγω κορονοϊού. Το 97% των θανάτων οφειλόταν σε άλλα σοβαρά νοσήματα που είχαν. Οι περισσότεροι μπήκαν χωρίς κορονοϊό στα νοσοκομεία και τον «τσίμπησαν» εκεί. Δίνουν δωρεάν κηδεία, αν δεχθείς να δηλώσεις πως ο συγγενής σου πέθανε από κοροδοϊό. Κάνουν τα ίδια σε όλες τις χώρες. Ξυπνάτε !

  3. avatar Μπούφος

   Γιατί τα τροχαία και τα ναρκωτικά δεν τα κολλάς.. Αλλά που να καταλάβεις εσυ

 3. avatar Αρρώστεια

  Η προσπάθεια τρομοκράτησης των πολιτών συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Άραγε το ίδιο γίνεται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ή εκεί την ευθύνη την παίρνει η κυβέρνηση?
  Η τρομοκράτηση , όμως είναι δίκοπο μαχαίρι γιατί όταν γεμίσουν τα νοσοκομεία με ανθρώπους με προβλήματα υγείας (όπως γίνεται κάθε χρόνο την εποχή των ιώσεων) θα πρέπει να ξεφουσκώσει σιγά σιγά το παραμύθι ότι κινδυνεύει όλος ο κόσμος διαφορετικά θα γίνει πανικός. Αντε μετά να βάλεις το Συψα να τα γυρίσει.

 4. avatar Ασχετος….

  Ισπανική γρίπη είναι πανδημία πραγματική κ όχι ο κορονοιος που μας τα έχουν κάνει τσουρέκια, με το ζορι να ξεπαστρεύετε ανθρώπους κ να παρουσιάζεται την επιδημία για πανδημία, αληταραδρδ..,.

 5. avatar Gus80

  Καλπάζει ο κορονοϊός σε ολόκληρο τον πλανήτη. Από τον Δεκέμβριο του 2019, που πρωτοεμφανίστηκε στην Κίνα, μέχρι και σήμερα έχει σκοτώσει στο πέρασμά του 983.065, αριθμός πολύ μεγαλύτερος σε σχέση με τους θανάτους που προκάλεσαν άλλοι νέοι ιοί, που έκαναν τα τελευταία χρόνια την εμφάνισή τους. Μάλιστα ο αριθμός αυτός είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν της ισπανικής γρίπης πριν από έναν αιώνα.

  Η ισπανική γρίπη του 1918-19 (η οποία επίσης προκλήθηκε από έναν νέο ιό) είχε τρομακτικές επιπτώσεις: σε τρία κύματα σκότωσε συνολικά 50 εκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στις αρχές του 2000.

  Τα συμπεράσματα δικά σας...

 6. avatar Andreas-20

  Μάλιστα ο αριθμός αυτός είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν της ισπανικής γρίπης πριν από έναν αιώνα.
  Θα μείνω σε αυτό για να δείτε όσοι δεν είστε προβατα ποσό σας κοροϊδεύουν.
  50 μυρια λέει σκοτώσε η ισπανική γρίπη αλλά ο Κορονοιος είναι χειρότερος
  Και εννοείτε ότι δεν είναι 1 μυριο ούτε καν εφόσον ξαφνικά εδώ και σχεδόν ένα χρόνο δεν πεθαίνει κανείς από τίποτα άλλο παρά κορονοιοι.
  Η γελοιότητα σε όλο το μεγαλείο

  1. avatar Ρε κάνε μας τη χάρη

   Η γελοιότητα αν είχε πρόσωπο, θα είχε το δικό σου...

   1. avatar Andreas-20

    Χαχαχαχα είπες να πεις κάτι έτσι χωρίς τίποτα..Κάνε γκλιν γκλον το κεφαλάκι που είναι γεμάτο παχύρρευστη μαρμελάδα και κάνε κανα διάλειμμα από την κορονο—πληξια και δες ‘Big Brother’..Γιαυτο η χώρα έχει φτάσει σε αυτό το επίπεδο να την εξαπατούν όλοι οι πολιτικοί γιατί έχει απλά μη σκεπτόμενα άτομα

  2. avatar Dimitritrianta

   Επειδή είσαι ηλίθιος κάνε τις συγκρίσεις μόνος σου.
   Το 1919 που εμφανίστηκε η ισπανική γρίπη τι εμβόλια υπήρχαν, τι θεραπείες, τι μέτρα προφύλαξης, τι μέτρα απολύμανσης. Επειδή αν στο κάνω αντίθετα δεν θα καταλάβεις τίποτα, γιατί δεν μπορείς να κατανοήσεις την επιβράδυνση που έφεραν στην εξάπλωση τα Lock Down σε όλο τον πλανήτη, θα στο θέσω διαφορετικά. Αν αυτός ο ιός είχε χτυπήσει το 1919 σχεδόν το 30% του πληθυσμού της γης θα είχε πεθάνει από τον ιό και άλλο ένα 20% από ασθένειες που σχετίζονται με την σήψη των πτωμάτων και την έλειψη αγαθών.

