Η Αμερικανίδα fitness influencer Elaine LaLanne αποτελεί σύμβολο της υγιεινής ζωής για τους Αμερικάνους από τη δεκαετία του 1950. Η LaLanne και ο αείμνηστος σύζυγός της, ο θρύλος της γυμναστικής Jack LaLanne, ενέπνευσαν γενιές Αμερικανών να τρώνε καλύτερα και να γυμνάζονται περισσότερο – είτε μέσω της τηλεοπτικής τους εκπομπής (1951-1985) είτε μέσω των εκατοντάδων γυμναστηρίων που διέθεταν σε όλες τις ΗΠΑ.

Στα 97 της χρόνια, η «πρώτη κυρία της γυμναστικής» δεν σταματά να εμπνέει. Η LaLanne εξακολουθεί να είναι πρόθυμη να μοιραστεί τη μέθοδο που ακολουθούσε με τον σύζυγό της και τους κρατούσε υγιείς, με τη νέα γενιά, μέσω βιβλίων και ταινιών.

Η ίδια δίνει το παράδειγμα. «Είχα πάντα ένα σχέδιο και νομίζω ότι αυτό είναι που με βοήθησε να ζήσω μέχρι τα 97, μαζί με τη σωστή διατροφή και την καθημερινή άσκηση», δήλωσε η LaLanne στο insider.com σε πρόσφατη συνέντευξή της.

Πριν από την προπόνηση, η LaLanne ξεκινά τις μέρες της με ένα γεύμα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες για να τροφοδοτήσει τους μυς και την αντοχή της. Σε αυτό περιλαμβάνονται γιαούρτι και μούρα με γκρανόλα και στη συνέχεια ένα πρωτεϊνικό smoothie που μπορεί να ετοιμάσει μέσα σε λίγα λεπτά.

«Θέλω να βεβαιωθώ ότι παίρνω αρκετή πρωτεΐνη καθημερινά και αυτός είναι ένας απλός τρόπος», δήλωσε η LaLanne, συζητώντας για το πρωτεϊνούχο smoothie της. «Ο Τζακ μου είχε πει ότι είναι καλό για υγιές δέρμα και μαλλιά, και ναι, νομίζω ότι με βοήθησε να παραμείνω υγιής στη μετέπειτα ζωή μου».

Ορίστε η συνταγή:

  • Γάλα με 2% λιπαρά
  • Μία ή δύο μεζούρες πρωτεΐνης σε σκόνη
  • Μπανάνες
  • Μούρα

Η διαιτολόγος Jordan Hill δήλωσε ότι η πρωτεΐνη παίζει σημαντικό ρόλο στην οικοδόμηση και τη διατήρηση της μυϊκής μάζας, αποτελεί δομικό στοιχείο για τα ερυθρά αιμοσφαίρια και τους ιστούς του σώματος και βοηθά στο να αισθάνεται κανείς χορτάτος.

Κατά μέσο όρο, οι γυναίκες χρειάζονται περίπου 45 γραμμάρια πρωτεΐνης την ημέρα, ενώ οι άνδρες 55 γραμμάρια, σύμφωνα με το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να χάνουν μυϊκή μάζα καθώς μεγαλώνουν, μια κατάσταση γνωστή ως σαρκοπενία, και ορισμένες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η κατανάλωση περισσότερης από τη συνιστώμενη ποσότητα πρωτεΐνης θα μπορούσε να προάγει την υγεία των μυών και να αποτρέψει την απώλεια πρωτεΐνης σε ηλικιωμένους ανθρώπους.