Ο ΕΟΦ εξέδωσε διευκρινίσεις που αφορούν την χρήση υαλουρονικού οξέος, γιατί το τελευταίο χρονικό διάστημα διακινούνται στην αγορά μη πιστοποιημένα σκευάσματα.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων αναφέρει πως «τα σκευάσματα ενέσιμου υαλουρονικού οξέος αισθητικής χρήσης, αξιολογούνται ως ιατροτεχνολογικά προϊόντα κατηγορίας ΙΙΙ (υψηλού κινδύνου), και λαμβάνουν πιστοποιητικό σήμανσης CE κατόπιν αξιολόγησης από Κοινοποιημένο Οργανισμό της Ε.Ε. Η κυκλοφορία τους στην Ελλάδα είναι νόμιμη μόνο εφόσον η εξωτερική συσκευασία φέρει σήμανση CE συνοδευόμενη από τον τετραψήφιο αριθμό αναγνώρισης του Κοινοποιημένου Οργανισμού (π.χ. CE 0123) και έχει κοινοποιηθεί η κυκλοφορία τους στον ΕΟΦ».

Επίσης, επισημαίνει ότι «η χορήγησή των εν λόγω σκευασμάτων συνιστά ιατρική πράξη και πρέπει να γίνεται από γιατρό με κατάλληλη ειδίκευση και εμπειρία».

«Οι ενδιαφερόμενες/οι πρέπει να ενημερώνονται επαρκώς, πριν προχωρήσουν στην εφαρμογή ενέσιμου υαλουρονικού οξέος αισθητικής χρήσης, τόσο για το σκεύασμα που πρόκειται να τους χορηγηθεί, όσο και για την ιδιότητα του ατόμου που πρόκειται να το χορηγήσει, καθώς, εάν δεν πληρούνται οι ανωτέρω προϋποθέσεις, αυξάνεται ιδιαίτερα ο κίνδυνος εκδήλωσης σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών», προσθέτει στη συνέχεια.