Η αϋπνία, οι νυχτερινές κρίσεις πανικού, η υπνοβασία ανήκουν στις διαταραχές ύπνου και απασχολούν ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού. Οι σημαντικότεροι παράγοντες που σχετίζονται με τις διαταραχές ύπνου είναι το στρες, οι σωματικοί πόνοι, η εμμηνόπαυση κτλ. Ο φυσιάτρος βελονιστής Δαμουλιάνος Άγγελος μας εξηγεί τα οφέλη του βελονισμού στην αντιμετώπιση των διαταραχών ύπνου.

Ποια τα συμπτώματα των διαταραχών ύπνου;

Το άτομο που πάσχει:

  • Δυσκολεύεται να κοιμηθεί και τα καταφέρνει μετά από 1-2 ώρες
  • Δεν κοιμάται συνεχόμενα αλλά ξυπνά πολλές φορές στη διάρκεια του ύπνου
  • Πολλές φορές ξυπνά μέσα στη νύχτα και δεν μπορεί να κοιμηθεί ξανά
  • Σε κάποιες περιπτώσεις δεν κοιμάται καθόλου

Πώς μπορεί να βοηθήσει ο βελονισμός;

Μέσω της διαδικασίας του βελονισμού τα κέντρα του αναλυτικού εγκεφάλου που ευθύνονται για το άγχος και την στεναχώρια απενεργοποιούνται. Παράλληλα απελευθερώνονται ουσίες όπως η νοραδρεναλίνη η οποία έχει αντικαταθλιπτική δράση, η σεροτονίνη που σταματά το άγχος και η β-εγκεφαλίνη που έχει αναλγητική δράση. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο ασθενής να νιώθει πιο χαλαρός και ήρεμος, ενώ η ποιότητα του ύπνου βελτιώνεται και η ενεργητικότητα του αυξάνεται.

Σε ποια σημεία εισάγονται οι βελόνες;

Στη θεραπεία για την αντιμετώπιση της αϋπνίας οι βελόνες τοποθετούνται σε διάφορα σημεία του σώματος όπως οι καρποί, οι παλάμες, τα πόδια, αλλά και σε σημεία του αυτιού.

Αποτελεσματικότητα

Ο βελονισμός δίνει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα γιατί αντιμετωπίζει την αιτία προβλήματος και όχι απλά τα συμπτώματα. Γι’ αυτό οι ασθενείς συνεχίζουν να νιώθουν καλά ακόμη και όταν οι θεραπείες ολοκληρωθούν.