Πώς το ηλεκτρονικό τσιγάρο «καίει» εγκέφαλο, καρδιά και πνεύμονες

Καρδιολόγοι εξηγούν


ΥΓΕΙΑ
13:47
13/11/2019
Πώς το ηλεκτρονικό τσιγάρο «καίει» εγκέφαλο, καρδιά και πνεύμονες
6
loading

Καρδιολόγοι προειδοποιούν για τους κινδύνους της χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου, ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα προκαλούν προβλήματα, στον εγκέφαλο, την καρδιά, τα αιμοφόρα αγγεία και τους πνεύμονες, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η συγκεκριμένη μελέτη, που δημοσιεύτηκε σήμερα στην επιστημονική επιθεώρηση «European Heart Journal», ανέδειξε ορισμένους, μέχρι τώρα άγνωστους, μηχανισμούς με τους οποίους το ηλεκτρονικό τσιγάρο επηρεάζει την υγεία.

Ο καθηγητής Τόμας Μιούνζελ, του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Μάιντς στη Γερμανία, ο οποίος διεξήγαγε τη μελέτη, τόνισε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι τόσο επικίνδυνα και εθιστικά, ώστε οι χώρες θα πρέπει να τα απαγορεύσουν, ακριβώς όπως έκαναν η Ινδία, η Βραζιλία, η Σιγκαπούρη, το Μεξικό και η Ταϊλάνδη.

«Χρειάζεται να επικεντρωθούμε στους νέους», δήλωσε ο ίδιος. Σύμφωνα με δεδομένα από τα αμερικανικά Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών, πάνω από 3,6 εκατομμύρια παιδιά στις ΗΠΑ χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα, με μια αύξηση ύψους 78%, από 11,7% σε 20,8%, στα παιδιά γυμνασίου από το 2017 στο 2018. Στη Βρετανία το 1,6% των παιδιών 11 - 18 ετών χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό τσιγάρο πάνω από μια φορά την εβδομάδα. Το αντίστοιχο ποσοστό το 2015 ήταν 0,5%. Το άτμισμα, το οποίο αρχικά είχε ως στόχο να βοηθήσει τους καπνιστές να κόψουν αυτή τη συνήθεια, έγινε τάση μεταξύ των νέων στις ΗΠΑ, οδηγώντας σε εξάρτηση από νικοτίνη ακόμα και σε αυτούς που δεν κάπνιζαν προηγουμένως.

Ο Μιούνζελ τόνισε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να λάβουν προληπτικά μέτρα που θα εμποδίζουν τους νέους να έχουν πρόσβαση σε αυτά τα προϊόντα, όπως με την επιβολή υψηλής φορολογίας, τον περιορισμό της διαφήμισής τους, την εκπαίδευση για τους δυνητικούς κινδύνους και την έρευνα για τις πιθανές επιπτώσεις της χρήσης τους.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε μια ολόκληρη γενιά να γίνει εξαρτημένη από τη νικοτίνη» δήλωσε.

Τι έδειξαν τα ευρήματα

Ο Μιούνζελ και οι συνεργάτες του διερεύνησαν τις επιδράσεις του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην ροή του αίματος στη βραχιόνιο αρτηρία του μπράτσου σε 20 υγιείς καπνιστές πριν ατμίσουν ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο και 15 λεπτά αφού το έκαναν. Επίσης εκτίμησαν πόσο σκληρή έγινε η αρτηρία. Παράλληλα, οι ερευνητές εξέθεσαν 151 ποντίκια σε ατμό ηλεκτρονικού τσιγάρου μια, τρεις ή πέντε μέρες για 20 λεπτά, έξι φορές την ημέρα.

Διαπιστώθηκε ότι αρκούσε να ατμίσει κανείς μια φορά για να αυξηθούν οι καρδιακοί του παλμοί, να γίνουν πιο άκαμπτες οι αρτηρίες του και οι εσωτερικές επενδύσεις των αρτηριών και να πάψει να λειτουργεί σωστά το ενδοθήλιο. Αυτό το τελευταίο είναι υπεύθυνο για τη διατήρηση της σωστής διαστολής και συστολής των αιμοφόρων αγγείων, προστατεύει τους ιστούς από τις τοξικές ουσίες και ρυθμίζει τη φλεγμονή και τις διαδικασίες πήξης του αίματος. Η ενδοθηλιακή δυσλειτουργία εμπλέκεται στην ανάπτυξη καρδιαγγειακών ασθενειών.

Τα ευρήματα από τα ποντίκια έδειξαν ότι ένα ένζυμο που ονομάζεται NOX-2 ήταν υπεύθυνο για την καταστροφή των αρτηριών, συμπεριλαμβανομένων αυτών στους πνεύμονες και στον εγκέφαλο, ως αποτέλεσμα του ατμίσματος. Το ένζυμο αυτό εμπλέκεται στη άμυνα του οργανισμού ενάντια στα βακτήρια και στην διαδικασία που ονομάζεται οξειδωτικό στρες - μια ανισορροπία μεταξύ των ελεύθερων ριζών και των αντιοξειδωτικών στο σώμα.

