Εγχείρησαν για πρώτη φορά ασθενή με Πάρκινσον

Εμφύτευσαν στον εγκέφαλο 56χρονου ηλεκτρόδια


ΥΓΕΙΑ
20:25
24/07/2012
Εγχείρησαν για πρώτη φορά ασθενή με Πάρκινσον
1
loading

Σταθμό για τα ιατρικά χρονικά της Κύπρου αποτελεί η πρώτη χειρουργική αντιμετώπιση της νόσου Πάρκινσον από ομάδα Κυπρίων γιατρών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος» οι γιατροί τοποθέτησαν με επιτυχία, σε 56χρονο κύπριο ασθενή ενδοεγκεφαλικά ηλεκτρόδια (DΒS). Την ιατρική ομάδα αποτελούσαν οι νευρολόγοι Μάριος Παντζιαρής και Σάββας Παπακώστας και οι νευροχειρουργοί Βάκης Παπαναστασίου και Ανδρέας Κουγιάλης με την υποστήριξη ενός καθηγητή από την Αυστρία.

Ο ασθενής έπασχε από τη νόσο Πάρκινσον τα τελευταία επτά χρόνια. Ο Μ. Παντζιαρής δήλωσε στην εφημερίδα ότι η χειρουργική αντιμετώπιση της νόσου Πάρκινσον γίνεται με τη μέθοδο της εμφύτευσης λεπτού ηλεκτροδίου στον υποθαλαμικό πυρήνα και τη σύνδεσή του με μικρό διεγέρτη, ο οποίος τοποθετείται στο στήθος, κάτω από το δέρμα και είναι πολύ αποτελεσματική σε ασθενείς με σοβαρά προβλήματα στην κινητικότητα και με σοβαρές δυσκινησίες (ακούσιες κινήσεις και δυστονίες).

Με τη σωστή τοποθέτηση των ηλεκτροδίων και την κατάλληλη μετεγχειρητική παρακολούθηση και ρύθμιση, σύμφωνα με τον γιατρό Παντζιαρή, οι περισσότεροι ασθενείς παρουσιάζουν θεαματική βελτίωση στην κινητικότητά τους.

Σύμφωνα με το γιατρό η βελτίωση χαρακτηρίζεται από σημαντική αύξηση του χρόνου που κινούνται ελεύθερα, χωρίς να «μαγκώνουν» (περίοδοι ακινησίας), εξαφάνιση των ακούσιων κινήσεων (δυσκινησιών) και τέλος σημαντική μείωση της συνολικής ημερήσιας δόσης των φαρμάκων που απαιτείται να παίρνουν». Επίσης, ο κ. Παντζιαρής πρόσθεσε ότι η ρύθμιση του νευροδιεγέρτη και η μετεγχειρητική παρακολούθηση των ασθενών, απαιτεί ειδική εκπαίδευση και μακροχρόνια εμπειρία στο χειρισμό και την παρακολούθηση τους.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar Q mark

    Στην Κύπρο για πρώτη φορά.
    Στην Ελλάδα γίνεται εδώ και χρόνια και είναι μια δύσκολη εγχείριση: Μέσα από δυο τρυπίτσες στο κούτελο προς τα πάνω, εισχωρούν 2 ειδικά, άκαμπτα, μονωμένα καλώδια-ηλεκτρόδια με τέτοιον τρόπο που να περνάνε ΑΝΑΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΥΡΙΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΑΨΕΙΣ ΤΟΥΣ χωρίς εί δυνατόν να τα τραυματίσουν, μέχρι να φτάσουν στην κεντρική περιοχή του εγκεφάλου, όπου στοχεύουν!
    (Είχα μια θεία συχωρεμένη με πάρκινσον, πολύ άσχημη ασθένεια)

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει