Περίπου 10.000 περιστατικά εμφάνισης καρκίνου του μαστού και του παχέος εντέρου θα μπορούσαν να αποτρέπονται κάθε χρόνο, εάν περπατούσαμε καθημερινά για λίγη ώρα με γρήγορο βήμα.

Σύμφωνα με επιστήμονες από το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας του Καρκίνου ανάλογο όφελος έχουν κάθε είδους μέτριας εντάσεως δραστηριότητες, οι οποίες κάνουν την καρδιά να χτυπάει πιο γρήγορα και επηρεάζουν θετικά τα επίπεδα των ορμονών στον οργανισμό μας.

Η φυσική δραστηριότητα συμβάλει στην πρόληψη της παχυσαρκίας, η οποία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για αρκετές μορφές καρκίνου. Όπως σημειώνει η ομάδα στην έκθεσή της, αυτό που έχει σημασία είναι η ώρα που περνάει κανείς ασχολούμενος με διάφορες φυσικές δραστηριότητες.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι δε χρειάζεται να αφιερώνει κανείς μισή ώρα ή τρία τέταρτα συνεχόμενα για να γυμνάζεται. Ακόμα και σκόρπια δεκάλεπτα μέσα στην ημέρα είναι ωφέλιμα, αρκεί στο τέλος της να έχουν αθροιστεί τα 30-45 λεπτά που απαιτούνται.

Εκτός από το περπάτημα με γρήγορο βήμα, άλλες δραστηριότητες με αντικαρκινική δράση είναι η ποδηλασία, το κολύμπι με χαλαρό ρυθμό, ο χορός, η κηπουρική και το καθάρισμα του σπιτιού με ηλεκτρική σκούπα.