Τα ποντίκια που δεν μπορούσαν να παράγουν το ενζυμο NOX-2 προστατεύονταν από τις καταστροφικές επιδράσεις του ατμίσματος. Οι μελετητές επίσης διαπίστωσαν πως ορισμένες φαρμακευτικές ουσίες, όπως το macitentan και το bepridil έχουν προστατευτική επίδραση καθώς τα ποντίκια στα οποία χορηγήθηκαν αυτές οι ουσίες δεν παρουσίασαν ενδοθηλιακή δυσλειτουργία, οξειδωτικό στρες ή φλεγμονή. Φαίνεται το χημικό endothelin 1 και μια πρωτεΐνη που ονομάζεται FOXO-3 παίζουν ρόλο στην προστασία από τις επιπτώσεις του ατμίσματος.

«Τα δεδομένα μας δείχνουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν συνιστούν υγιείς εναλλακτικές που μπορούν να αντικαταστήσουν τα παραδοσιακά τσιγάρα. Δεν γνωρίζουμε βέβαια ακόμη τις επιπτώσεις της μακρόχρονης χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου στην υγεία. Πρόκειται πάντως για μια επιδημία που πλήττει τόσο τις ΗΠΑ όσο και την Ευρώπη, κυρίως τους νέους και μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία μιας ολόκληρης γενιάς ατόμων εξαρτημένων από τη νικοτίνη που κινδυνεύουν λόγω της ενίσχυσης που λαμβάνουν να αντικαταστήσουν το παραδοσιακό τσιγάρο με το ηλεκτρονικό. Πρέπει να παρθούν μέτρα για την προστασία των παιδιών μας», καταλήγει ο Μιούνζελ.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

6
σχόλια
 1. avatar Χασικλας

  Κοψτε το τσιγάρο.
  Κοψτε και το ηλεκτρονικό.
  Και φυτεψτε δύο γλαστρουλες να βρήκε την υγεία σας.
  Γεια μας..
  Κιολα τα μου..α δικά μας

 2. avatar Nick Kastor

  Μπορεί να μας ενημερώσει ο καθηγητής κ. Τόμας Μιούνζελ, ποιος έχει χρηματοδοτήσει τη συγκεκριμένη έρευνα ?
  Μήπως η Philip Morris ?
  Παραθέτω μία άποψη οικονομικού περιεχομένου : Εγώ καπνιστής του 1,5 πακέτου Marllboro την ημέρα, ήτοι σε € 6,15 την ημέρα δηλαδή 365 ημ Χ € 6,15 = € 2.244,75 ετησίως για αγορά τσιγάρων.
  Εδώ και τέσσερα έτη \"ατμίζω\" με κόστος περίπου € 500.- ετησίως (υπολογίζοντας πλουσιοπάροχα), εισπράττοντας τη θετική μεταβολή στην υγεία μου (εννοώ από την απουσία της πίσσας) .
  Ερώτημα : Τα υπόλοιπα € 1.750.- ετησίως περίπου, δεν υπολείπονται από τη Philip Morris ?
  Αν κάποιος σκεπτόμενος κάνει μία αναγωγή στα εκατομμύρια εκείνων που έχουν στραφεί στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, μπορεί να αντιληφθεί τι απώλεια εσόδων έχει η Philip Morris και όχι μόνο (όλες οι καπνοβιομηχανίες ανά τον κόσμο) και αντίστοιχα από πλευράς φορολογίας όλα τα κράτη, τα οποία δεν βλέπουν αρνητικά την αντιατμιστική προπαγάνδα (για οικονομικούς λόγους).
  Επομένως ο νοών νοείτω !

 3. avatar Γιωρίκας

  46 χρονών σήμερα, και πριν από 3 χρόνια σταμάτησα το κανονικό τσιγάρο και άρχισα ηλεκτρονικό. Κάνω check up (αιματολογικές) κάθε 6 μήνες και καρδία-αρτηρίες-πνεύμονες κλπ κάθε χρόνο. Η κατάσταση της υγείας μου σήμερα, σε σχέση με την κατάστασή ως καπνιστής, (σύμφωνα με τους γιατρούς μου) είναι εντυπωσιακά καλύτερη. Ελαστικότητα στις αρτηρίες, καρδία άψογη, κορεσμός αιμοσφαιρίνης σε επίπεδα μικρού παιδιού 98-99% πλέον, εξετάσεις αίματος υποδειγματικές. Βεβαία προσέχω να μη ξεφεύγω σε κιλά και αθλούμαι τακτικά. Διατροφή τα πάντα όλα.

 4. avatar konos o megas

  δεν βλεπω καμια ερευνα να γινετε για το κανονικο τσιγαρο,,,,,,

 5. avatar τζακ

  Για μισο... το κάπνισμα που αποδεδειγμένα προκαλεί καρκίνο εγκεφαλικά και εμφράγματα και δεν το απαγορεύει καμία χώρα.
  Το άτμισμα ξαφνικά βρέθηκε να δημιουργεί καρδιοπάθειες σε ποντίκια και επειδή και καλά το χρησιμοποιούν οι έφηβοι (που θα κάπνιζαν ούτως ή άλλως) το απαγορεύουν αμέσως;
  Ρε ξεφτιλισμένοι ούτε τα προσχήματα δε κρατάτε;

  1. avatar είναι κωμικοτραγικό

   πως να τους πάρεις στα σοβαρά μετά...

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει