Σύμφωνα με νέα έρευνα του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 5.500 ηλικιωμένοι, όσοι βουρτσίζουν τα δόντια τους μια φορά την ημέρα ή και λιγότερο έχουν 65% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν άνοια εν σχέση με όσους τα βουρτσίζουν δύο φορές καθημερινά.

Τα ευρήματα επιβεβαιώνονται και αντίστροφα, καθώς οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς με Αλτσχάιμερ έχουν στον εγκέφαλό τους μεγαλύτερες συγκεντρώσεις βακτηρίων που σχετίζονται με προβλήματα στα ούλα και τα δόντια.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, τα βακτήρια που συγκεντρώνονται στα ούλα και τα δόντια κρύβουν πολλαπλούς κινδύνους και συνδέονται με καταστάσεις όπως ο διαβήτης, τα εγκεφαλικά και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Αν και οι επιστήμονες εκτιμούν ότι χρειάζονται περαιτέρω μελέτες, δηλώνουν ότι είναι πολύ πιθανό, τα βακτήρια που συγκεντρώνονται στη στοματική κοιλότητα να περνούν στα εγκεφαλικά κύτταρα, προκαλώντας μολύνσεις και φλεγμονές που οδηγούν στον εκφυλισμό των κυττάρων.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.