Ο θάνατος του Μάθιου Πέρι, σύμφωνα με τις ιατροδικαστικές αρχές του Λος Άντζελες, προκλήθηκε από οξείες επιδράσεις της κεταμίνης, την οποία λάμβανε ως μέρος αγωγής για την κατάθλιψη.

Το ιατροδικαστικό γραφείο της κομητείας του Λος Άντζελες δημοσίευσε την τοξικολογική έκθεση, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι ο Πέρι είχε λάβει θεραπεία με έγχυση κεταμίνης για την κατάθλιψη και το άγχος μιάμιση εβδομάδα πριν από το θάνατό του. Σύμφωνα με τα ΜΜΕ των ΗΠΑ ήταν «καθαρός» από χρήση ναρκωτικών για 19 μήνες προτού εκπνεύσει στις 28 Οκτωβρίου.

Τι είναι η κεταμίνη

Η κεταμίνη είναι νόμιμο φάρμακο που ιατρικά χρησιμοποιείται συνήθως ως αναισθητικό. Έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής ως εναλλακτική θεραπεία για την κατάθλιψη, το άγχος και τη διαταραχή μετατραυματικού στρες, μεταξύ άλλων.

Τον Οκτώβριο ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), προειδοποίησε για τους κινδύνους από τη χρήση μορφών της κεταμίνης για την αντιμετώπιση προβλημάτων ψυχικής υγείας. Πάντως, είναι νόμιμο στη χώρα από τη δεκαετία του 1970. Το 2019 ο FDA ενέκρινε το σκεύασμα Sparavato, ένα ρινικό σπρέι της ουσίας για την καταπολέμηση της κατάθλιψης.

Το παραισθησιογόνο χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια ως «ναρκωτικό σε κλαμπ», ενώ έχει καταγραφεί και η χρήση του σε σεξουαλικές επιθέσεις.

Η κεταμίνη «στοχεύει» τη γλουταμάτη, ένα νευροδιαβιβαστής που θεωρείται πως σχετίζεται με την αίσθηση του πόνου και της κατάθλιψης. Ειδικοί δεν είναι σίγουροι για το αν η ψυχεδελική εμπειρία της ουσίας είναι μέρος της θεραπευτικής ιδιότητάς της, αλλά τη θεωρούν κομβική στη διαδικασία θεραπείας των ασθενών που την λαμβάνουν.

Ο ρόλος των διασήμων στην εξάπλωσή της

Οι συνταγογραφήσεις της κεταμίνης έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και σε αυτό έχει παίξει ρόλο η «προώθηση» από διάσημους. Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Έλον Μασκ, το μοντέλο Κρίσι Τέιγκεν, η tv persona Σάρον Όσμπορν, ο πρώην μπασκετμπολίστας Λαμάρ Όντομ και ο ηθοποιός Πιτ Ντέιβιντσον έχουν μιλήσει για τα οφέλη της θεραπείας με κεταμίνη, είτε αντιμετώπιζαν κατάθλιψη ή προσπαθούσαν να διαχειριστούν εθισμό στα ναρκωτικά.

Πάντως, ένας ειδικός που δεν είχε σχέση με τον Μάθιου Πέρι όταν εκείνος έχασε τη ζωή του ανέφερε στα ΜΜΕ των ΗΠΑ πως είναι πιθανό ο δημοφιλής ηθοποιός να έκανε χρήση κεταμίνης για προσωπικούς λόγους και όχι θεραπευτικούς. Αποκάλεσε το περιστατικό ως «συνταγή για καταστροφή».

Με με την ουσία να μπορεί να αγοραστεί φτηνά και να συνταγογραφηθεί από τους περισσότερους γιατρούς στις ΗΠΑ ακόμη και νοσοκόμες, έχουν φέρει τον FDA στη θέση να αντιμετωπίζει μεγάλες ελλείψεις, ενώ υπογραμμίζει πως οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να αντικαθιστούν τα οπιοειδή με κεταμίνη και αυτό έχει οδηγήσει σε εθισμό στη χώρα και εκφράζονται φόβοι πως μπορεί να προκληθεί νέα κρίση χρήσης ναρκωτικών.