Πόσες ώρες ύπνου κρύβουν κινδύνους για την ψυχική και σωματική υγεία

Βρετανική κυβερνητική οδηγία θα αναθεωρεί τα στοιχεία


ΥΓΕΙΑ
12:38
17/07/2019
Πόσες ώρες ύπνου κρύβουν κινδύνους για την ψυχική και σωματική υγεία
2
loading

Προσχέδιο έρευνας για τη δημόσια υγεία, η οποία πρόκειται να δοθεί στη δημοσιότητα από τον Υπουργό Υγείας της Βρετανίας Ματ Χάνκοκ, διέρρευσε στην εφημερίδα Guardian. Σύμφωνα με το έγγραφο, βρετανική κυβερνητική οδηγία υποστηρίζει πως λιγότερες από επτά ώρες ύπνου μπορεί να βλάψουν την υγεία των περισσότερων ανθρώπων.

Το αρχείο αποκαλύπτει ότι η βρετανική κυβέρνηση θα αναθεωρήσει τα στοιχεία σχετικά με τον ύπνο και την υγεία. Το κείμενο υποστηρίζει ότι η μικρότερη συνιστώμενη ποσότητα ύπνου θα ποικίλει ανάλογα με την ηλικία και η έρευνα θα δίνει συμβουλές για την αποκαλούμενη «υγιεινή ύπνου», όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ επικαλούμενο τους Times.

Το κείμενο που διέρρευσε έχει ως στόχο αφενός να ενημερώσει για το ενδεχόμενο έκδοσης μια ξεκάθαρης εθνικής οδηγίας για τις συνιστώμενες ώρες ύπνου των ατόμων σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες και αφετέρου να ευαισθητοποιήσει σχετικά με τους παράγοντες που μπορούν να στηρίξουν τον υγιή ύπνο.

Η εκπρόσωπος τύπου του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλειας αρνήθηκε να σχολιάσει τις διαρροές.

Ο Χάνκοκ είναι έτοιμος να δημοσιεύσει ένα προσχέδιο έρευνας για τη δημόσια υγεία στο πλαίσιο της προσπάθειας προώθησης της πρόληψης νοσημάτων. Στους Times γράφτηκε πως ένα μεγάλο μέρος από το προσχέδιο επικεντρώνεται στην παχυσαρκία και στο κάπνισμα αλλά αναφορά γίνεται επίσης και στον ύπνο.

Έρευνες από το Συμβούλιο Ύπνου και την εταιρεία ερευνών YouGov αποκαλύπτουν ότι ένας στους τρεις Βρετανούς πολίτες κοιμάται λίγο συστηματικά. Αλλά οι μελέτες έχουν αναδείξει την αξία του ύπνου. Νωρίτερα αυτή τη χρονιά, σε μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Journal of Experimental Medicine», ομάδα Γερμανών επιστημόνων ανακάλυψε ότι ο ύπνος βελτιώνει την ικανότητα των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος να χτυπήσουν τους στόχους τους (εισβολείς) και να καταπολεμήσουν τις μολύνσεις.

«Υπάρχουν όλο και αυξανόμενες ενδείξεις για τις επιπτώσεις της έλλειψης ύπνου στην υγεία» αναφέρεται στο αρχείο που διέρρευσε.

Λιγότερες από επτά έως εννέα ώρες ύπνου έχουν συνδεθεί με σωματικά και ψυχικά προβλήματα, στα οποία περιλαμβάνονται ο αυξημένος κίνδυνος παχυσαρκίας, εγκεφαλικών επεισοδίων, καρδιακών προσβολών, άγχους και κατάθλιψης.

Επιπλέον, την περασμένη χρονιά, η Guardian αποκάλυψε ότι χιλιάδες παιδιά και έφηβοι αντιμετωπίζουν αυξανόμενη κρίση αϋπνίας, με τον αριθμό των εισαγωγών στα νοσοκομεία νέων ανθρώπων με διαταραχές ύπνου να αυξάνεται κατακόρυφα σε ένα διάστημα έξι ετών (2012-2018). Οι ειδικοί περιέγραψαν το φαινόμενο και το θεώρησαν ένα υποβόσκον πρόβλημα της δημόσιας υγείας, καταγράφοντας αυτή την έξαρση σαν έναν συνδυασμό αυξημένων επιπέδων παχυσαρκίας, υπερβολικής χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης πριν τον ύπνο και έξαρσης των ψυχικών διαταραχών που κατακλύζει τους νέους.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
 1. avatar Μ.

  Όχι τίποτε άλλο,αλλα κάποτε οι βορειότεροι λαοί θεωρούσαν κυρίως τους μεσογειακούς ως τεμπέληδες λόγω σιέστας!
  Όλο και περισσότερες μελέτες υποστηρίζουν οτι ειναι εξαιρετικά υγιεινή συνήθεια και πως ειναι περισσότερο αποδοτικοί οι άνθρωποι στο δεύτερο μισό της ημέρας!
  Ο ύπνος δεν αποτελεί χαμένο χρόνο αλλα το αντίθετο.

  1. avatar Μ.Λ.

   Το πόσο συμφωνώ με τα λεγόμενά σου, δε λέγεται. Αν σε είχα μπροστά μου, νόμιζω πως αφού σε φιλούσα , από τον άκρατο παρορμητισμό και ενθουσιασμό μου, θα χτύπαγα καπάκι, στη λιγότερη, ένα 7ωράκι σερί, μέχρι να με ξυπνήσει ο δαίμων της αφύπνισης για το βάσανο της εργασίας. Άνευ του δαιμόνου, κυρίως τα ΣΚ, χτυπάω άνετα, έως και ένα 10ωράκι και τρώω μεσημεριανό ή απογευματινό αντί πρωινό, αναλόγως βεβαίως τι ώρα λαμβάνει χώρα η βραδυνή μου κατάκλιση.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει