Η Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης για τη Νευροϊνωμάτωση τιμάται κάθε χρόνο στις 17 Μαΐου. Στο πλαίσιο του εορτασμού αυτής της ημέρας, σε πολλές χώρες του κόσμου πραγματοποιείται η συμβολική δράση φωταγώγησης σημαντικών μνημείων, κτιρίων, γλυπτών και αρχιτεκτονικών έργων, με τα χρώματα της ευαισθητοποίησης: το μπλε και το πράσινο.
Με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα για τη Νευροϊνωμάτωση, φωταγωγήθηκε η Βουλή των Ελλήνων μετά από αίτημα του Συλλόγου «Ζωή με NF», με εικαστική προβολή και το μήνυμα: «Στηρίζουμε τους ασθενείς με Νευροϊνωμάτωση», θέλοντας να συμβάλει στο «σπάσιμο» της απομόνωσης των ασθενών με τη συγκεκριμένη νόσο και να δηλώσει την αλληλεγγύη της στα παιδιά και τους ενήλικες ασθενείς.
Η συμβολική αυτή φωταγώγηση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο αποκτά ιδιαίτερη αξία χάρη στη θερμή στήριξη του Προέδρου της Βουλής, Νικήτα Κακλαμάνη, τον οποίο ευχαριστούν θερμά για την υποστήριξή του.
Ευχαριστούν επίσης θερμά τον Δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα, τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Στέλιο Αγγελούδη, τον Δήμαρχο Τρικκαίων Νίκο Σακκά, τον Δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη, τον Αντιδήμαρχο και πρόεδρο του Λιμενικού Δημοτικού Ταμείου Χανίων Εμμανουήλ Κοτσιφάκη, το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου και τον πρόεδρο Νίκο Θεοδωρίδη, καθώς και συνεργάτες τους, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν άμεσα στο σχετικό αίτημα του Συλλόγου «Ζωή με NF», στεκόμενοι έμπρακτα στο πλευρό των ασθενών και των οικογενειών τους και φωταγωγήθηκαν τα παρακάτω.
Στον Δήμο Αθηναίων, φωταγωγήθηκε το σιντριβάνι στην Πλατεία Κοτζιά.
Στη Θεσσαλονίκη και στα Τρίκαλα, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ζογγολόπουλου, φωταγωγήθηκαν οι εμβληματικές «Ομπρέλες».
Στην Κρήτη, φωταγωγήθηκε ο Φάρος στο Ενετικό Λιμάνι.
Στην Πάτρα, φωταγωγήθηκε το Θέατρο Απόλλων.
Τι είναι η Νευροϊνωμάτωση;
Η Νευροϊνωμάτωση είναι μια σπάνια γενετική διαταραχή, που προσβάλλει άτομα όλων των πληθυσμιακών ομάδων. Εμφανίζει νευρολογικές, μυοσκελετικές, οφθαλμολογικές και δερματικές εκδηλώσεις, ενώ συνδέεται και με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης νεοπλασιών (όγκων). Η έγκαιρη διάγνωση και παρακολούθηση είναι κρίσιμη για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.