Η ευσπλαχνία και η ευγένεια έχουν μεγαλύτερη αξία από τη σωματική διάπλαση, σύμφωνα με βρετανική δημοσκόπηση για την έννοια της «πραγματικής δύναμης», την οποία επικαλείται η Independent.

Σύμφωνα με αυτό το γκάλοπ, δυνατός άνθρωπος είναι αυτός που παραδέχεται τα λάθη του, ζητά βοήθεια όταν τη χρειάζεται και είναι ευγενικός ακόμα και όταν κάποιος είναι αγενής ή επιθετικός μαζί του.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος 2.000 ενήλικες Βρετανοί, από τους οποίους το 43% χαρακτήρισε μια πράξη ευγένειας ως σημάδι δύναμης, ενώ μόνο το 10% θεώρησε τα μπράτσα ως κάτι τέτοιο.

Ανάμεσα στα χαρακτηριστικά της πραγματικής δύναμης συμπεριλήφθηκαν το να είναι κανείς υποστηρικτικός, το να μπορεί να βάλει τα προβλήματά του στην άκρη για να βοηθήσει τους άλλους, το να καταγγέλλει την κακομεταχείριση των άλλων.

Η κλινική ψυχολόγος, Έμα Γρέι, θεωρεί ελπιδοφόρο το αποτέλεσμα αυτής της έρευνας και σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων υπογραμμίζει ότι η συμπόνια, η ευσπλαχνία και οι πράξεις ευγένειας δεν πρέπει να περνούν απαρατήρητες.  Η ίδια πρόσθεσε ότι όταν είμαστε ευγενικοί απελευθερώνονται ορμόνες ωκυτοκίνης, ενδορφίνες και σεροτονίνη που μας κάνουν να αισθανόμαστε καλύτερα.

Η δημοσκόπηση αυτή, που διεξήχθη από τον δημιουργό αποσμητικών και αντιιδρωτικών «Soft & Gentle», έδειξε ότι τα τρία τέταρτα των συμμετεχόντων θεωρούσαν πως το να κάνεις ευγενικές πράξεις σε κάνει δυνατότερο άτομο. Παράλληλα, οι μισοί από αυτούς πίστευαν ότι ενυπάρχει δύναμη στην ειλικρίνεια και το 48% ότι το να ζητάς συγγνώμη για ένα λάθος είναι επίσης ένδειξη δύναμης.

Οι συμμετέχοντες δήλωσαν επίσης ότι είναι εννέα φορές πιο πιθανό να κρίνουν το αν κάποιος είναι δυνατός με βάση τον χαρακτήρα παρά με βάση τη σωματική του διάπλαση. Επιπρόσθετα 4/10 έκαναν μια ευγενική πράξη τουλάχιστον μια φορά τη μέρα, 8/10 έλεγαν πως το να είναι ευγενικοί τους κάνει να νιώθουν πιο ευτυχισμένοι και 6/10 δήλωναν πως είναι δύσκολο να είναι κανείς ευγενικός σε αυτό τον κόσμο που γίνεται όλο και πιο σκληρός.

Τέλος, παρουσιάζει ενδιαφέρον ότι το ένα τέταρτο των συμμετεχόντων θεωρούσε πως ανεξάρτητα από το αν η ευγένεια θεωρείται ένδειξη δύναμης, αυτή δεν τους έχει βοηθήσει στη ζωή τους.