Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας της γερμανίδας επιστήμονα, Μιχαέλα Σέμπελ, το γονίδιο του άσθματος αποτελεί την αιτία των αναπνευστικών προβλημάτων που εμφανίζονται σε παιδιά.

Η 33χρονη ερευνήτρια πιστεύει ότι τα πορίσματά της μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το παιδικό άσθμα και να οδηγήσουν σε νέες θεραπείες για τη δυνητικά θανατηφόρο πάθηση, η οποία πλήττει 100 εκατ. άτομα στην Ευρώπη και τρεις φορές περισσότερα άτομα σε όλο τον κόσμο.

Η έρευνά της Μ. Σέμπελ επικεντρώθηκε σε ένα συγκεκριμένο γονίδιο, το ονομαζόμενο ORMDL3, το οποίο εντοπίστηκε σε ένα από τα χρωμοσώματα που αποτελούν τη βάση για τη μοναδική για κάθε άτομο ταυτότητα DNA.

«Έχουμε μια πρώτη ένδειξη για την αιτιώδη συνάφεια ανάμεσα στο εν λόγω γονίδιο, που εμφανίζεται στο χρωμόσωμα 17 και την ανάπτυξη άσθματος, μιας ασθένειας η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί με αγωγή, αλλά δε μπορεί ακόμη να θεραπευτεί», εξήγησε η επιστήμων. Τα πορίσματα των ερευνών της, η Μ. Σέμπελ θα τα παρουσιάσει στην ετήσια σύσκεψη της Αμερικάνικης Ένωσης για την Προώθηση της Επιστήμης (AAAS) που θα γίνει το ερχόμενο σαββατοκύριακο στην Ουάσινγκτον.

Η Μ. Σέμπελ είναι μία από τους 220 ερευνητές που υποστηρίζει η Ε.Ε. από το 2008 και μετά, μέσω προγραμμάτων ανταλλαγών με τις ΗΠΑ. Την αρχική της έρευνα διενήργησε στο πανεπιστήμιο Ludwig-Maximilian του Μονάχου και, πλέον, εργάζεται στο πλαίσιο ομάδας υπό τον καθηγητή Μάικλ Καμπές, ειδήμονα σε θέματα γενετικής αλλεργιών στην Ιατρική Σχολή του Ανόβερου.

Η επίτροπος Ανδρούλλα Βασιλείου, στις αρμοδιότητες της οποίας περιλαμβάνονται οι δράσεις Μαρία Κιουρί, δήλωσε: «Χωρίς την υποστήριξη από την Ε.Ε., η πρωτοπόρος ιατρική έρευνα ίσως να μην υπήρχε. Χαιρετίζω την αφοσίωση των νέων ερευνητών όπως η Μιχαέλα, των οποίων η εργασία μπορεί να αλλάξει ριζικά τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων».

Η Ε.Ε. θα διαθέσει περισσότερα από 4,5 δισ. ευρώ στο πλαίσιο των δράσεων Μαρία Κιουρί, από το 2007 έως το 2013.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.