Νέα μελέτη για τις στατίνες και τη χοληστερίνη

Σε ποιους δεν μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακή πάθηση ή πρόωρο θάνατο


ΥΓΕΙΑ
9:12
06/09/2018
Νέα μελέτη για τις στατίνες και τη χοληστερίνη
5
loading

Μια νέα μελέτη έρχεται στο φως της δημοσιότητας για τις στατίνες και τη χοληστερίνη.

Οι καρδιαγγειακά υγιείς ηλικιωμένοι που παίρνουν στατίνες, δεν μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακή πάθηση ή πρόωρο θάνατο στο μέλλον, σύμφωνα με μια νέα ισπανική επιστημονική μελέτη.

Το όποιο προστατευτικό αποτέλεσμα περιορίζεται στους ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2, που είναι 75 έως 85 ετών και στους οποίους τα εν λόγω φάρμακα σχετίζονται όντως με μειωμένο καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ραφέλ Ράμος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ζιρόνα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό British Medical Journal (BMJ), ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 47.000 άτομα άνω των 75 ετών, χωρίς ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου.

Στους ανθρώπους χωρίς διαβήτη τύπου 2 η λήψη στατινών σε βάθος εξαετίας δεν σχετιζόταν με μείωση του κινδύνου για στεφανιαία νόσο, στηθάγχη, έμφραγμα, εγκεφαλικό ή πρόωρο θάνατο οποιασδήποτε αιτιολογίας.

Όμως στα άτομα ηλικίας 75-85 ετών με διαβήτη, που έπαιρναν στατίνες, παρατηρήθηκε σημαντική μείωση 24% της πιθανότητας καρδιαγγειακής πάθησης και 16% της πρόωρης θνησιμότητας, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Οι ερευνητές συμπέραναν ότι τα ευρήματά τους δεν υποστηρίζουν την ευρεία χορήγηση στατινών στους ηλικιωμένους, εκτός και αν πάσχουν από διαβήτη τύπου 2.

Η καρδιαγγειακή νόσος είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως, ιδίως για τους ανθρώπους άνω των 75 ετών. Η συνταγογράφηση στατινών στους ηλικιωμένους εμφανίζει αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο σε όσους έχουν διαγνωσμένα καρδιαγγειακά προβλήματα επικίνδυνα υψηλή χοληστερίνη.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar Πουρσανιδου Μαρία.

  Εμένα ο γιατρός με ιπε να Μιν καταναλώνουν γαλακτοκομικά .Για νακατεβο χολιστερινι.

 2. avatar ΑΛΕΞ ΗΒ

  ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΗΛΙΚΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

 3. avatar γαλαζοκολόκυθο

  MΠΡΑΒΟ ΜΠΡΑΒΟ ΜΠΡΑΒΟ ΜΠΡΑΒΟ ΜΠΗΣΤ
  ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΑΙ ΛΙΤΗ ΟΠΩΣ ΠΡΟΧΤΕΣ ΜΕ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΔΙΟΛ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
  ΔΕ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ , ΜΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΕ ΠΟΥ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΣ.
  ΜΠΡΑΒΟ !!

 4. avatar mipos

  Θεωρω σωστό να μην αναδημοσιεύετε ιατρικά θέματα που μπλέκουν τους ασθενείς. Οι γιατροι ενημερώνονται, κι εκείνοι θα συμβουλέψους τους ασθενείς. Μην μπλεκόμαστε όλοι σε θέματα που δεν γνωρίζουμε.

  1. avatar Ο ασθενής πρέπει να ενημερωνεται

   Πολλοί γιατροί είναι ανενημέρωτοι ενώ αλλοι παντελώς αδιάφοροι! Ο ασθενής πρέπει και μόνος του να ψάχνεται... είμαι σχετικός με το χώρο

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει