Απαγόρευση στα αντιβιοτικά χωρίς ιατρική συνταγή ζητά ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ

Τι αναφέρει σε επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας


ΕΛΛΑΔΑ
14:17
16/11/2018
Απαγόρευση στα αντιβιοτικά χωρίς ιατρική συνταγή ζητά ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ
4
loading

Επιστολή προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, με την οποία επισημαίνει την ανάγκη ανάληψης δράσης για την πλήρη και ολοκληρωτική απαγόρευση διάθεσης αντιβιοτικών χωρίς ιατρική συνταγή, απευθύνει ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ καθηγητής Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ.

Αφορμή για την επιστολή είναι η 18η Νοεμβρίου που έχει οριστεί ως η Ευρωπαϊκή Ημέρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για την Ορθή Χρήση των Αντιβιοτικών.

Στην επιστολή, που δημοσιεύει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Ρόζενμπεργκ απευθύνει έκκληση στον υπουργό να δώσει λύση σε ένα σοβαρό πρόβλημα, που συμβάλλει στην ανάπτυξη της αντοχής των μικροβίων στη χώρα μας. Όπως υπογραμμίζει, «η ορθή συνταγογράφηση και η σωστή χρήση αντιμικροβιακών ουσιών στην κοινότητα και τα νοσοκομεία είναι ένας από τους κύριους πυλώνες αντιμετώπισης του μείζονος αυτού προβλήματος δημόσιας υγείας… ».

Ακολουθεί η ανοικτή επιστολή προς τον κ. Ξανθό:

«Αξιότιμε κύριε υπουργέ,

καθώς η 18η Νοεμβρίου έχει ορισθεί ως η Ευρωπαϊκή Ημέρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για την Ορθή Χρήση των Αντιβιοτικών, επιλέγω αυτήν την ημέρα για να σας απευθύνω την επιστολή αυτή, προκειμένου να δώσετε λύση σε ένα σοβαρό πρόβλημα, που συμβάλλει στην ανάπτυξη της αντοχής των μικροβίων στη χώρα μας:

Επιθυμώ να σας απευθύνω, κύριε υπουργέ, έκκληση για να αναλάβετε άμεσα δράση για την πλήρη και ολοκληρωτική απαγόρευση διάθεσης αντιβιοτικών χωρίς ιατρική συνταγή, είτε με την επιβολή της καθολικής και ανεξαίρετης εφαρμογής του ισχύοντος νόμου (Ν. Δ. 96/1973), που ορίζει ότι τα αντιβιοτικά χορηγούνται μόνον με ιατρική συνταγή, είτε με νέα νομοθετική πρωτοβουλία σας προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η ορθή συνταγογράφηση και η σωστή χρήση αντιμικροβιακών ουσιών στην κοινότητα και τα νοσοκομεία είναι ένας από τους κύριους πυλώνες αντιμετώπισης του μείζονος αυτού προβλήματος δημόσιας υγείας, που ξεπερνά τα εθνικά σύνορα και απασχολεί κατά προτεραιότητα τόσο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Πέρυσι, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Ορθή Χρήση των Αντιβιοτικών, μία Επιτροπή διακεκριμένων επιστημόνων και εκπροσώπων ασθενών επισκεφθήκαμε, υπό την αιγίδα σας, την Αυτού Εξοχότητα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε την ευαισθησία του Ανώτατου Άρχοντα της χώρας μας για το τεράστιο αυτό πρόβλημα, που φέρνει την Ελλάδα στις πρώτες θέσεις στη μικροβιακή αντοχή στην Ευρώπη.

Πράγματι, σύμφωνα με τις πλέον πρόσφατες εκτιμήσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC, 5/11/2018), τουλάχιστον χίλιοι εξακόσιοι (1.600) θάνατοι στην Ελλάδα ετησίως αποδίδονται σε λοιμώξεις, που προκαλούνται από πέντε (5), ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, βακτήρια. Σύμφωνα, δε, με πρόβλεψη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας & Ανάπτυξης (OOΣΑ, Νοέμβριος 2018), ο συνολικός αριθμός θανάτων στη χώρα μας θα υπερβεί τις εξήντα εννέα χιλιάδες (69.000) έως το 2050, εφόσον δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα περιορισμού του προβλήματος.

