Το πολύ κρύο κατά τη χειμερινή περίοδο κάποιοι δεν το αντέχουν. Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες μας κάνουν να σκεφτόμαστε πώς θα διατηρήσουμε μια καλή θερμοκρασία σώματος, ώστε να μην νιώθουμε… παγοκολόνες.

«Διάφοροι παράγοντες επηρεάζουν το πώς το σώμα μας μπορεί να διατηρήσει μια φυσιολογική θερμοκρασία, μια διαδικασία γνωστή ως θερμορρύθμιση», είπε στο «Health» ο David Holmes, αναπληρωτής διευθυντής προγράμματος στο Τμήμα Οικογενειακής Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Buffalo, Jacobs School of Medicine and Biomedical Sciences.

Ο Χολμς εξήγησε ότι ορισμένα στοιχεία, όπως το δέρμα, οι ιδρωτοποιοί αδένες και το κυκλοφορικό σύστημα, παίζουν σημαντικό ρόλο στη θερμορρύθμιση. Ωστόσο, ενώ όλα αυτά τα στοιχεία παίζουν ρόλο στον τρόπο με τον οποίο το σώμα αυτορρυθμίζεται, είναι αλήθεια ότι μερικοί άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται πιο ευαίσθητοι στο κρύο από άλλους. Επίσης, ακόμα κι αν δεν έχετε την τάση να κρύωνετε, μπορείτε να επωφεληθείτε από κάποια βασική κατανόηση του πώς να διατηρήσετε καλύτερα τη θερμοκρασία του σώματός σας.

Τους παράγοντες που επηρεάζουν το πόσο κρύο νιώθετε, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας, εξηγεί γιατρός. «Συγκεκριμένα, οι ηλικιωμένοι και οι πολύ νέοι έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα στο να ελέγξουν τη θερμοκρασία του σώματός τους και χάνουν τη θερμότητα πιο εύκολα», είπε στο «Health» ο Zaffer Qasim, αναπληρωτής καθηγητής κλινικής επείγουσας ιατρικής στο Penn Medicine. «Ορισμένες καταστάσεις, όπως ο υποθυρεοειδισμός και ο διαβήτης, μπορούν επίσης να επηρεάσουν το πόσο κρύο αισθάνεστε», εξήγησε ο Qasim. Ακόμα και ορισμένα φάρμακα, όπως αυτά για την αρτηριακή πίεση, τα ηρεμιστικά και τα ψυχιατρικά φάρμακα, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο της αίσθησης κρύου. «Υπάρχουν πολλά φάρμακα, η λήψη των οποίων μπορεί να αλλάξει τον μεταβολικό σας ρυθμό και τον τρόπο με τον οποίο το αίμα ρέει μέσω των αιμοφόρων αγγείων σας», δήλωσε στο «Health» ο Daniel Bachmann, γιατρός επειγόντων περιστατικών στο The Ohio State University Wexner Medical Center.

Επιπλέον, το χαμηλό ποσοστό σωματικού λίπους αυξάνει τις πιθανότητες να επηρεαστείτε από το κρύο. «Είναι μονωτικό στρώμα για τη θερμότητα του σώματος», είπε στο «Health» για το λίπος η Tracy Zaslow, MD, ειδική αθλητικής ιατρικής στο Cedars-Sinai Kerlan-Jobe Institute του Λος Άντζελες και γιατρός των ομάδων Angel City Football Club και LA Galaxy. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει ένα «μεγάλο εύρος του τι θεωρείται φυσιολογική θερμοκρασία του σώματος».

«Παρά το γεγονός ότι οι 37 βαθμοί Κελσίου θεωρούνται ως ο μέσος όρος για μια «σωστή» θερμοκρασία, ορισμένοι άνθρωποι έχουν πολύ χαμηλότερη θερμοκρασία σώματος από αυτή», εξήγησε ο Zaslow. «Εάν είστε ένας από αυτούς, μπορεί να είναι πιο πιθανό να νιώσετε περισσότερο το κρύο, όταν εκτεθείτε σε αυτό. Το να έχετε πιο αργό μεταβολισμό μπορεί επίσης να επηρεάσει την ευαισθησία σας στο κρύο. «Μερικοί άνθρωποι έχουν υψηλότερο μεταβολικό ρυθμό -εννοώντας πόσο γρήγορα ή με ποιο τρόπο/πώς καίνε ενέργεια, καίγοντας έτσι και τη θερμότητα», είπε ο Bachmann. «Αυτό επηρεάζει την αίσθηση του κρύου ή του ζέστης». Τέλος, ο καθένας έχει μια φυσιολογική και ψυχολογική απόκριση στο κρύο, δηλαδή μιλάμε για το πώς αισθάνεστε τη θερμοκρασία και πώς νιώθετε γι’ αυτό. «Η ερμηνεία του κρύου από σώμα σε σώμα ποικίλλει», είπε ο Zaslow. «Μερικοί άνθρωποι είναι απλώς πιο ευαίσθητοι σε αυτό από άλλους».

