Πώς σχετίζεται το ηλεκτρονικό τσιγάρο με το εγκεφαλικό και το έμφραγμα

Δεν έχει σημασία πόσο συχνά κάποιος ατμίζει


ΥΓΕΙΑ
9:57
08/03/2019
Πώς σχετίζεται το ηλεκτρονικό τσιγάρο με το εγκεφαλικό και το έμφραγμα
10
loading

Μια νέα έρευνα που έγινε στην Ινδία συνδέει τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου με την πιθανότητα εμφράγματος και στεφανιαίας νόσου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Μοχιντέρ Βιντιάλ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Κάνσας, που έκαναν την ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 96.500 ανθρώπους.

Διαπιστώθηκε ότι οι ατμιστές (μέση ηλικία 33 ετών) ήταν 56% πιθανότερο να πάθουν έμφραγμα, 30% πιθανότερο να πάθουν εγκεφαλικό και 10% πιο πιθανό να εμφανίσουν στεφανιαία νόσο, σε σχέση με όσους δεν έκαναν χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου. Επίσης είχαν διπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν κατάθλιψη, άγχος και άλλα συναισθηματικά προβλήματα.

Απομονώνοντας διάφορους γνωστούς παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου (ηλικία, φύλο, βάρος σώματος, υψηλή χοληστερίνη, υπέρταση κ.ά.), οι ερευνητές βρήκαν ότι οι χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου ήταν 34% πιθανότερο να πάθουν έμφραγμα, 25% πιθανότερο να εμφανίσουν στεφανιαία νόσο και 55% πιο πιθανό να εκδηλώσουν συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους αναφέρει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Μέχρι τώρα ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά για τα καρδιαγγειακά επεισόδια που σχετίζονται με τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου. Τα νέα δεδομένα αποτελούν μια πραγματική κλήση αφύπνισης και θα πρέπει να ωθήσουν σε περισσότερη δράση και ενημέρωση σχετικά με τους κινδύνους των ηλεκτρονικών τσιγάρων» δήλωσε ο δρ Βιντιάλ.

«Όταν ο κίνδυνος εμφράγματος αυξάνει ως 55% για τους χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου, σε σχέση με τους μη ατμιστές, δεν θα ήθελα κανένας από τους ασθενείς μου ή τα μέλη της οικογένειας μου να ατμίζει. Ψάχνοντας βαθύτερα, βρήκαμε ότι, άσχετα από το πόσο συχνά κάποιος χρησιμοποιεί ηλεκτρονικά τσιγάρα, αν το κάνει καθημερινά ή μόνο μερικές μέρες της εβδομάδας, πάλι είναι πιθανότερο να πάθει έμφραγμα ή στεφανιαία νόσο», πρόσθεσε ο κ. Βιντιάλ.

Η ίδια μελέτη βρήκε ότι οι παραδοσιακοί καπνιστές κινδυνεύουν ακόμη περισσότερο από τους ατμιστές, καθώς ο κίνδυνος για έμφραγμα είναι αυξημένος κατά 165%, για στεφανιαία νόσο κατά 94% και για εγκεφαλικό κατά 78%, σε σχέση με τους μη καπνιστές. Οι καπνιστές βρέθηκαν επίσης να έχουν σημαντικά μεγαλύτερη πιθανότητα για υπέρταση, διαβήτη, κατάθλιψη και άγχος σε σχέση με τους μη καπνιστές.

«Το κάπνισμα τσιγάρου ενέχει πολύ μεγαλύτερο πιθανότητα εμφράγματος και εγκεφαλικού σε σχέση με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το άτμισμα είναι ασφαλές», τόνισε ο κ. Βιντιάλ. Διευκρίνισε πάντως ότι η νέα έρευνα δεν μπορεί να προσδιορίσει σε ποιο βαθμό ο καρδιαγγειακός κίνδυνος ήταν ήδη αυξημένος για έναν άνθρωπο πριν αρχίσει το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θερμαίνουν ένα υγρό που μπορεί να περιέχει ένα συνδυασμό νικοτίνης, διαφόρων χημικών ουσιών και γεύσεων, ώστε να παραχθεί ατμός που ο χρήστης εισπνέει. Γίνονται όλο και πιο δημοφιλή μετά την εμφάνιση τους το 2007 και σήμερα υπολογίζεται ότι υπάρχουν περισσότερες από 460 μάρκες και 7.700 γεύσεις.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

10
σχόλια
 1. avatar Τι ανοησία

  Η ανάρτηση! Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι σε σύγκριση με τους μη καπνιστές. Μα οι ατμιστες είναι άνθρωποι που αντικαθιστούν το τσιγάρο. Που σημαίνει ότι σύγκριση μόνο με τους καπνιστές μπορεί να υφίσταται. Και το ότι η σύγκριση αυτή δεν γίνεται, δείχνει τα κίνητρα της συγκεκριμένης " έρευνας"...

 2. avatar Akis Logikidis

  Έχουν γίνει πολλές έρευνες εντός Ε.Ε που αποδεικνύουν ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι πολύ πιο ασφαλές αλλά και ένας τρόπος για πολλούς να κόψουν το τσιγάρο.Ώσπου μια ''έρευνα από την Ινδία'' διαπιστώνει τα αντίθετα και σε υπερθετικό βαθμό...Μάλλον μούφα έρευνα και αυτή,χορηγία της Philip Morris και του Iqos!

  1. avatar Δημήτρης1977

   Έτσι ακριβώς φίλε Μου!Ατμιζω 2 χρόνια κ δεν έχω καμία ενόχληση σε σχέση με το παλιοτσιγαρο που έκανα!Ατμιστε να σωθείτε όσοι καπνίζετε!!

 3. avatar Atmizw ara zw

  Χαχαχαχαχα δεν υπάρχουν..."Διευκρίνισε πάντως ότι η νέα έρευνα δεν μπορεί να προσδιορίσει σε ποιο βαθμό ο καρδιαγγειακός κίνδυνος ήταν ήδη αυξημένος για έναν άνθρωπο πριν αρχίσει το ηλεκτρονικό τσιγάρο." Άρα η έρευνα είναι εντελώς στον αέρα! Βαράτε, αντέχουμε!

  1. avatar Δημήτρης1977

   Έτσι!Όσο κ να βαράνε εμείς απολαμβάνουμε περισσότερο το ατμισμα!

 4. avatar 2019

  Η καπνίζεις η δεν καπνίζεις! Τι ατμοί και κουραφέξαλα! Εγώ έκοψα το τσιγάρο εδώ και δύο χρόνια και πίστεψε με είναι πολύ καλύτερα!!!

  1. avatar παφ πουφ

   2 χρόνια:) Γατάκι, εγώ το είχα κόψει για 10. Once a smoker, always a smoker.

 5. avatar ατομιστής

  Βλαβερό είναι. Λιγότερο όμως από το τσιγάρο.

  1. avatar Δημήτρης1977

   Αν, λέω αν είναι βλαβερό είναι 5% φίλε..

  2. avatar foten

   Επικεφαλίδα άρθρου γία το ατμισμα ενω για το τσιγάρο που σχεδόν τριπλασιαζετε το ποσοστό τιποτα

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει