Το δικό της εθνικό μεταμοσχευτικό κέντρο αποκτά τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα, στην Αθήνα, καθώς το όραμα για τη δημιουργία του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου γίνεται πραγματικότητα, με νέα προσφορά του Ιδρύματος Ωνάση στην Υγεία.

Ένα νοσοκομείο αφιερωμένο στη μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων, συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατομμυρίων ευρώ, εξοπλισμένο με τεχνολογία αιχμής, το οποίο, μεταξύ άλλων, θα διαθέτει και την πρώτη αυτόνομη μονάδα μεταμόσχευσης αποκλειστικά για παιδιά στην Ελλάδα, το Ωνάσειο Παίδων, στο οποίο θα προσφέρονται υπηρεσίες υψηλού επιπέδου και στην Παιδοκαρδιολογία & Παιδοκαρδιοχειρουργική. Ένα Κέντρο με ειδική μέριμνα και για τον ανασφάλιστο ασθενή. Ένα νοσοκομείο για όλους.

Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση κ. Αντώνης Παπαδημητρίου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του

Η εκδήλωση παρουσίασης του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, παρουσία του κ. Τάσου Κουράκη, Α’ Αντιπροέδρου της Βουλής που εκπροσώπησε τον Πρόεδρο της Βουλής, του Υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθού και του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας κ. Παύλου Πολάκη που εκπροσώπησαν την κυβέρνηση, του βουλευτή και Τομεάρχη Υγείας της Νέας Δημοκρατίας κ. Βασίλη Οικονόμου που εκπροσώπησε τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, του βουλευτή κ. Κωνσταντίνου Μπαργιώτα που εκπροσώπησε την Πρόεδρο του ΚΙΝ.ΑΛ., του επικεφαλής του Ποταμιού κ. Σταύρου Θεοδωράκη, καθώς και πλήθους εκπροσώπων της πολιτικής, πρεσβευτών, δημοσιογράφων και σημαντικών προσωπικοτήτων από την ακαδημαϊκή και ιατρική κοινότητα. Τον συντονισμό της παρουσίασης είχε η γνωστή δημοσιογράφος κα Πόπη Τσαπανίδου.

Κατάμεστη η Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση στην παρουσίαση του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου

Το όραμα υπήρχε εδώ και καιρό. Το Ίδρυμα Ωνάση εργάστηκε για την πραγμάτωσή του με σταθερά βήματα και με αποφασιστικότητα, έχοντας ως οδηγό τις πραγματικές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας. Σε συνεργασία τόσο με την Πολιτεία, όσο και με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), οι προσπάθειες απέδωσαν τελικά καρπούς και με την ψήφιση του σχετικού Σχεδίου Νόμου στις 27 Σεπτεμβρίου 2018, στην Ολομέλεια της Βουλής, μπήκαν οι βάσεις ώστε δίπλα στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο (ΩΚΚ), σε 3 χρόνια από την έναρξη των εργασιών, να δημιουργηθεί ένα δεύτερο νοσοκομείο αφιερωμένο στις μεταμοσχεύσεις.

Σε αυτό το όραμα αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση κ. Αντώνης Παπαδημητρίου, ο οποίος, ως οικοδεσπότης της εκδήλωσης, ανέβηκε πρώτος στο βήμα. Ο κ. Παπαδημητρίου, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Σήμερα για το Ίδρυμα Ωνάση είναι μια ημέρα χαράς, δικαίωσης και υπερηφάνειας. Δουλέψαμε συστηματικά και με αφοσίωση σε ένα πλαίσιο γόνιμης συνεργασίας ιδιωτικού και δημόσιου τομέα για να φτάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η γνωστή δημοσιογράφος Πόπη Τσαπανίδου

