Μείωση σημειώνουν τα ποσοστά θανάτου από καρκίνο στην Ευρώπη και φέτος αναμένεται να χάσουν τη ζωή τους λιγότεροι από 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι, σύμφωνα με έρευνα. Ωστόσο αυξάνονται οι γυναίκες που πεθαίνουν από καρκίνο του πνεύμονα σε όλο τον κόσμο, πλην της Βρετανίας.

Σύμφωνα με ερευνητές του πανεπιστημίου του Μιλάνου, η μείωση των θανάτων από καρκίνο στην περιοχή οφείλεται κυρίως στην μείωση της θνησιμότητας από καρκίνο του μαστού στις γυναίκες και από καρκίνο του πνεύμονα και του παχέος εντέρου στους άνδρες.

Ωστόσο, ο συνολικός αριθμός θανάτων από καρκίνο είναι πιθανό να παραμείνει περίπου στα ίδια επίπεδα με πριν από τέσσερα χρόνια καθώς οι πληθυσμοί γερνούν.

Τα ποσοστά θανάτου από καρκίνο στις πλούσιες χώρες μειώνονται χάρη στα βελτιωμένα και πιο εξειδικευμένα φάρμακα και στην ευρύτερη χρήση μηχανημάτων εντοπισμού των καρκινικών όγκων νωρίτερα, καθιστώντας ευκολότερη τη θεραπεία πριν κάνουν μετάσταση σε άλλα όργανα του σώματος.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν να επαναλάβουν τη μελέτη για να προβλέψουν τα ποσοστά θανάτου από καρκίνο για το 2012 γιατί η ακριβής πρόβλεψη του ποσοστού των θανάτων μπορεί να βοηθήσει τις χώρες να σχεδιάσουν την κατανομή των πόρων και τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσουν για την πρόληψη, τη θεραπεία και τη διαχείριση των κρουσμάτων καρκίνου.

Οι ερευνητές εξέτασαν συνολικά τα ποσοστά στις 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και μεμονωμένα σε έξι χώρες: Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Πολωνία, Ισπανία και Βρετανία.