   1. avatar Νικ τσα

    Τι εμβολια υπηρχαν... Γιατι τωρα τι εμβολιο υπαρχει? Και τι δυνατοτητες διασπορας υπηρχαν, με διπλανα... Σημερα μονο τα επιβεβαιωμενα κρουσματα δεν ξερω αν ειναι 50.000.000 (ασε που στα επιβεβαιωμενα βαζουν και τους απλους φορεις). Ασε που στους συνολικους θανατους βαζουν οποιον βγει απλα θετικος. Ειστε σιγουροι οτι το lockdown ηταν αναγκαιο? Η ισπανικη τα τρια κυματα και τα 50.000.000 τα εβγαλε εκτος σε 6 μηνες... Δε λεμε οτι δεν υπαρχει ιος αλλα οχι και lockdown. Μια μασκουλα σε ενα λεωφορείο και πολυ τους ειναι...

 7. avatar MV-2020

  Το άρθρο ξεκινάει λέγοντας:

  \"Καλπάζει ο κορονοϊός σε ολόκληρο τον πλανήτη. Από τον Δεκέμβριο του 2019, που πρωτοεμφανίστηκε στην Κίνα, μέχρι και σήμερα έχει σκοτώσει στο πέρασμά του 983.065...
  ....Μάλιστα ο αριθμός αυτός είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν της ισπανικής γρίπης πριν από έναν αιώνα.\"

  Και πιο κάτω λέει:
  \"Η ισπανική γρίπη του 1918-19 (η οποία επίσης προκλήθηκε από έναν νέο ιό) είχε τρομακτικές επιπτώσεις: σε τρία κύματα σκότωσε συνολικά 50 εκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στις αρχές του 2000.\"

  ?????? Κάποιο από τα δύο είναι λάθος. (Μάλλον η εισαγωγή).

  Επίσης, δεν νομίζετε ότι ήρθε η ώρα πια να δίνετε με ακρίβεια τις πηγές σας (σε όλα τα άρθρα όχι μόνο στου ιου), ώστε να μπορούν οι αναγνώστες να διασταυρώσουν στοιχεία, να αξιολογήσουν την αξιοπιστία των πηγών, και να αντιληφθούν την πολυφωνία που υπάρχει στα περισσότερα σοβαρά ζητήματα?

  \"Έρευνα του 2000\", \"σύμφωνα με τον ΠΟΥ\" δεν είναι παράθεση πηγών.

  Το άρθρο είναι γεμάτο αριθμούς, ο \"αρθογράφος\" κάπου τα διάβασε αυτά δεν τα βγαλε από το μυαλό του (ελπίζω). Πείτε μας που υπάρχουν αυτά (ακριβής τίτλος έρευνας, ιστοσελίδα κτλ) να τα βρούμε και εμείς. Γιατί υποψιάζομαι ότι σαιτ του είδους νιουζμπιστ απλά αναπαράγουν/ανακυκλώνουν άρθρα απο παρόμοια σαιτ χωρίς καμία διασταύρωση στοιχείων.

 8. avatar Φιδισιο κορμί

  Πολύ ομορφα, με τη διαφορά ότι παρατίθενται ξερά νουμερα, παραβλέποντας το γεγονός ότι πχ ο Εμπολα θα σε σκοτώσει ακόμη κι αν είσαι Αθληταράς ενώ απο τις 900 χιλ (που δεν ειναι τόσα διότι μανι μανι οι βρεταννοι εμμέσως πλην σαφώς παραδέχτηκαν ότι μέτραγαν ότι να ναι) ένα 90% είναι 65+ με υποκείμενα νοσήματα....

  1. avatar Dimitritrianta

   Η πλάκα είναι πως στον Εμπόλα δεν υπάρχουν ασυμπτωματικοί που διασπύρουν τον ιό για σχεδόν 14 ημέρες. Για αυτό τον ελέγχουν εύκολα. Μολύνθηκες , σε 24 με 48 ώρες έχεις συμπτώματα, σε 3 μέρες έχεις τελειώσει χωρίς θεραπεία.

  2. avatar Ρε κάνε μας τη χάρη

   Αναρρωτιέμαι, αν η νοητική υστέρηση μετράει στα \"υποκείμενα νοσήματα\", οπότε και αυτομάτως σε κατατάσσει στις ευπαθείς ομάδες.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει