Πόσο εύκολο είναι να καταλάβει κανείς αν οι γύρω του είναι χαρούμενοι; Αρκεί ο ήχος του γέλιου τους; Την απάντηση στο ερώτημα αυτό δίνει έρευνα από τη Βρετανία.

Συγκεκριμένα, η έρευνα, που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου έδειξε ότι υπάρχουν σαφείς διαφορές όσον αφορά τον τρόπο που ο εγκέφαλός μας αντιδρά στο αληθινό και το ψεύτικο γέλιο. Η μελέτη, της οποίας επικεφαλής ήταν η δρ. Carolyn McGettigan από το Τμήμα Ψυχολογίας, κατέγραψε τις εγκεφαλικές αντιδράσεις των συμμετεχόντων όση ώρα άκουγαν τους ίδιους ανθρώπους να γελούν πραγματικά, βλέποντας αστεία βίντεο, και όσο τους άκουγαν να υποκρίνονται.Οι συμμετέχοντες, οι οποίοι δεν γνώριζαν ότι η συγκεκριμένη μελέτη αφορά τον τρόπο που αντιλαμβάνεται ο εγκέφαλος το γέλιο, παρουσίασαν διαφορετικές νευρολογικές αντιδράσεις όταν άκουσαν το «ψεύτικο» γέλιο. Αυτό υποδηλώνει ότι ο εγκέφαλος μας, όχι μόνο ξεχωρίζει μεταξύ των δύο τύπων γέλιου, αλλά προσπαθεί και να καταλάβει, γιατί το ψεύτικο γέλιο δεν είναι γνήσιο.

«Είναι εντυπωσιακός ο τρόπος με τον οποίο το μυαλό μας μπορεί και ανιχνεύει την πραγματική ευτυχία στους άλλους ανθρώπους. Ο εγκέφαλός μας είναι πολύ ευαίσθητος στον κοινωνικό και συναισθηματικό ρόλο που διαδραματίζει το γέλιο», δήλωσε η δρ. McGettigan.

Πηγή: vita.gr