Ένα νέο τεστ υπόσχεται να δείχνει την επερχόμενη κρίση άσθματος μία ημέρα προτού αυτή συμβεί! Συγκεκριμένα, ένας ειδικός αισθητήρας κατασκευής Siemens μεγέθους περίπου ενός κινητού τηλεφώνου, αναλύει την αναπνοή του ατόμου και αποφαίνεται αν υπάρχουν ενδείξεις φλεγμονής ή όχι.

Μετράει για την ακρίβεια τα επίπεδα του μονοξείδιου του αζώτου. Τα υψηλά επίπεδα του μονοξειδίου αυτού δείχνουν ότι οι αεραγωγοί του ασθενούς φλεγμαίνουν και ότι ίσως επίκειται κρίση άσθματος. Αν η συσκευή πάρει έγκριση κυκλοφορίας οι ασθενείς θα μπορούν θεωρητικά να προβλέπουν την κρίση και να την αποτρέπουν με τα κατάλληλα φάρμακα.

Οι πνευμονολόγοι και οι αλλεργιολόγοι,όμως,επισημαίνουν ότι αν και η συσκευή είναι πολλά υποσχόμενη, δεν πρέπει να βιαστούμε να την υιοθετήσουμε. Εκείνο που τους απασχολεί είναι ότι ναι μεν αυτή μετράει σωστά τα επίπεδα του μονοξειδίου το αζώτου, όμως αυτό δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι επέρχεται οπωσδήποτε ασθματική κρίση. Επίσης, δεν διαφωτίζει ως προς το ποια φάρμακα πρέπει να πάρει ο ασθενής προκειμένου να αποτρέψει την κρίση αυτή.

Πηγή: vita.gr