Είτε προσπαθείτε να διατηρήσετε μια ισορροπημένη διατροφή είτε να χάσετε κάποια κιλά ο εχθρός δεν κρύβεται στις λιχουδιές που υπάρχουν στο δρόμο ή στα εστιατόρια αλλά στο ίδιο το ψυγείο. Τροφές συνηθισμένες και καθημερινές που όμως μποϋκοτάρουν χωρίς καν να το αντιληφθείτε τις προσπάθειές σας για μια σωστή διατροφή.

Ποιοι είναι οι 10 πιο «συνήθεις ύποπτοι»;

Μαγιονέζα

Ένα ή δύο κουταλάκια δεν κάνουν τόση ζημιά αλλά μάλλον κανείς δεν μένει εκεί. Σκεφτείτε μόνο ότι προσθέτοντας μόλις ένα τέταρτο του φλιτζανιού μαγιονέζα σ’ ένα light πιάτο, προσθέτετε αμέσως 360 θερμίδες και 40γρ. λίπους στο γεύμα σας. Προτιμήστε μια σάλτσα με λιγότερες θερμίδες, όπως μουστάρδα ή μπάρμπεκιου

Αναψυκτικά

Τα αναψυκτικά είναι το απόλυτο προϊόν για καθαρές θερμίδες χωρίς καμιά αξία για τον οργανισμό. Προτιμήστε το νερό, το πράσινο ή το μαύρο τσάι ακόμη και το γάλα που θα σας εφοδιάσει και με βιταμίνες.

Αλκοολούχα ποτά

Εξίσου αν όχι περισσότερο επιβαρυντικά με τα αναψυκτικά καθώς επιβαρύνουν και το συκώτι, αν δεν μπορείτε να τα αποφύγετε ακολουθήστε το μέτρο. Ένα ποτήρι κρασί έχει 170 θερμίδες, ένα μπουκάλι μπύρα 150 και ένα ποτό, και λέγοντας ποτό εννοούμε μια μικρή δόση (τζιν, βότκα, ρούμι, ουίσκι) έχει 105 θερμίδες.

Προϊόντα κρέατος και αλλαντικά

Ζαμπόν, σαλάμι, πάριζα και οι υπόλοιπες λιχουδιές αποτελούν πάντα έναν πειρασμό στο εσωτερικό του ψυγείου, παρότι μπορεί να είναι εύκολη λύση για ένα γρήγορο σνακ. Περιέχουν όμως λίπος και συντηρητικά. Προτιμήστε κοτόπουλο ή γαλοπούλα που έχετε αγοράσει νωπά και τα έχετε ψήσει μόνοι σας για να φτιάξετε τα δικά σας σάντουϊτς.

Λουκάνικα

Ανήκουν επίσης στα παραπάνω προϊόντα αλλά πολλές φορές υπάρχουν στο ψυγείο και αποτελούν μια εύκολη λύση για γρήγορο φαγητό στο σπίτι, είτε σκέτα είτε συνοδευόμενα με κάτι ακόμη.

Πλήρη γαλακτοκομικά

Το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί είναι προϊόντα απαραίτητα για μια ισορροπημένη διατροφή. Το ίδιο καλά για τον οργανισμό όμως είναι τα ίδια προϊόντα με λιγότερα λιπαρά. Οι επιλογές σε αυτό τον τομέα είναι άπειρες, οπότε μπορείτε απλά να παίρνετε αυτά που προτιμάτε στην light εκδοχή τους.

Παγωτό

Αν συνηθίζετε να έχετε πάντα στην κατάψυξη ένα παγωτό για ώρα ανάγκης, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα το καταναλώσετε χωρίς δεύτερη σκέψη. Με αυτό τον τρόπο θα προσθέσετε θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά στην διατροφή σας αλλά αυτό το ξέρετε ήδη. Η λύση βρίσκεται και πάλι στην light εκδοχή των παγωτών, στο παγωμένο γιαούρτι ή στην πλήρη αντικατάσταση του παγωτού από το ψυγείο με άφθονα φρέσκα φρούτα.

Dressing για σαλάτες

Ποιος ο λόγος να τρέφεστε με σαλάτες αν τις «φορτώνετε» με λιπαρά ντρέσινγκ που εκτός από τις θερμίδες έχουν και συντηρητικά. Απαλλαγείτε από τα έτοιμα ντρέσινγκ και ακολουθήστε την απλή συνταγή του σπιτικού συνοδευτικού με τα υλικά που προτιμάτε. Ελαιόλαδο, λεμόνι, ελαφρύ τυρί σε κρέμα, ξύδι ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να δώσει επιπλέον γεύση στα λαχανικά σας.

Βούτυρο και Μαργαρίνη

Η εύκολη λύση είναι να χρησιμοποιείτε ελαιόλαδο στη μαγειρική σας αντί για βούτυρο και μαργαρίνη. Είναι πιο αγνό και σας προσφέρει επιπλέον το «καλό λίπος» που χρειάζεται ο οργανισμός.

Προτηγανισμένες πατάτες

Είναι εύκολες και γρήγορες αλλά δεν έχουν καμία από τις διατροφικές αξίες της φρέσκιας πατάτας και επιπλέον βομβαρδίζετε τον οργανισμό σας με κορεσμένα λιπαρά και συντηρητικά εκτός από τις θερμίδες.

Οργανώστε σωστά το ψυγείο σας καθώς είναι το πρώτο βήμα για μια ισορροπημένη διατροφή και μια επιτυχημένη δίαιτα.

Πηγή: healthpress.gr