Πώς να καταλάβετε εάν η θερμοκρασία του σώματός σας «ρυθμίζεται»

Η ρύθμιση της θερμοκρασίας είναι διαφορετική από το κρύο. Τα άτομα που κρυώνουν είναι πιο πιθανό να θέλουν να… ανεβάσουν τον θερμοστάτη σε εσωτερικούς χώρους και μπορεί να νιώθουν ιδιαίτερα κρύο, όταν βγαίνουν σε εξωτερικούς χώρους τους χειμερινούς μήνες.

Η αποτυχία διατήρησης της φυσιολογικής θερμοκρασίας του σώματος σε κρύο καιρό σας θέτει σε κίνδυνο υποθερμίας. «Η υποθερμία είναι [μια θερμοκρασία σώματος] μικρότερη από 35 βαθμούς Κελσίου. Τα συμπτώματα της υποθερμίας μπορεί να περιλαμβάνουν ρίγος, σύγχυση, αίσθημα πολλής κούρασης, μειωμένο συντονισμό και ισορροπία και θολή ομιλία», είπε ο Χολμς. Εκτός από σοβαρές καταστάσεις όπως η υποθερμία (ή το αντίθετό της, η υπερθερμία), ο Zaslow εξήγησε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι ρυθμίζονται ανάλογα με τη θερμοκρασία, εκτός εάν υπάρχει κάποια ανωμαλία. «Μπορεί απλώς να είστε πιο ευαίσθητοι στις εξωτερικές θερμοκρασίες από τους ανθρώπους γύρω σας», πρόσθεσε.

Τι να κάνετε εάν είστε ευαίσθητοι στο κρύο

Υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε, εάν θεωρείτε ότι είστε πιο ευαίσθητοι στο κρύο, και έχουν ως εξής:

ντυθείτε ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. «Τοποθετήστε τα ρούχα σας σε στρώσεις και φορέστε αδιάβροχα», είπε ο Qasim. Φορέστε ζεστές κάλτσες και καπέλο. «Το να φοράς ρούχα σε στρώσεις είναι σημαντικό, επειδή ο αέρας μεταξύ των στρωμάτων παρέχει πρόσθετη μόνωση», είπε ο Χολμς,
προσέχετε τον θερμοστάτη σας. «Αν μπορείτε, κρατήστε τουλάχιστον ένα δωμάτιο στο σπίτι σε θερμοκρασία πάνω από 18 βαθμούς Κελσίου», είπε ο Qasim,
ασκηθείτε. «Αυτό θα βοηθήσει στην αύξηση της συνολικής υγείας σας και παράγει θερμότητα στο σώμα», είπε ο Χολμς, προσθέτοντας ότι μπορεί, επίσης, να ξεκινήσει το μεταβολισμό σας και να χτίσει μυς, κάτι που μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε πιο ζεστοί,
πίνετε ζεστά ροφήματα. «Η κατανάλωση ζεστών υγρών βοηθά να ζεσταθεί το εσωτερικό σας, κάτι που είναι πολύ χρήσιμο», είπε ο Χολμς,
φάτε κάτι. Το σώμα σας χρειάζεται ενέργεια για να αφομοιώσει την τροφή – και αυτό δημιουργεί έναν μικρό βαθμό θερμότητας στο σώμα σας όταν τρώτε, εξήγησε ο Χολμς,
κάντε ντους. Ο Zaslow εξήγησε ότι το να κάνετε ένα ζεστό ντους ή μπάνιο θα δημιουργήσει μια προσωρινή αύξηση στη θερμοκρασία του σώματός σας, για να σας βοηθήσει να ζεσταθείτε.

Εάν αισθάνεστε ότι είναι δύσκολο να παραμείνετε ζεστοί ό,τι κι αν κάνετε, ο Bachmann συνιστά να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Μπορεί να υπάρχει ένας υποκείμενος λόγος για τον οποίο νιώθετε τόσο κρύο, που να χρειάζεται ιατρική φροντίδα.