Το να κάνεις άσχημες σκέψεις για την εικόνα του σώματός σου είναι μια κοινή εμπειρία για πολλούς ανθρώπους, αλλά είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι αυτά τα συναισθήματα είναι προσωρινά και δεν καθορίζουν την αξία σου.

Όταν αντιμετωπίζεις τέτοιες προκλήσεις, υπάρχουν ορισμένες ενέργειες που πρέπει να αποφεύγεις για να αποτρέψεις περαιτέρω αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική και συναισθηματική σου υγεία.

Άσε στην άκρη την αρνητική αυτοκριτική

Είναι εύκολο να πέσεις στην παγίδα να επικρίνεις τον εαυτό σου ή να επικεντρώνεσαι αποκλειστικά στα ψεγάδια. Ωστόσο, το να μαλώνεις τον εαυτό σου ενισχύει μόνο τις αρνητικές πεποιθήσεις και μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση. Αντ’ αυτού, εξασκήσου στην αυτοσυμπόνια και μίλα τον εαυτό σου με καλοσύνη και κατανόηση.

Όχι στη σύγκριση

Η σύγκριση σου με τους άλλους είναι μια άλλη επιβλαβής συμπεριφορά που πρέπει να αποφεύγεις τις ημέρες που παλεύεις με την εικόνα του σώματος σου. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα μη ρεαλιστικά πρότυπα ομορφιάς μπορούν να επιδεινώσουν το αίσθημα ανεπάρκειας. Να θυμάσαι ότι το ταξίδι του καθενός είναι μοναδικό και το να συγκρίνεις τον εαυτό σου με άλλους μόνο αφαιρεί από τη δική σου πρόοδο και τα επιτεύγματά σου.

Μην στερηθείς φαγητό

Η περιοριστική δίαιτα ή η υπερβολική άσκηση ως αντίδραση στην κακή εικόνα που έχεις για το σώμα σου μπορεί να είναι επιζήμια τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Το να χρησιμοποιείς το φαγητό ή την άσκηση ως μέσο για να τιμωρήσεις τον εαυτό σου επειδή δεν ανταποκρίνεται σε μη ρεαλιστικά πρότυπα, μόνο διαιωνίζει έναν αρνητικό, φαύλο κύκλο. Επικεντρώσου στη θρέψη του σώματος σου με ισορροπημένα γεύματα και στην ενασχόληση με σωματική δραστηριότητα που σου δίνει χαρά.

Μην ζητάς επιβεβαίωση

Απόφυγε να αναζητάς συνέχεια επιβεβαίωση από τους άλλους σχετικά με την εμφάνιση σου. Ενώ τα κομπλιμέντα μπορεί να προσφέρουν προσωρινή ανακούφιση, δεν αντιμετωπίζουν τα υποκείμενα ζητήματα με την εικόνα του σώματος. Αντ’ αυτού, προσπάθησε να ενισχύσεις ουσιαστικά την αυτοπεποίθηση σου, καλλιεργώντας την αυτοαποδοχή ανεξάρτητα από τις εξωτερικές απόψεις.

Μην ελέγχεις διαρκώς το σώμα σου

Απόφυγε να εξετάζεις και να παρατηρείς συνεχώς το σώμα σου σε καθρέφτες καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Η συνεχής εμμονή στις αντιληπτές ατέλειες ενισχύει μόνο την αρνητική εικόνα του σώματος και μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο άγχος και στρες. Αντ’ αυτού, εξασκήσου στην ουδετερότητα του σώματος, στρέφοντας την προσοχή σου στη λειτουργικότητα του σώματός σου και στα πράγματα που σου επιτρέπει να κάνεις.

Μην απομονώνεσαι

Τέλος, απόφυγε την απομόνωση σου όταν παλεύεις με τέτοιου είδους ανησυχίες. Μίλα σε υποστηρικτικούς φίλους ή μέλη της οικογένειας που μπορούν να σου προσφέρουν ενθάρρυνση. Επιπλέον, εξέτασε το ενδεχόμενο να αναζητήσεις επαγγελματική βοήθεια από έναν θεραπευτή ή σύμβουλο που ειδικεύεται σε θέματα εικόνας του σώματος για εξατομικευμένη υποστήριξη και καθοδήγηση.