Ορισμένοι τύποι ωμέγα-3 λιπαρών μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή από αρθρίτιδα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου και της δυσκαμψίας των αρθρώσεων με παρόμοιο τρόπο όπως και τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

Σε ποια είδη αρθρίτιδας κάνουν καλό τα ωμέγα-3 λιπαρά;

Δεν έχουν γίνει μελέτες για τα ωμέγα-3 λιπαρά σε όλες τις μορφές αρθρίτιδας. Οι πρόσφατες έρευνες υποδεικνύουν ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά είναι χρήσιμα για άτομα με φλεγμονώδη αρθρίτιδα, όπως ρευματοειδή αρθρίτιδα, αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα και ψωριασική αρθρίτιδα. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι τα ιχθυέλαια μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο των συμπτωμάτων του λύκου (συστηματικού ερυθηματώδους λύκου). Τα ιχθυέλαια δεν έχουν εξεταστεί διεξοδικά σε άλλες μορφές αρθρίτιδας όπως η οστεοαρθρίτιδα, επομένως δεν είναι σαφές αν είναι χρήσιμα γι’ αυτές τις παθήσεις.

Άλλα οφέλη

Η μακροπρόθεσμη πρόσληψη ιχθυελαίου έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την εξάρτηση από τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα σε ορισμένες περιπτώσεις αρθρίτιδας. Αυτό μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου παρενεργειών από αυτά τα φάρμακα. Τα ιχθυέλαια μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρδιοπάθειας και καρδιακής προσβολής.
Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι μπορούν να διαδραματίσουν επίσης κάποιο ρόλο στην πρόληψη και θεραπευτική αγωγή της κατάθλιψης.

Πού μπορώ να βρω ωμέγα-3 λιπαρά;

Λιπαρά ψάρια, όπως ο τόνος, ο σολομός, η ρέγκα, οι σαρδέλες και το σκουμπρί
Λιναρόσπορος και λάδι κανόλας (ωστόσο τα λάδια αυτά δεν είναι τόσο δραστικά κατά της φλεγμονής όπως τα ιχθυέλαια)
Καρύδια
Τρόφιμα ενισχυμένα με ωμέγα-3, όπως οι μαργαρίνες και τα αυγά.

Η διατροφή με τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά μπορεί να σας βοηθήσει να επιτύχετε οφέλη για την καρδιά και τη γενική σας υγεία. Ωστόσο είναι απίθανο να μπορείτε να προσλαμβάνετε αρκετά ωμέγα-3 λιπαρά από τη διατροφή σας για μείωση της φλεγμονής χωρίς συμπληρώματα ιχθυελαίων.

Υπάρχουν τυχόν παρενέργειες;

Το ιχθυέλαιο είναι συνήθως καλά ανεκτό. Μια πιθανή παρενέργεια από συμπληρώματα ιχθυελαίων είναι η στομαχική διαταραχή (για παράδειγμα, καούρα, ναυτία, διάρροια). Αν παίρνετε υψηλές δόσεις άνω των 7 γραμμαρίων ωμέγα-3 λιπαρών την ημέρα, μπορεί να αυξηθεί ο κίνδυνος αιμορραγίας. Τα ιχθυέλαια δεν φαίνεται να αλληλεπιδρούν με φάρμακα που επηρεάζουν την αιμορραγία, όπως η ασπιρίνη ή η βαρφαρίνη. Ωστόσο συνιστάται να ρωτήσετε το γιατρό σας πριν πάρετε ιχθυέλαιο αν παίρνετε αυτά τα είδη φαρμάκων.

Προσοχή με τα ιχθυέλαια από συκώτι ψαριών

Είναι σημαντικό να μην συγχέετε τα ιχθυέλαια με τα ιχθυέλαια από συκώτι ψαριών (όπως το μουρουνέλαιο). Τα Iχθυέλαια από συκώτι ψαριών περιέχουν επίσης βιταμίνη Α. Μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Α μπορεί να προκαλούν σοβαρές παρενέργειες, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αν παίρνετε ιχθυέλαια από συκώτι ψαριών στις δόσεις που συνιστώνται για την αρθρίτιδα μπορεί να υπερβείτε τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης Α. Παίρνετε μόνο τη δόση ιχθυελαίου από συκώτι ψαριών που συνιστάται στην ετικέτα. Για να αυξήσετε την πρόσληψη των ωμέγα-3 λιπαρών, θα πρέπει να παίρνετε αγνά ιχθυέλαια, όχι ιχθυέλαια από συκώτι ψαριών.

Ενημερώστε το γιατρό σας

Πάντα να ενημερώνετε το γιατρό και το φαρμακοποιό σας αν κάνετε οποιεσδήποτε θεραπείες, συμπεριλαμβανομένης της λήψης ιχθυελαίων και άλλων φυσικών φαρμάκων. Μη σταματήσετε οποιεσδήποτε θεραπείες που κάνετε χωρίς πρώτα να συζητήσετε το θέμα με το γιατρό σας.

Πηγή: ygeianews.gr