Ο βήχας, ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα του κρυολογήματος ως συνήθως και όχι μόνο, γενικά μας ταλαιπωρεί και διαταράσσει τη φυσιολογική ροή της ζωής μας. Ο βήχας μπορεί να γίνει αρκετά ενοχλητικός.

Παρόλα αυτά υπάρχουν θεραπείες που μπορούν να μας προσφέρουν ανακούφιση στον ερεθισμένο λαιμό. Τι προκαλεί όμως τον βήχα και ποίος είναι ο λόγος ύπαρξης του; Ο βήχας λειτουργεί σαν φυσικός μηχανισμός αυτοάμυνας του οργανισμού που προσπαθεί να αποβάλει κάποιο ξένο σώμα ή βλέννα από τους πνεύμονες και τις αναπνευστικές οδούς. Υπάρχουν δύο κατηγορίες βήχα, ο παραγωγικός με φλέγμα και ο μη παραγωγικός, δηλαδή ο ξηρός.

Πάμε να δούμε παρακάτω μερικές χρήσιμες συμβουλές για την αντιμετώπισή του βήχα είτε με φυσικούς τρόπους είτε με προϊόντα από το φαρμακείο. Μελέτες έχουν αποδείξει πως οι παρακάτω τρόποι μπορούν να μας βοηθήσουν και να μας ανακουφίσουν.

1. Μία Επίσκεψη στο Φαρμακείο

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο φαρμακοποιός θα είναι σε θέση να σας προτείνει ένα αποτελεσματικό σιροπι για βηχα το οποίο θα μπορεί να σας ανακουφίσει από τα συμπτώματα.

Υπάρχουν αρκετά αποχρεμπτικά ή βλεννολυτικά σιρόπια που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του βήχα και να μειώσουν αποτελεσματικά τον ξηρό και επίμονο βήχα όπως και τον βήχα με φλέγματα. Τα σιρόπια για την αντιμετώπισή του βήχα έχουν σχετικά προσιτές τιμές και αποτελούν μια ενδεδειγμένη λύση στο πρόβλημα μας.

Να καταναλώνετε το φάρμακο για το βήχα σύμφωνα με τη δοσολογία που αναγράφεται στη συσκευασία ή με βάση τις οδηγίες του γιατρού ή του φαρμακοποιού σας. Στην περίπτωση που ο βήχας επιμένει ή συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα όπως πυρετό, καλό θα ήταν να ενημερώσετε και στη συνέχεια να επισκεφτείτε τον γιατρό σας. 

2. Το Τσάι ως Τρόπος Αντιμετώπισης του Βήχα 

Θυμάρι, μέντα, χαμομήλι και φασκόμηλο. Αυτά είναι μόνο κάποια από τα βότανα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στο τσάι σας για την αντιμετώπιση του βήχα. Μπορείτε να φτιάξετε συνδυασμούς των παραπάνω ή ακόμα να δημιουργήσετε ένα αφέψημα που να περιέχει λίγο από όλα!

Μπορείτε επίσης να προσθέσετε λίγο λεμόνι και μια κουταλιά του γλυκού μέλι. Το μέλι είναι γνωστό ότι μαλακώνει το λαιμό και μετριάζει το βήχα. Το λεμόνι από την άλλη θεωρείται αντισηπτικό και αντιβακτηριδιακό. Αυτά τα δύο κάνουν ένα ήπιο αντι-μικροβιακό διάλυμα.

Το τσάι από τζίντζερ επίσης ανακουφίζει τη φλεγμονή στο λαιμό. Το τζίντζερ συμπεριλαμβάνεται σε πολλά φάρμακα, ειδικά σε σιρόπια για το βήχα. Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του λειτουργούν ως καθαριστικό για το αναπνευστικό σύστημα και βοηθούν στον μετριασμό του έντονου και επίμονου βήχα.

Αξίζει εδώ επίσης να αναφέρουμε το τσάι του βουνού, το δίκταμο και το τίλιο. Να τονίσουμε εδώ ότι όλα τα παραπάνω χρησιμοποιούνται κατά κόρον για την ανακούφιση του ξηρού βήχα και του ερεθισμένου λαιμού. 

3. Καραμέλες ή παστίλιες για το λαιμό

Οι καραμέλες για το λαιμό είναι μια ακόμη αποτελεσματική και γευστική επιλογή που προσφέρει ανακούφιση στον ερεθισμένο λαιμό μας από την ταλαιπωρία του βήχα.

Μπορούμε να βρούμε μια αρκετά μεγάλη ποικιλία στην αγορά, τόσο όσον αφορά τον τύπο καραμέλας, όσο και τις γεύσεις και τα αρώματα. Οι καραμέλες για τον λαιμό μπορούν ανά πάσα στιγμή να ανακουφίσουν από τον πόνο.

Ενώ φυσικά και υπάρχει περιορισμός ως προς την ποσότητα κατανάλωσης, οι περισσότερες καραμέλες και παστίλιες μπορούν να αγοραστούν χωρίς ιατρική συνταγή. Οι καραμέλες μπορούν να θεωρηθούν μία συμπληρωματική και αρκετά οικονομική λύση.

4. Αποφύγετε το Κάπνισμα

Το κάπνισμα βλάπτει τους αεραγωγούς του αναπνευστικού μας συστήματος και πολλές φορές μπορεί να προκαλέσει εκτεταμένη φλεγμονή. Επιπρόσθετα μειώνει την αποδοτικότητα στη λειτουργία τους και επιδεινώνει γενικότερα την ποιότητα ζωής μας.

Ένας καπνιστής, εμφανίζει συμπτώματα βήχα πολύ συχνότερα σε σχέση με έναν μη καπνιστή. Ο οργανισμός χρησιμοποιεί αυτόν τον μηχανισμό αντιμετώπισης, τον βήχα δηλαδή, για να ξεφορτωθείς τις τοξίνες που εισπνέουμε όταν καπνίζουμε. 

Συμπέρασμα

Οι παραπάνω τρόποι μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τον βήχα. Ένα σιρόπι για τον βήχα και οι καραμέλες, αποτελούν έξυπνες λύσεις αντιμετώπισης. Από την άλλη, το τσάι και η αποφυγή του καπνίσματος, αποτελούν τρόπους πρόληψης και ανακούφισης.

Παρόλα αυτά αν ο βήχας συνεχίζει να σας ταλαιπωρεί, μια επίσκεψη στον γιατρό σας είναι επιβεβλημένη. Ο βήχας υπάρχει περίπτωση να είναι μόνο ένα σύμπτωμα και να χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση της αιτίας που τον προκαλεί.

Το Υπουργείο Υγείας και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων συνιστούν: ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ – ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ Ή ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟ ΣΑΣ.

Το κείμενο δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τον Haleon