Ασφαλώς και αναγνωρίζουμε τη συμβολή των Δωρητών Οργανισμών στη σημαντική συλλογική προσπάθεια, που καταβάλλεται παγκοσμίως για την καταπολέμηση της μάστιγας της μικροβιακής αντοχής. Η ελληνική πολιτεία όμως μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο σε αυτήν την κοινή προσπάθεια με τον περιορισμό σε εθνικό επίπεδο της αλόγιστης χρήσης αντιβιοτικών.

Θα επιθυμούσα επίσης, κύριε υπουργέ, να σας παρακαλέσω να αναλάβετε επιπλέον πρωτοβουλίες προς τους συναδέλφους σας, υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων καθώς και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ώστε να εφαρμοστεί απαρέγκλιτα ανάλογη απαγόρευση διάθεσης αντιβιοτικών χωρίς συνταγή κτηνιάτρου τόσο στην κτηνοτροφία όσο και στην ιχθυοκαλλιέργεια.

Προσβλέποντας στην υψηλή συναίσθηση ευθύνης, από την οποία γνωρίζω ότι διαπνέεσθε,

Με εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος ΔΣ ΚΕΕΛΠΝΟ

Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ,

αν. Καθηγητής Χειρουργικής

Πανεπιστημίου Αθηνών».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar salis

  Για πείτε μου λοιπόν εσείς που τα γνωρίζετε όλα
  Θα πρέπει να πληρώσω ένα amoxil 13 ευρώ 3 το amoxil
  Και 10 η συνταγογραφηση ?
  Να πάω στο εφημερεύον νοσοκομείο για πρήξιμο στο ουλο ?

 2. avatar Γ.Στας

  Πρέπει και οι γιατροί να μη συνταγογραφούν για το παραμικρό..
  Στη διάρκεια καταστρέφονται τ αντισώματα από τη πολλαπλη χρήση και στη συνέχεια δεν βοηθάει ούτε η αντιβίωση.

 3. avatar Επιτέλους

  πρέπει να μπει ένα τέρμα στην ακαταλόγιστη χρήση τους λες και είναι καραμέλες

 4. avatar SER 30

  \'\' επισημαίνει την ανάγκη ανάληψης δράσης για την πλήρη και ολοκληρωτική απαγόρευση διάθεσης αντιβιοτικών χωρίς ιατρική συνταγή \'\' ΛΕΦΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΜΙΖΕΣ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΑ ΚΕΡΔΗ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΚΑΙ ΩΡΑΙΑ ΑΠΟ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΦΑΡΜΑΚΟΤΡΙΦΤΕΣ ΕΙΔΙΚΑ ΚΑΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΓΙΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΣΟΒΑΡΑ ΠΟΥ ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ \'\' ΕΧΩ ΙΩΣΗ , ΔΩΣΕ ΜΟΥ ΕΝΑ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΟ , ΠΩΣ ΝΟΙΩΘΕΙΣ , ΠΑΡΕ ΑΥΤΟ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙ ΓΡΑΦΟΥΝ \'\' . ΟΛΟΣ Ο ΣΩΣΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΔΕΝ ΔΙΝΕΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑΤΡΟΥ ΟΥΤΕ ΑΜΟΞΙΛ ΚΑΙ ΕΔΩ 2 0 1 8 ΚΑΙ ΜΠΑΙΝΕΙΣ ΣΕ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΓΟΡΑΖΕΙΣ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΣ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΠΛΕΡΩΣΕΙΣ ΦΑΡΜΑΚΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ ΠΟΛΥ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ . ΠΟΛΥ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΜΑ ΘΑ ΕΛΕΓΑ Ο ΕΜΠΟΡΑΚΟΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΩΛΗΣ ΠΟΥ ΠΟΥΛΑΕΙ ΚΟΥΤΑΚΙΑ ΣΑΝ ΜΙΝΙ ΜΑΡΚΕΤΑΚΙ ΚΑΙ ΕΝΙΟΤΕ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤΑΚΙ ΕΝΑ ΠΡΑΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΟΥΔΕΙΣ ΑΛΛΟΣ . ΟΛΟΣ Ο ΑΛΛΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ ΚΑΦΡΟΙ ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΥΠΕΡΟΧΗΣ ΝΟΜΙΜΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΙΑΤΣΑΣ .

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει