Όταν το στομάχι σας γουργουρίζει, χρειάζεστε ένα σνακ που να μειώνει την πείνα χωρίς να εκτινάσσει στα ύψη το σάκχαρο του αίματος.

Όπως και με τα γεύματα, τα σνακ πρέπει να αποτελούνται από ένα συνδυασμό λιπαρών, πρωτεΐνης και υδατανθράκων. Προσπαθήστε να τρώτε ένα σνακ που αποτελείται από 15 έως 30 γραμμάρια υδατάνθρακες και 100 έως 200 θερμίδες (ανάλογα με το πρόγραμμα διατροφής και τη φαρμακευτική αγωγή σας).

Δείτε πέντε σνακ που εγκρίνουν οι διατροφολόγοι και ειδικοί για το διαβήτη…

Κράκερ ολικής αλέσεως, σταφύλια και τυρί κότατζ

Τα πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία προϊόντα με δημητριακά ολικής αλέσεως μπορεί να μειώσουν το σάκχαρο του αίματος και τη χοληστερόλη. Το τυρί κότατζ προσθέτει πρωτεΐνες που σταθεροποιούν το σάκχαρο, μειώνουν την πείνα και παρέχουν ασβέστιο για δυνατά οστά. Βάλτε 2 κρακεράκια, ¼ φλιτζ. άπαχο τυρί κότατζ και 1/3 φλιτζ. σταφύλια.

Σπιτικό ποπ-κορν

Το ποπ-κορν είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και όταν το φτιάχνετε από την αρχή μόνοι σας είναι μια εντελώς φυσική τροφή χωρίς πρόσθετα και τεχνητά αρώματα. Βάλτε 1 κουτ. της σούπας λάδι σε σχετικά μεγάλη κατσαρόλα.

Απλώστε σε λεπτό στρώμα ½ φλιτζ. καλαμπόκι (αν οι σπόροι είναι πολλοί, δεν θα ανοίξουν όλοι). Βάλτε το καπάκι στην κατσαρόλα και ζεστάνετε τη σε μέτρια φωτιά, ανακινώντας την κατσαρόλα κάθε τόσο, μέχρι να ανοίξουν όλοι οι σπόροι.

Προσέξτε να μην τους ψήσετε πολύ γιατί θα καψαλιστούν. Πασπαλίστε το ποπ-κορν με ό,τι προτιμάτε από τα παρακάτω: ¼ κουτ. του γλυκού αλάτι, ¼ κουτ. του γλυκού σκόρδο σε σκόνη, ¼ κουτ. του γλυκού μπαχάρι ή 1 κουτ. της σούπας τριμμένη παρμεζάνα.

Μήλα και τυρί

Τα φρούτα είναι απαραίτητο μέρος οποιασδήποτε διατροφής, ακόμα και για τους ανθρώπους με διαβήτη, καθώς παρέχουν φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά στοιχεία. Είναι σημαντικό να προσέχετε τις μερίδες, γιατί τα φρούτα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα.

Όταν προσθέτετε φρούτα στη διατροφή σας, φροντίστε να προτιμάτε φρούτα πιο χαμηλά σε σάκχαρα, όπως μούρα, πεπόνι και μήλα και να επιλέγετε πιο μικρά (ή να κόβετε στη μέση τα μεγάλα). Το τυρί προσθέτει πρωτεΐνες που σταθεροποιούν το σάκχαρο, μειώνουν την πείνα και παρέχουν ασβέστιο για δυνατά οστά.

Κόψτε 1 μικρό μήλο σε 4 κομμάτια. Κόψτε μια φέτα τυρί τσένταρ με χαμηλά λιπαρά σε 4 κομμάτια και βάλτε τα πάνω από τα κομμάτια μήλου. Μερίδα: 1 κομμάτι μήλο και ¼ φέτας τυρί.

Σαλάτα με μαυροφάσουλα

Τα μαυροφάσουλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, που σταθεροποιούν το σάκχαρο και μειώνουν την πείνα. Οι ντομάτες και άλλα λαχανικά παρέχουν ποικιλία σημαντικών θρεπτικών στοιχείων, καθώς και φυτικές ίνες.

Ανακατέψτε τα βρασμένα φασόλια σε ένα μέτριο μπολ με ½ φλιτζ. ψιλοκομμένο αγγούρι ή σέλερι, ½ φλιτζ. ψιλοκομμένη πράσινη στρογγυλή πιπεριά και ¼ φλιτζ. αβοκάντο σε κύβους. Προσθέστε 2 κουτ. του γλυκού φρέσκο χυμό λεμόνι, 1 σκελίδα ψιλοκομμένο σκόρδο (ή ¼ κουτ. του γλυκού σκόρδο σε σκόνη), 1/8 κουτ. του γλυκού αλάτι και όσο μαύρο πιπέρι θέλετε και ανακάτεψε. Μερίδα: ½ φλιτζ. σαλάτα

Λαχανικά και σως γιαουρτιού

Τα ωμά λαχανικά είναι πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία, βιταμίνες και ένζυμα. Το γιαούρτι προσθέτει πρωτεΐνες που σταθεροποιούν το σάκχαρο και μειώνουν την πείνα και παρέχει ασβέστιο για δυνατά οστά. Κόψτε φρέσκα λαχανικά, όπως καρότα, σέλερι ή μπρόκολο, σε λωρίδες που να χωράνε σε ½ φλιτζ.

Φτιάξτε μια απλή, υγιεινή σος ανακατεύοντας 150 γρ. άπαχο γιαούρτι, 2 κουτ. του γλυκού ψιλοκομμένο φρέσκο άνηθο (ή 1 κουτ. του γλυκού αποξηραμένο άνηθο), 1 κουτ. του γλυκού χυμό λεμόνι, 1/8 κουτ. του γλυκού αλάτι και όσο μαύρο πιπέρι θέλετε. Μερίδα: ½ φλιτζ. λαχανικά και 2 κουτ. της σούπας σως.

Πηγή: omorfamystika.gr