Με τη δημιουργία του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου, το Ίδρυμα Ωνάση έρχεται να αλλάξει, για ακόμη μία φορά, τα δεδομένα της Υγείας στην Ελλάδα και να δώσει πνοή στο όνειρο δεκάδων ασθενών να αποκτήσουν πρόσβαση σε ποιοτικές και εξειδικευμένες υπηρεσίες στον τομέα των μεταμοσχεύσεων. Ως θεματοφύλακες του οράματος του Αριστοτέλη Ωνάση στηρίζουμε αδιάλειπτα, πάνω από τέσσερις δεκαετίες, την Υγεία, την Παιδεία και τον Πολιτισμό. Προορισμός μας είναι να είμαστε αρωγοί στην κοινωνία και την Πολιτεία τιμώντας το παρελθόν και κοιτάζοντας προς το μέλλον».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου κ. Δημήτρης Νιάκας επισήμανε τις ευεργετικές συνέπειες που θα έχει η δημιουργία του νέου νοσοκομείου για το ΩΚΚ: «Η δημιουργία του νέου κέντρου, του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου, θα συμβάλλει σε περαιτέρω αναβάθμιση, εκσυγχρονισμό και ανάπτυξη των υπηρεσιών του ΩΚΚ, ώστε να συνεχίσει να παραμένει πάντοτε πρωτοπόρο και στην αιχμή των εξελίξεων και της καινοτομίας στον τομέα της καρδιολογίας και καρδιοχειρουργικής».

Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση κ. Αντώνης Παπαδημητρίου με την Διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση κα Αφροδίτη Παναγιωτάκου

Το έργο αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή και ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων κ. Ανδρέας Καραμπίνης, ο οποίος ανέδειξε τη σημασία του έργου για τον τομέα των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα: «Ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων χαιρετίζει την πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ωνάση να δημιουργήσει και να δωρίσει στην ελληνική κοινωνία ένα υπερσύγχρονο εθνικό μεταμοσχευτικό κέντρο, που θα καλύψει το κενό στις υγειονομικές υπηρεσίες και στις υποδομές στον τομέα των μεταμοσχεύσεων.

Παράλληλα, έχουμε ήδη προχωρήσει στον σχεδιασμό δράσεων που θα υλοποιήσουμε από κοινού με το Ίδρυμα Ωνάση, με στόχο την ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση τόσο της ιατρικής κοινότητας όσο και της ελληνικής κοινωνίας στο κορυφαίο θέμα της Δωρεάς Οργάνων». Επισημαίνεται ότι εντός του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου θα στεγάζονται και τα νέα γραφεία του ΕΟΜ, γεγονός που θα συμβάλλει ακόμα πιο πολύ στη βέλτιστη και ευέλικτη λειτουργία του τομέα των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα.

To Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο σε φωτοαπεικόνιση

Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης δεν περιλάμβανε ομιλίες, αλλά μια δυναμική συζήτηση, στην οποία η δημοσιογράφος Πόπη Τσαπανίδου έθετε ερωτήματα σε ένα πολύ ενδιαφέρον πάνελ που συνέθεσαν οι: Αντώνης Παπαδημητρίου, Πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Πάνος Μινογιάννης, Γενικός Διευθυντής του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, Ανδρέας Καραμπίνης, Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, και Ηρακλής Τσαγκάρης, Αναπληρωτής Καθηγητής Εντατικής Θεραπείας, εκπαιδευόμενος στις μεταμοσχεύσεις πνευμόνων μέσα από το πρόγραμμα υποτροφιών του Ιδρύματος Ωνάση.

Στην εκδήλωση παρενέβησαν (είτε ζωντανά είτε βιντεοσκοπημένα) με δηλώσεις τους ο κορυφαίος παγκοσμίως θωρακοχειρουργός κ. Walter Klepetko, ο οποίος θα συμμετέχει στο πρόγραμμα μετεκπαίδευσης Ελλήνων ιατρών στις μεταμοσχεύσεις πνεύμονα, ο Διευθυντής του Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου της Ιταλίας κ. Nanni Costa, καθώς και η Διευθύντρια ΕΣΥ και Υπεύθυνη Συντονισμού Αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ κα Άννα Μαριόλα.

Ιδιαίτερα ανθρώπινη στιγμή αποτέλεσε ο επίλογος της παρουσίασης, όπου προβλήθηκαν δηλώσεις της Ζωής Κωσταρίδη, πρώτης μεταμοσχευμένης Ελληνίδας μητέρας, η οποία ήταν και παρούσα στην εκδήλωση.